VW Sharan 1.9tdi - висок разход на извънградско
Re: VW Sharan 1.9tdi - висок разход на извънградско
За 90км/ч разходът е много висок, тъстът ми има такъв Шаран, но с ръчна кутия, и при тази скорост не гори повече от 5 - 5,5 на 100 километра. Аз имам бензинов 1.8Т на газ и София - Бургас със 120км/ч на темпомат (на разбитата магистрала със 100 км/ч) с включен климатроник, 2 малки деца и трима възрастни и доста багаж даде 10 - 10,3 газ на 100 километра.
-
- Автомобил: VW Sharan 1.9 TDi 2002g Automatic
- Двигател: VIN- WVWZZZ7MZ3V042701
Мдааа... писах и в два чуждестранни форума и май като гледам ще се окаже, че разходът си е съвсем нормален. Истината е, че климатроника дърпа доста сериозно, както и фаровете (да и на мен в началото ми беше смешно, но се оказа, че на този слаб двигател дори по-голямо натоварване на алтернатора оказва влияние), както и това, че пътуваме доста хора, понатоварени и винаги с пълен резервоар. Тъжно е, защото зад гърба си имам изключително много автомобили, повечето доста екзотични, но все бензинови. Взех това tdi след като ми се роди дете с идеята да пътуваме на по-широко и икономично... широкото е налице, но уви - разход не е точно това, което бях слушал като легенди за дизелите и в частност tdi :)
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Легендите на дизелджиите, дето им горят по 3/100 ги остави. Двигателят не е чак толкова слаб за купето и едва ли прекомерно високият разход идва баш от фаровете и от компресора на климатика. Според мен де. Чак толкоз да се зори, не вярвам, все пак говорим за дизелова кола с върт. момент около 300нМ. Бензините дето са същите коне на същото купе по тая логика с автоматик, климатик и фарове, колко трябва да горят? 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Това не е сериозно. Да - консуматорите качват разхода, но не с 50% над средния за този модел и двигател. Ако масово подобни коли харчат 6-7 извънградско, включените фарове и климатроник може да качат разхода с най-много литър.estilian написа:... Истината е, че климатроника дърпа доста сериозно, както и фаровете (да и на мен в началото ми беше смешно, но се оказа, че на този слаб двигател дори по-голямо натоварване на алтернатора оказва влияние)...
-
Добре, тогава се връщаме на въпроса - какво може да вдигне разхода?! Освен двигател и скорости, единственото друго, което играе роля в това, са гумите и спирачките. Спирачките видимо не задържат, проверявал съм и жилото на ръчната - не изглежда да са натегнати, пък и нито една джанта или главина не се нагряват след дълго шофиране по магистрала. Гумите са 16'' но са с размера за тази кола - 205/55 R16
- inspektora
- Автомобил: Honda CR-V
- Двигател: i_ctdi N22A2 2008
Колега, забрави че фарове и климатик може да ти вдигнат толкова разхода. За пример ти давам преход от 700 км през уикенда с трима човека и постоянно работещ климатроник при 36 гр. навън - 5,5 л./100 км. без да превишавам 120 км/ч., освен при изпреварване. Щом всичко останало е наред и е налице този парадокс на извънградско да харчи повече от градско, на мен ми се струва, че скоростната ти кутия нещо не е в ред и не превключва когато трябва. Не разбирам от автоматици, казвам ти го от чиста логика.
-
- Автомобил: VW Sharan 1.9 TDI 4motion
- Двигател: AUY 2002
Аз съм със същия двигател AUY 1.9tdi с чип от brezel, но 4motion , 6 скорости, ръчна предавателна кутия.
Оня ден се прибрах от Бургас с 3ма човека и засекох пълен-пълен (а и по комп даде същото).
7.6/100 на темпомат настроен на 140км (през повечето време), около 3000 оборота. Средната скорост по компа е 118км. Гуми 195/60/16 бусови. Това с включени фарове и климатик. Като се има предвид че си с 5 степенна кутия и автоматик, може и да ти е нормален харча при тая скорост. Моя градско в Сф под 9-10 не пада.
И двигателя хич не е слаб за това купе - това е моето мнение.
Ако карам извънградско със средна скорост 80-90 при ~1900 оборота разхода пада значително - около 6-6.3/100, а ако галя педала и под 6 пада ...
Оня ден се прибрах от Бургас с 3ма човека и засекох пълен-пълен (а и по комп даде същото).
7.6/100 на темпомат настроен на 140км (през повечето време), около 3000 оборота. Средната скорост по компа е 118км. Гуми 195/60/16 бусови. Това с включени фарове и климатик. Като се има предвид че си с 5 степенна кутия и автоматик, може и да ти е нормален харча при тая скорост. Моя градско в Сф под 9-10 не пада.
И двигателя хич не е слаб за това купе - това е моето мнение.
Ако карам извънградско със средна скорост 80-90 при ~1900 оборота разхода пада значително - около 6-6.3/100, а ако галя педала и под 6 пада ...
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Малко ме изненадаха цифрите за разход. Може ли да има проблем самата скор.кутия ? Някакво затормозяване на мотора да предизвиква, оттам и сериозно повишаване на разход. Странно ми се видя и това, че клима-та и алтернатора влияят доста, а и динамиката на самата кола я усещаш като много тромава, не би трябвало да е чак така. Нещо товари излишно двигателя и на първо четене се "заглеждам" по скоростната кутия.
-
Вчера вечерта пътувах до Благоевград, като сега пътят в голямата си част вече е магистрала. Спрях климатика, бях сам и държах скорост от около 110-120км/ч. Разходът от пълен до пълен резервоар излезе около 7.5/100. Явно все пак скорост над 120 и натоварване с хора си казва думата.
Въпреки това днес ще мина през сервиз за скоростни кутии, който ми препоръчаха. Да я закачат и да си кажат какво мислят хората... да видим пък там дали няма нещо да излезе. Аз масло съм сменял на кутията, но нищо друго...
samo_pechka - да ти кажа, аз имам малко изкривено виждане за "тромаво", тъй като някои от другите ми коли са Mercedes SEL600 с около 400 коня двигател и Chevy Camaro 1987г. с 4.3 двигател с малко сешоарче за допълнителна стимулация
Така че Шарана може всъщност да си върви съвсем нормално от гледна точка на пъргавост, просто базата ми за сравнение да е изкривена :)
Въпреки това днес ще мина през сервиз за скоростни кутии, който ми препоръчаха. Да я закачат и да си кажат какво мислят хората... да видим пък там дали няма нещо да излезе. Аз масло съм сменял на кутията, но нищо друго...
samo_pechka - да ти кажа, аз имам малко изкривено виждане за "тромаво", тъй като някои от другите ми коли са Mercedes SEL600 с около 400 коня двигател и Chevy Camaro 1987г. с 4.3 двигател с малко сешоарче за допълнителна стимулация

