VW Sharan 1.9 tdi 110 к.с. охлаждащи вентилатори
-
- Автомобил: Vw Sharan
- Двигател: AVG 2000
VW Sharan 1.9 tdi 110 к.с. охлаждащи вентилатори
Здравейте,имам въпрос.Охлаждащите вентилатори с 2 скорости ли са или със 1?Днес се сетих да ги проверя.Включвам климатика и съответно и двата вентилатора тръгват,след 15-тина минути ги проверих и си въртяха със същата скорост.Изключих климатика,спряха и вентилаторите, понеже двигателя е загрял изчаках малко за да се включат пак и установих,че отново въртят на същата скорост(според мен първа).Имам някакъв бегъл спомен,че когато купих колата съм чувал как минават на втора скорост при включен климатик,ама не съм сигурен-затова питам.
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Sharan 7M
- Двигател: AFN
Re: VW Sharan 1.9 tdi 110 к.с. охлаждащи вентилатори
Двускоростни са вентилаторите.
Но не е задължително при пуснат климатик да минават на втора скорост. Особено на трактори като нашите.
Но не е задължително при пуснат климатик да минават на втора скорост. Особено на трактори като нашите.
-
radotom написа:Двускоростни са вентилаторите.
Това очаквах да чуя

-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Втората степен тръгва или при по-висока Т на антифриза, или при по-високо налягане на компресора. Или и при двата случая. Но трябва да я има.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
Много зависи какво теглиш ,ако е е нещо тежко нормално да загрява
Това ,което аз правя преди лятото е да напръскам радиатора с безконтактен препарат и го измивам внимателно от по-далеч с водоструйка ,ако тече много мръсна вода повтарям докато не протече чиста вода
п.п най-хубаво е да се свалят и измият но е доста трудоемко
Това ,което аз правя преди лятото е да напръскам радиатора с безконтактен препарат и го измивам внимателно от по-далеч с водоструйка ,ако тече много мръсна вода повтарям докато не протече чиста вода
п.п най-хубаво е да се свалят и измият но е доста трудоемко
-
Иска ми се някак да я пробвам тази втора скорст,и мисля да откача буксата от датчика на радиатора и да я окъся.Така би трябвало да отчете максимална температура???Иначе и аз си мия радиатора на автомивка често така,че смятам не е толкова мръсен.
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Sharan 7M
- Двигател: AFN
Пламен Тодоров написа: мисля да откача буксата от датчика на радиатора и да я окъся.
А мислил ли си после с какво да смениш контролера?

Колкото и да го загряваш антифриза, съпротивлението на датчика никога не стига 0 ома.
Закъсявайки буксата, ти дирекнто окъсяваш +5V, които идват по единия пин и вървят към 'маса'
Често контролера оцелява, не е чак толкова некадърно направен и устисква на къси съединения.
Ама понякога...

Та ако искаш да си играеш, запаси се с едно резисторче от порядъка на 180-220 ома и с него боцкай между пиновете.
При това положение вече няма никаква опасност и ще се отчете температура от порядъка на (по далечни спомени!!! ) 130*
ОУ! Задръж!

Явно преди това си имал Голф 2/3 или Пассат Б3/Б4
В случая няма датчик (ключ) на самия радиатор, а контролера се грижи да превключва м/у двете степени на перката в зависимост от показанията на температурата на датчика, дето е на фланеца при главата.
Самата комутация се извършва от релетата в една черна кутийка, закрепена на маската до шоьорския фар, срещу акумулатора.
А долу, пред скоростната кутия (по-точно между нея и радиатора) има блокче с 2 мощни жични резистора. Те се грижат за скоростите.
2 те такива, ама има и тенекиен корпус към тях:

-

-
Някой знае ли за какво служи този датчик,че не разбрах.
-
Едната верига е за компресора на климатика-ако t° на охл. течност се повиши над 128°C го гаси.Другата за сега не знам.
Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”