Имам следния проблем - закупих си автомобил от автокъща, който работеше страхотно. След като го регистрирах в КАТ и го покарах (съвсем) малко, колата започна да прави проблеми при ~ 2000 оборота, да работи на 3/ 3.5 цилиндъра и да пуши гъст бял дим отзад, който има някаква специфична миризма (не на антифриз). Също така, при подаване на газ, отдолу се чува едно съскане, като метене с метла с твърд косъм по асфалт. Пропуснах да спомена, че белият пушек излиза освен от ауспуха, и от някъде под мотора. След диагностика (в първия сервиз) ми казаха, че имам дебитомер за смяна и колянов вал. Отидох на второ мнение, казаха ми същото. Съответно след смъкване на капака на главата (ако не се лъжа той е), се видя, че поради присадка, маслото се е сгъстило почти до грес, съответно не обмазва като хората, и съм спукал повдигач на първи цилиндър (видях отвора). След подмяна на капака и на вала, чиято гърбица на първи цилиндър беше заоблена, колата вече работи добре при всякакви обороти. Смениха и други дреболии покрай вала, които са необходими (лагер вал и т.н.) и колата е супер, но продължава да пуши. Обаче не пуши по всяко време, а когато си пожелае (г/д като позагрее). Това го установих, след като премахнаха някакви дребни и незначителни грешки, и спря да пуши за около 20 минути. След тези минути, светна чек и почна да пуши повторно. Грешката излезе ламбда сонда (и неизтриващата се грешка, че имам 4 бр изгорели свещи, което почти 100% не е вярно). Колата си пали и в -1 градус от половин оборот. Работи си добре, но още не се знае какво точно е. Майсторът предполага, че се опитва сама да се регенерира, но не съм виждал светлинна индикация за това. Ще се опита да я принуди по компютърен път да се регенерира, след това се съмнява да не би да има проблем с:
1 - ЕГР клапана, или по-конкретно спукан топлообменник
2 - проблем с ДПФ филтър
3 - спукана глава или гарнитура (това не е, заради липсата на мирис на антифриз или спадане на нивото му. Освен това е замерил изходните газове и всичко било в нормите)
4 - проблем с турбото
Та, въпросът ми към вас е, някой, аджеба, имал ли е подобен проблем и какво се е оказало при него?

Благодаря за вниманието.