Променливо напрежение в колата

Жици и кабели, релета и моторчета, OBD, OBD II, VAG Com и други
Carfan
Автомобил:
Двигател:

Променливо напрежение в колата

Мнениеот Carfan » Пет 18 ное 2016 14:29

Имам странен проблем с ауди а2 1.4i aua мотор.Пиша тук защото мотора се среща и vw.Всичко започна със слабо зареждане на алтернатора.Измерено на празен ход с фарове и парно 12.6v на клемите на акумулатора и и на изхода на алтернатора все си е толкова. Дотук нормално-викам си сменям четките и съм ок.Смених ги и резултата е студена кола 14V на празен ход,като загрее 12.8V.След умуване реших че може да е проблем с диодите и според чужди форуми измерих AC напрежението на клемите на акумулатора и за учудване показа 26.7v.Измерих на другата си кола и там показа 0.280mV.Викам си ок диодите не са в час и смених направо динамото.С изненада и една скромна сума назад установих че с новото старо динамо(алтернатор)положението е същото. :banghead Разкачих дебелия плюсов кабел от алтернатора и буксата с двата кабела за таблото.Измерих напреженията там без да са свързани към алтернатора и пак показва 26V.Въпроса е откъде идва това променливо напрежение? Мерих акумулатора с разкачени клеми и не ми показа променливо напрежение. :dummy

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Променливо напрежение в колата

Мнениеот инжектопляктор » Пет 18 ное 2016 14:37

Алтернаторът е трифазен генератор с регулатор и изправител - схема Ларионов.
В резултат полу-синусоидите се прехвърлят от едната страна на координатната система. Но това все още си остава променливо напрежение. Акумулаторът го изглажда и така си му е добре да работи с него.
Евтините мултимери като твоя не обичат странната форма на сигнала.. Те не са true RMS, а работят с набичен коефициент на преобразуване. Мерят пика, делят го на 1.44 и ти вадят ефективната стойност. Но тая сметка вАжи само за синусоида и правилна форма на сигнала при 50Hz.

Carfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Carfan » Пет 18 ное 2016 14:39

Е как на едната ми кола 2006 ауди а4 няма такъв проблем със същия уред меря и а2 ката.Според тебе е нормално така ли?

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 18 ное 2016 14:49

Според мен - мери с друг уред.

Carfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Carfan » Пет 18 ное 2016 14:58

Добре ще измеря и с друг уред но на самия акумулатор без да е закачвн не ми показва AC напрежение.Като го свържа към клемите и изключа кабелите на алтернатора има 26V.Значи алтернатора не качва допълнително това напрежение и диодите са му ок

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 18 ное 2016 23:35

Малко късничко я пускаш тази тема :exclaim
При всички случаи търсиш проблем в грешна посока. На мултицета ти може да се вярва точно колкото може и на човек, като теб, дето няма представа какво всъщност се опитва да измери. Най-вероятно имаш проблем с тънката синя жичка на алтернатора.
Дай една снимка на алтернатора, заедно с обяснение колко и какви жици ходят до него.
При всички случаи не се опитвай да търсиш променлив ток на клемите на акумулатора. Ако имаш познат с осилоскоп, може да го помолиш да ти провери напрежението.
Диодите наистина може да са гръмнали и на двата алтернатора, но не мисля, че ти имаш шанс да ги провериш.
ПП И си объркал раздела, има си раздел за аудита, помоли някой модератор да премести темата, така ще имаш по-голям шанс да пише някой по-запознат.

Carfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Carfan » Съб 19 ное 2016 13:01

Колега наистина може да имам проблем с 2 та тънки кабела които са към регулатора на напрежението.Това че не знам какво меря и че не се вярва нито на мултицета ми и за моите умения няма да ги коментирам.Не разбирам как така от разстояние преценявате уменията на хората.Това е друга тема и няма да изпадам в спорове.Що се отнася до AC измерването,това не съм го измислил аз.Масово се проверява по този начин изправността на диодния блок по чуждите форуми.Който има желание търси и намира информация кое как трябва да е.Да речем че не ми се занимаваше да разпоявам диоди и да меря един по един дали има проблем и реших да го сменя с друго коетo мога да върна ако се окаже проблем с него.Незнам и как прецени дали мога да замеря вече свалените диоди.
пп.Не смятам че съм сбъркал подфорума,все пак става въпрос за автоелектроника и в случая масов мотор 1.4 16V било то монтиран в VW или Audi.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 19 ное 2016 13:30

Човек, който знае какво е мултицет и какво е акумулатор, никога няма да се сети да мери променлив ток на клемите на акумулатора :exclaim :exclaim :exclaim
Не съм искал да те обидя, а да те предупредя, че нищо не разбираш от токове и много лесно можеш да си прецакаш колата.
Вече ти писах, че най-лесната проверка на диодите е с осцилоскоп. Иди в ТВсервиз и обясни, че имаш съмнение за диодите. Ако попаднеш на грамотен майстор с осцилоскоп, ще имаш точна диагноза за 1 минута без никакво разглобяване.
ПП Не виждам снимката и обяснението, за които попитах :rolleyes

Carfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Carfan » Съб 19 ное 2016 13:55

Изображение
Това е алтернатора.Към него е закачен дебелия плюсов кабел и букса с 2 кабела към регулатора

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 19 ное 2016 17:33

Към какъв регулатор са закачени тези два кабела? Изобщо за къв регулатор говориш?
Тези два кабела предполагам, че са тънки, единият син, а другият кафяв?

Carfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Carfan » Пон 21 ное 2016 9:45

Да единия е син,а другия е кафяв.Измерих между тези 2 кабела има напрежение 5V.Aко меря между синия кабел и купето ми дава 7V.Tова нормално лли е?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 21 ное 2016 11:46

Не знам.
Нямам представа каква работа върши кафявия кабел. И следователно нямам представа как работи целият алтернатор. Освен това не вярвам нито на твоите измервания, нито на твоя мултицет.
От приказки на маса и четене на подобни нелогични теми мисля, че по кафявия кабел се подават 12В след контакт, а по синия 12В след контакт през лампа. Ако колата беше при мен, мисля, че лесно щях да го разгадая, но не е при мен.
Бих ти препоръчал да потърсиш сервиз, закарай цялата кола, все още ми се струва, че проблемът не е в самия алтернатор.
Струва ми се, че на снимката има едно бяло плюсче до буксата на кафявия кабел?

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Сря 30 ное 2016 19:52

Тотално се обърках доколкото разбирам измерваш 26в на клемите на акумулатора при разкачени кабели на алтернатора такова показание може да получиш ако мултицета получава някакви смущения от инсталацията на автомобила.
Новия алтернатор с релето ли го купи,сменил си само четки а проблема може да е в релето,лампата на таблото свети ли(за зареждането при 12,6в).

Потребителски аватар
ivan_pop
Автомобил: OVB
Двигател: X18XE1

Мнениеот ivan_pop » Пет 02 дек 2016 18:34

Темата е старичка,ама дали е променливо напрежението може да се разбере само с осцилоскоп.

Върни се в “Автоелектроника и автодиагностика”