- bobitur
- Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
- Двигател: 1Z
Защо, на колко оборота ти е най-високия въртящ момент, при мен е 240н.м при 1900 оборота. И разхода на тея обороти ми е 5-5,5л. При скорост от 90-100 км. За мен разхода на колегата от 10-11 извън.градско е убиствено голям.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
комресора яде 12-15 к.с. /- zfa159 го е писал не 1 път/.
Консумация може да я намалиш ; ЛЕД дневни светлини /минус 105 вт мин + 22,4 Вт от габарити/, минус 23 вт от монтаж на светодиоди в таблото - там има 4х5 Вт +3 х 1,2 Вт/. т. 150 Вт разтоварване
Офф с този разход си около моя на газ на магистрала

Консумация може да я намалиш ; ЛЕД дневни светлини /минус 105 вт мин + 22,4 Вт от габарити/, минус 23 вт от монтаж на светодиоди в таблото - там има 4х5 Вт +3 х 1,2 Вт/. т. 150 Вт разтоварване
Офф с този разход си около моя на газ на магистрала

-
- Автомобил:
- Двигател:
Проблема ще е в кутията или худро турбината .При толкова твои опити , не може ли да направиш още един : Втора употреба кутия с турбината . Слагаш и тестваш с оговорка за връщане. То и друго не ти е останало , разход от 8/100 трябва да е с тези критерии. Егатиии сега и аз ще купувам Шаран, а какви ги има кутии от форд ,полуоски ... До скоро карах Бмв 535d с чип 330 коня. И на дълго с яко настъпване 200-250 км/ч даваше 10/11.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
sers написа:Егатиии сега и аз ще купувам Шаран, а какви ги има кутии от форд ,полуоски ...
До 2001 г 5 ст.кутия с полуоски ала Фордо.След това 6 степенна на VW , оято не е цвете също
Скорост над 100-120 км/ч - голямо челно а и странично съпротивлние/ много е чувствителна на силен страничен вятър - понякога ми се изправя косата на моста /Аспаруховия / като духа силен страничен варненски вятър

-
- Автомобил:
- Двигател:
kris11 написа:sers написа:Егатиии сега и аз ще купувам Шаран, а какви ги има кутии от форд ,полуоски ...
До 2001 г 5 ст.кутия с полуоски ала Фордо.След това 6 степенна на VW , оято не е цвете също
Скорост над 100-120 км/ч - голямо челно а и странично съпротивлние/ много е чувствителна на силен страничен вятър - понякога ми се изправя косата на моста /Аспаруховия / като духа силен страничен варненски вятър
Сложи си Билщайн Б6 и едва ли ще мърда . Вариант са и Sacsh Adventure ili BOGO Turbo.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
говорих за силни пориви. При такива пориви спрял на светофар и надолнище + лед като духне изведнъш и ме мести.
Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”