Защо ми горят крушките в комплект?

Жици и кабели, релета и моторчета, OBD, OBD II, VAG Com и други
Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Защо ми горят крушките в комплект?

Мнениеот gergeto » Пет 08 апр 2016 21:23

Здравейте колеги,дето сте на "ти" със жиците в колата.Моля за съвет,компетентен.Така,преди около 2 месеца ми игоряха последователно крушките на левия фар,а може би 2-3 дни по-късно и на левия стоп.Подмених ги веднага ,без да направя някаква връзка м/у предните и задни светлини. Но днес тази ситуация се повтори,този път с деснте светлини-предни и задни.
Възможно ли е да има някаква пряка последователност и зависимост при дефектиране на една крушка от едната страна ,да изгаря веднага и задната от същата страна? Колата е Сеат Кордоба 1.9 ТДИ ASV,2001г.

п.с. Купих колата преди 2 г. и оттогава смених 2-3 комплекта крушки.Според мен не е много нормално... :screwy

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Защо ми горят крушките в комплект?

Мнениеот ktamen » Пет 08 апр 2016 21:55

А според мен трябва да смениш магазина, от който ги купуваш. Крушките, дето масово ги продават по бензиностанциите, в почти всички случаи са пълни боклуци.
Преди 10 години един търговец на авточасти ми препоръча да си купувам крушки от Шел. И съм доволен от качеството. С изключение на един случай, ама бензиностанцията беше сменила табелата съвсем скоро и явно се опитаха да ми продадат лампа останала им отпреди.
Всъщност може да си напазаруваш и от някоя морга.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 09 апр 2016 10:36

Според мен просто им е дошло времето.
Предполагам са оригиналните.
При регистрация на автомобила ме върнаха,че не ми свети преден ляв габарит и ляв стоп.До КАТ има един сервиз,отидох и купих въпросните лампи.
Познайте кои изгоряха първи?

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 09 апр 2016 12:11

Крушките много ги мъчи ако фасунгите не са хубави - грее, прекъсва или ако напрежението е по-високо. Бая крушки ми изгоряха, преди да се сетя пластинките на фасунгата да ги изкривя малко напред, да правят по-добър контакт.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 09 апр 2016 13:56

Zdravko Zankov написа:Според мен просто им е дошло времето.
Предполагам са оригиналните.
При регистрация на автомобила ме върнаха,че не ми свети преден ляв габарит и ляв стоп.До КАТ има един сервиз,отидох и купих въпросните лампи.
Познайте кои изгоряха първи?

Писал е, че за 2 години е сменил няколко комплекта крушки, така че едва ли са били оригиналните.
Преди няколко години, на ГТП се оказа, че имам една изгоряла крушка. Към сервиза имаше и бензиностанция, купих крушка оттам.
Познай коя беше следващата крушка, която се наложи да сменям :mhihi
Крушката може да спре да свети заради хлабава фасунка, но самата нишка по никакъв начин не може да изгори заради фасунката. Просто металът за нишката е с лошо качество, освен това не са достатъчно херметични и газът, с който са запълнени също не е достатъчно чист. И резултатът е твърде кратък живот.
Качествените крушки изкарват по 20 години без проблем.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 09 апр 2016 14:26

ktamen написа:Крушката може да спре да свети заради хлабава фасунка, но самата нишка по никакъв начин не може да изгори заради фасунката.

Че некачествени крушки има - така е. Обаче нишката може да изгори заради лош контакт или захранване. Логиката е следната - фасунгата грее и почва да мига и прекъсва крушката(ако е част от сигнализацията, която постоянно е включена при движение). Постоянното мигане води до допълнителен топлинен стрес върху нажежаемата жичка и стъкларията на лампата от свиване при изстиване и разширяване при загряване. Това съкращава живота. Истината е, че лампите много често изгарят при включването им, защото тогава и топлинният стрес е най-голям.
Другото е, че крушките вече не са от най-качествените.
Ако не ми вярваш - така изгорих чисто нова халогенна крушка на фасунга Е27. Ползвах я за пробна лампа и преносима лампа. Един път няколко пъти ми спираше, понеже жиците не правят хубав контакт, аз разръчквам в разклонителя да тръгне. Последният път спря и като я "пуснах пак" присветна ярко и завинаги спря да свети. А иначе жичката й изглеждаше като нова. Освен че беше се прекъснала през средата.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 10 апр 2016 8:05

Aбе че ще сменя магазина и марката на крушките ,то е ясно.Въпроса ми е защо горят винаги в този ред-предна дясна,след някой друг ден задна дясна.После предна лява-задна лява.Да не би да са две ел. линии с отделни маси или в замасяването има нещо лош контакт,незнам дали да търся повреда или просто да си сменям крушки една след друга? :screwy

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Нед 10 апр 2016 8:24

На мен ми се струва просто лош късмет.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 10 апр 2016 16:37

Вече оргиналните са дръпнати . / чайна/
Към гергето - измери си напрежението на зареждане на акумулатора. Лампите особено на фаровете ги мори честото включване и изключване / т.е. каране на фарове/

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 10 апр 2016 18:19

kris11 написа: измери си напрежението на зареждане на акумулатора.

Това правих онзи ден-с единия уред -14.3, с друг уред 14.6 Близко е до пределните стойности ,но е в границите.Миналата година скапах стария акумулатор-оказа се че динамото зарежда слабо.Направихме му пълен ремонт и оттогава до днес с уреда на майстора дето го прави си "кове" все 14.3А.Решил съм сега да сложа HELLA и да си запиша датата и километрите,за да видя (живот и здраве) дали ще изкара повечко.Отляво доколкото си спомням последно сложих VARTA.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 10 апр 2016 19:47

Надписите по джунджуриите нямат никаква връзка с качеството им.
Купи си крушки от Шел, квито имат.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 10 апр 2016 21:23

Е добре де ,последните крушки дето ги купувах бяха от "петролна" фирма,на която стената беше накичена със всевъзможни лицензи и дистрибуторски права за региона.Даже доколкото имам някакъв спомен тия крушки имаха накаква гаранция,но дори не се задълбочавам ,щото ще почне едно мерене на токовете и ще ми изкарат колата в "тъча" за проблем в токовете...

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 11 апр 2016 6:43

gergeto написа: всевъзможни лицензи

Връзката между хартийките и коректността на някоя фирма е точно, като връзката между надпис на чарк и качеството му.
Купи си от Шел или от морга.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 11 апр 2016 8:05

Май проблема ще излезе по-сериозен-тази сутрин гледам че не ми работи и средния стоп(този дето е горе на задното стъкло).

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 11 апр 2016 10:26

gergeto написа:тази сутрин гледам че не ми работи и средния стоп(този дето е горе на задното стъкло).

Измери дали има +12 В и маса на буксата на стопа. Най-вероятно прекъснат +12 В проводник в гофрата.

Върни се в “Автоелектроника и автодиагностика”