Въпрос за стоп машинка на Шаран
Въпрос за стоп машинка на Шаран
Колега, знаете ли как се сменя стоп машинката на Шаран 2005 година? Аз разгледах и ми се струва, че не мога да сваля пластмасата, която покрива педала на спирачката. Бих се радвал някой да сподели каква е идеята.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Re: Въпрос за стоп машинка на Шаран
до 2000 г знам. Цели 9,94 лв с ДДС в Тех_Ко. Машинката е на шифтове.Сваля се чрез завъртане около остта и. Позата не е никак удобна, но... При стария модел няма такава пластмаса.Предполагам, че е на щипки.
Друг момент е, че като се монтира новата може да останат да светят стоповете. Лекува се по 2 начина или залепяне на шайба гума 3-4-5 мм на мястото където контактува с педала или се разглобява новата машинка и се издърпва навън пръта.Пръта завършва с назъбване около 10 мм и чрез издърпване или силен натиск се вади навън или вкарва навътре .Машинката се разглобява лесно -има щифтове.
Друг момент е, че като се монтира новата може да останат да светят стоповете. Лекува се по 2 начина или залепяне на шайба гума 3-4-5 мм на мястото където контактува с педала или се разглобява новата машинка и се издърпва навън пръта.Пръта завършва с назъбване около 10 мм и чрез издърпване или силен натиск се вади навън или вкарва навътре .Машинката се разглобява лесно -има щифтове.
Последна промяна от kris11 на Чет 10 окт 2013 20:16, променено общо 1 път.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
ако искаш може да снимам старата машинка. Почистих контактната система и е Ок Стои за резерва.Имаше нагар /пъпка / на контактите.
Благодаря за предложението, но аз съм си купил оригинална, само гадая как да я сменя:) Кората която я покрива, изглежда огромна и преминава и през средната конзола. Вероятно има друга хватка и през уикенда ше мисля.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
Кора не се сваля.Заемаш позата и с ръка напипваш машинката над педала на спирачката.Може да се ориентираш без да гледаш по напиването на 2 та проводника в горната странична част на машинката. Завърташ машинката /забравих посоката/ по или обратно на часовниковата стрелка и тя се освобождава.Монтажа е по-труден,че пречат малко проводниците, а няма как да ги закачиш след монтажа на машинката./2 см да бяха по-дълги много по-лесен щеше да е монтажа.
Смених я, но новата машинка е по-различна. Малко по-дълго е копчето и горе е по-тумбеста. Не мога да тествам, защото се оказа че е отишъл акумулатора. Иначе смяната е следната - маха се капака на бушониерата, отдолу другия капах е на 2 болта, махат се двата болта. Вече тези пластмаси са доста раздвижени и не е проблем да се бръкне и да се смени.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
Браво значи са помислили, че не е вечна и трябва да се сменя нкога.При мен старта и новата са 1 към1.
С новата машинка няма вече грешка в компютъра, но не ми светят стоповете:(
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
Alek написа:С новата машинка няма вече грешка в компютъра, но не ми светят стоповете:(
Не може да не светят. Провери с пробна лампа/може светодиодна/ дали на машинката на 1 я проводник идва +12В.През машинката отива към стоповете. Или закъси 2 та проводника които отиват към машинката.Ако няма изгорял предпазител светят стоповете. Ако това е наред - нямаш ход на бутона на машинката - при натиснат педал не сработва машинката и не светят стоповете. Набий бутона на машинката навътре чрез постоянен натиск - тресчьотка е
Трябвало е да провериш машинката със закачени проводници преди да се монтира
Пиши за резултата да му мислим
При мен са 4 проводника. Направих следните експерименти, след като буксата съм я извадил на д педалите (в момента нямам стоп машинка):
1.Монтиране на новата машинка и гледане на стоповете - при настиснат и ненатиснат бутон не светят, няма грешка на компютъра, дори темпомата работи, но ако натиснеш спирачка не се изключва.
2. Със старата машинка сега пък светят постоянно стоповете, независимо дали е натиснат бутона или не.
Пак казвам това е без да е монтирана и ръчно натискам бутона. Може да съм купил дефектна машинка, вече не знам какво да мисля, все пак купих оригинална:(
1.Монтиране на новата машинка и гледане на стоповете - при настиснат и ненатиснат бутон не светят, няма грешка на компютъра, дори темпомата работи, но ако натиснеш спирачка не се изключва.
2. Със старата машинка сега пък светят постоянно стоповете, независимо дали е натиснат бутона или не.
Пак казвам това е без да е монтирана и ръчно натискам бутона. Може да съм купил дефектна машинка, вече не знам какво да мисля, все пак купих оригинална:(
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
с 4 проводника си защото си с темпомат/ не го споменал преди/. Измери 2 х2 клемите на новата машинка за наличие на контакт при отпуснат бутон. провери и старата как е -дали има верига на 2х2 от контактите.
Да не би да бъркаш местата на проводниците за стоп и за темпомат ??? При наличието на толкова боклуци по магазините може да си имал късмет с неизправна
Би трябвало и при теб да стои над педала. Прио натиснат педал бутона излиза напред и има верига и да подава +12В на стоповете.При отпуснат педал бутона е натиснат навътре и няма верига. Може и с пробна лампа да правиш проверката за верига, а = да вземеш с 1 кабелче от акумулатор или другаде при свалена стоп машинка.
Тябва да имаш още 1 бутон на педала на съединителя за темпомата
Да не би да бъркаш местата на проводниците за стоп и за темпомат ??? При наличието на толкова боклуци по магазините може да си имал късмет с неизправна

Би трябвало и при теб да стои над педала. Прио натиснат педал бутона излиза напред и има верига и да подава +12В на стоповете.При отпуснат педал бутона е натиснат навътре и няма верига. Може и с пробна лампа да правиш проверката за верига, а = да вземеш с 1 кабелче от акумулатор или другаде при свалена стоп машинка.
Тябва да имаш още 1 бутон на педала на съединителя за темпомата
Последна промяна от kris11 на Пон 14 окт 2013 9:39, променено общо 1 път.
Не може да се обърне буксата, така е направена да влиза само по един начин. Четох една тема във vwvortex и според нея вероятно съм счупил новата машинка. Ето линк към нея:
http://forums.vwvortex.com/showthread.php?1158315-DIY-Installing-a-new-brake-light-switch-(without-breaking-it!)
http://forums.vwvortex.com/showthread.php?1158315-DIY-Installing-a-new-brake-light-switch-(without-breaking-it!)
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
да съвсем друга е машинка и заключването и.А и бутона е много дълъг и има куплунг.На стария модел е с 2 щифта за кабелните обувки.
Машинката тръгна все пак - оказа се, че не съм я завъртял до края. Трябва да се завърти докато изщрака.
Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”