Да споделя по-подробно за проблема с клапана.
Появявал ми се е само два пъти до сега и то все в студено време и при препълване на бутилките.
Обичайно, празни до 0 бутилки ми се пълнят 22.7 - 23.5 кг през зимата в студа и 21.7 - 22 кг през лятото и в топли дни над 15 градуса.
Първия път се появи проблема мисля през декември 2010г., когато при наполовина пълни бутилки донаблъсках до край. Събра 14 кг., при показание на уреда "пълно на 50%". При тръгване от газостанцията прехвърли на газ, но при всяко спиране и гасене на двигателя, независимо, че е топъл, стартира първо на бензин.
След като изстина, на другата сутрин пали на бензин и не иска да превключи на газ, дори да е загрял двигателя на 90 градуса. Спирам, гася и стартирам. При старта тръгва на газ, но след 2-3 минути пак минава на бензин.
Втрия път се получи, когато при почти празни бутилки в много студено време (-12 градуса) колоната ми наблъска 24 килограма метан. Резултатът беше същият като по-горе.
Оправя се, като отида на метан-станция и добавя газ за 3-4 лева. След това проблеми няма.
Извод: не трябва да се препълват бутилките, което обикновено става в студено време, когато заради ниските температури, компресорите успяват да натикат повече гориво. Нещо става и клапанът май "се обръща" и започва да реагира като че ли метана е свършил. При допълвана се "рефрешва" и проблемът изчезва за дълго...до следващото препълване.
Втори извод: Пълни се с 1 кг по-малко от възможностите на бутилките и вероятно проблем няма да се появи.
Дано да съм бил полезен, не се отказвам от намеренията да се включа в колективна жалба за дефектните изпарители. Който желае да участва, да ми пише на ЛС номера на рамата на колата и годината на закупуване от дилър на фолксваген. Ако някой се сеща или знае как да бъде оформен юридически издържано текста, да ми предложи форма пак на ЛС.
Поемам ангажимент, жалбата да бъде преведена на немски или английски и да бъде изпратена където трябва.
Поздрави и не се отказвайте. Колите са много добри и возията на метан е несравнима с друго гориво. Който ползва тази благина, знае за какво иде реч