Как да си направим подгряване на страничните огледала VW MK4 (по заводски начин)

Жици и кабели, релета и моторчета, OBD, OBD II, VAG Com и други
Потребителски аватар
M3ntata
Автомобил: Golf MK4 4motion
Двигател: V5 AGZ

Как да си направим подгряване на страничните огледала VW MK4 (по заводски начин)

Мнениеот M3ntata » Пон 05 сеп 2016 19:11

Здравейте, понеже все нещо ми се човърка по колата реших да си добавя една екстра за зимата, затопляне на страничните огледала. Понеже колата ми е на бояджия, реших да почовъркам над другата отново GOLF4. Значи по принцип нямам затопляне на огледалата и на двете, но поне на тази (за другата не знам още, ще проверя и там) самите огледала са със реотани и инсталация (кабели) до самите тях! Ако нямате инсталация и огледала с подгрев трябва да си ги набавите.

Начин на работа на подгрева в случай че имате такъв, натиска се бутона за подгрев на задното стъкло, след това бутона за настройка на огледалата се задава на средно положение, само така пуска ток до самите реотани на огледалата, ако положението на джойстика е към R или L няма да имате подгрев. Така да преминем към бутона за подгрев на задното стъкло Той има два дебели бели кабела единият е за входящо напрежение (след като ключът е на контакт или стартер) другият за изход и си мисля, че е за задното стъкло. След това има още един проводник по тънък от предните два на който разцветката му е кафяво/черно който според мен отива към самият бутон/конектор който контролира/завърта огледалата, след като се включи на средно положение бутона предава напрежението към самите огледала, а самото реле/защита вероятно е общо и за задното стъкло за да не прегорят нагревателите. Освен тези 3 проводника има още два чисто кафяв и синьо/бял които са минусови. Поне единият от тях е за осветлението на бутона другия от къде се взима не знам :mhihi. Та сега и моите въпроси към запознатите или любопитните които искат да помогнат. Искам да отбележа, че всичко трябва да е като по заводки, същата схема, друг подходящ бутон за огледалата, огледала и инсталация (при мен поне в тази кола ги има) и всичко каквото е нужно. Ето снимка на бутона е челно на таблото на колата (без завъртане). ЦЪК

Въпроси:
1) При положение, че имам инсталация до огледалата и самите огледала са подгряващи какво ми е нужно само бутон (който има опция за подгрев) ли ? Самата инсталация вероятно е с налични кабели, но понеже обикновеният бутон няма контактни крачета на средно/подгрев положение няма как да предаде напрежението към огледалата ? Правилно ли разсъждавам.

2) Мислех да го направя с реле като използвам пак подходящ бутон с подгрев, но нещо не ми се връзва. Ок ще свържа всичко ще запаля колата ще дойде напрежение до ключа за настройка на огледалата, ще дам ключето на средно/попдгревно положение. След това ще премине напрежението към релето за време, което примерно ще настроя след 5мин да изключи, АМИ после ? Как ще се включи пак, трябва ръчно да го ресна от бутона за настройка на огледалата е този начин не ми допада понеже искам да е както оригинално му (поне максимално качествено и удобно).

Разгледах доста теми касаещи vag по този въпрос, но нищо конкретно. Имаше напълно гаражни действия които не ми допадат, лепене на реотани, разни ключета по таблото... :eek

Поздрави.

Потребителски аватар
PASSAT
Автомобил: Passat B4
Двигател: AFN 1996

Re: Как да си направим подгряване на страничните огледала VW MK4 (по заводски начин)

Мнениеот PASSAT » Сря 07 сеп 2016 21:16

Колега, ако бутона ти е от новия тип на който имаш символ за подгрев на огледалата подгрева се пуска само от там. Ако бутона е от стария тип се пуска с подгрева на задното стъкло. Ако искаш да видиш това кото казвам разгледай с ваг ком комфорта.

Потребителски аватар
M3ntata
Автомобил: Golf MK4 4motion
Двигател: V5 AGZ

Re: Как да си направим подгряване на страничните огледала VW MK4 (по заводски начин)

Мнениеот M3ntata » Чет 08 сеп 2016 19:23

Благодаря за инфото колега, та днес взех другата кола и подгрева работи с задното стъкло (стария тип съм). Обаче само лявото огледало, с задното става нещо утре ще го погледна ако не ще пробвам да го оправя/сменя с на другата кола/ново огледало.

Върни се в “Автоелектроника и автодиагностика”