зареждане на акумулатор

Жици и кабели, релета и моторчета, OBD, OBD II, VAG Com и други
Потребителски аватар
Lisho
Автомобил:
Двигател:

Re: зареждане на акумулатор

Мнениеот Lisho » Съб 01 яну 2011 20:26

dekotd написа:Здравейте колеги и Честита нова година!аз също си зареждам акумулатора на място,но ме интересува дали мога да го зареждам от буксата която е в багажника,че там ще ми е по удобно. колата е пасат б5.поздрави

Да.Стига да имаш правилната букса на зарядното, а също така буксата в багажника да е изправна.

ZanderBG
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ZanderBG » Пон 03 яну 2011 13:22

от 5-6 години ползвам зарядно Einhell от МЕТРО - има вграден амперметър и само си регулира зарядния ток - при незареден акумулатор е 8А, при доближаване на зардено състояние пада докъм 3А, а като зареди спира тока... Има и две ключета - едното да избираш авто- или мото-акумулатор и второто за 6 или 12V.
Никога не свалям акумулатора от колата и не изключвам клемите без нужда... Акумулаторът не може да изкипи с подобно зарядно (по принцип затова едно време са ги демонтирали - да не тече киселина по колата)...

То всъщност на пасата съм зареждал само 2-3 пъти след дълъг престой на колата /например след отпуска/... Зареждал съм на другите си коли и (най-вече) на съседи и съседки... :)
Сега като караме постоянно на фарове и особено при къси разстояния, нормално е акумулатора да не се зарежда напълно. Когато имаш съмнение, че не е зареден след кратко пътуване, остави колата да поработи на място 10-15-20 минути без никакви ел-консуматори преди да я загасиш - по-лесно е отколкото да носиш акумулатора вкъщи за зареждане... Ако е бил съвсем "капнал" и не си карал колата през деня поне 30 минути, няма да минеш без зарядното :roll:

ruslanmilev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ruslanmilev » Вто 17 дек 2013 20:28

Здравейте!
Нуждая се от отговор на въпроса:А може ли при капнал ,но не умрял акумулатор да закачиш зарядното ,да запалиш и веднага да го разкачиш ,като след това вече си разчиташ да се дозарежда докато пътуваш.Направих го без проблеми с Джета от 1988 г , но става дума за Пасат 6 с повече електроника и т.н.Благодаря.

ruslanmilev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ruslanmilev » Вто 17 дек 2013 21:28

Впечатлението е че мъничко му трябва и ще запали.Та това е :Да му помогна ли със зарядното за секунда?

ruslanmilev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ruslanmilev » Сря 18 дек 2013 12:45

Извинявай ,но не ме разбра - питам може ли да опитам да запаля при включено зарядно без да откачвам акумулатора от колата . Пък и не смятам ,че е за нов - просто не е палена от месец.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Сря 18 дек 2013 13:20

Да не скапеш зарядното така...То не дава чак толкова голям ток та да издържи на товара на стартера :exclaim
Пробвай да поседи някой друг час на акумулатора и точно преди да палиш го откачи.

Volkswangel
Автомобил: VW GOLF 7 SPORTSVAN
Двигател: 2015

Мнениеот Volkswangel » Сря 18 дек 2013 14:05

ruslanmilev написа:Извинявай ,но не ме разбра - питам може ли да опитам да запаля при включено зарядно без да откачвам акумулатора от колата . Пък и не смятам ,че е за нов - просто не е палена от месец.

Така ще се скапе зарядното. Пусковия ток е много силен, повече от 100А и ще изгори трафа.

qq12
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот qq12 » Сря 18 дек 2013 18:36

Никаква полза .Колега отиди си купи кабел със щипки и помоли някой приятел да ти даде ток от неговата кола. А иначе правилния начин за зареждане на акумулатор е следния :
1. Откачане на клемите и изваждане от колата .
2. Включване на консуматор - крушка от фар е чудесно .
3. Изчакване на акумулатора да падне до 10,5 V - Падне ли един акумулатор под 10,5 ,се разрушава необратимо и не може да се разчита на него .
4. Зареждане до пълния му капацитет , но с не повече от 10 % от капацитета , както е казал някой по-горе.
:a045

ruslanmilev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ruslanmilev » Сря 18 дек 2013 19:15

Не посмях да го направя на Пасата -страх ме е за електрониката- иначе както писах по горе съм го правил на по стария Фолкс-беше паднал акумулатора - свързах зарядното , запали веднага и го изключих -зареди се при последващото пътуване.Сега на Пасата съм закачил акумулатора към зарядното без да го разкачвам от колата ,но не смея да натисна ключа за запалване.

Върни се в “Автоелектроника и автодиагностика”