Galaxy 2.3 1998г Странно пърпорене при силно отворен дросел

Семеен или работен автомобил - вановете на Volkswagen се радват на особен интерес
z42
Автомобил:
Двигател:

Galaxy 2.3 1998г Странно пърпорене при силно отворен дросел

Мнениеот z42 » Съб 27 дек 2014 0:41

Привет, колеги.

Колата е Galaxy 2.3 1998г. бензин + газов инж. Двигателя е на Форд, но подозирам, че става дума за нещо, което не е специфично само за Фордовите двигатели.

Пърпоренето се чува отпред сякаш от към пасажерската седалка при широко отворен дросел (почти пълна газ) и само при голямо натоварване, т.е. на баир или на равно, но на висока предавка, така че двигателя да не е в обороти и да не може да наеме лесно.
Много прилича на резонансно явление и започвам с посещение при ауспухарите - качват ме с колата на канала, карат ме да форсирам и т.н. и слушат отдолу - нищо не откриват, само вдигат рамене. Водя я в сервиз, демонстрирам - да, има нещо, но и те вдигат рамене...

Лошото е, че на място не се чува, защото двигателя не се товари и не може да остане в ниски обороти при пълна газ... Това прави диагностиката почти невъзможна. Опитвам "топло-студено" с микрофон, с маркуч от двигателния отсек до купето - пак не мога да установя от къде точно иде звука.

Не вярвам да има връзка, но ЕКУ-то записва бедна смес примерно на 1000 км, обаче общо взето дългосрочната корекция на ПХ в момента сякаш се върти около нулата, т.е. не би трябвало да има (значима) утечка на вакуум. MAP-а на газовата също показва около 280 милибара на ПХ.
Мисля си, че реагирането със закъснение на двигателя при рязко подаване на газ на празен ход може да има връзка.

Откачих и затапих вакуумното маркуче към климатроника (излиза като разклонение от клапана за сервото на спирачките) - не е от там.

Бих изолирал за експеримент EVAP системата от двигателя (да затапя вакуума към нея), но не познавам добре EVAP-а и не знам как може коректно да се направи това?

Идеи?

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Galaxy 2.3 1998г Странно пърпорене при силно отворен дро

Мнениеот kris11 » Съб 27 дек 2014 16:42

при мен се изрзява като хъркане при ускоряване - някакво завихряне се получва в см. колектор.

Корекция - при мен е много слабо доловимо

Последна промяна от kris11 на Нед 28 дек 2014 13:35, променено общо 1 път.

z42
Автомобил:
Двигател:

Re: Galaxy 2.3 1998г Странно пърпорене при силно отворен дро

Мнениеот z42 » Съб 27 дек 2014 17:22

Излиза, че според теб е нормално явление, ако правилно разбирам?
Но не съм чувал други коли да го правят това, а и в сервиза трябваше да го знаят...
Става дума за доста мощен звук, който се чува много отчетливо от купето (от вън не знам как е).

Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”