Привет, колеги.
Колата е Galaxy 2.3 1998г. бензин + газов инж. Двигателя е на Форд, но подозирам, че става дума за нещо, което не е специфично само за Фордовите двигатели.
Пърпоренето се чува отпред сякаш от към пасажерската седалка при широко отворен дросел (почти пълна газ) и само при голямо натоварване, т.е. на баир или на равно, но на висока предавка, така че двигателя да не е в обороти и да не може да наеме лесно.
Много прилича на резонансно явление и започвам с посещение при ауспухарите - качват ме с колата на канала, карат ме да форсирам и т.н. и слушат отдолу - нищо не откриват, само вдигат рамене. Водя я в сервиз, демонстрирам - да, има нещо, но и те вдигат рамене...
Лошото е, че на място не се чува, защото двигателя не се товари и не може да остане в ниски обороти при пълна газ... Това прави диагностиката почти невъзможна. Опитвам "топло-студено" с микрофон, с маркуч от двигателния отсек до купето - пак не мога да установя от къде точно иде звука.
Не вярвам да има връзка, но ЕКУ-то записва бедна смес примерно на 1000 км, обаче общо взето дългосрочната корекция на ПХ в момента сякаш се върти около нулата, т.е. не би трябвало да има (значима) утечка на вакуум. MAP-а на газовата също показва около 280 милибара на ПХ.
Мисля си, че реагирането със закъснение на двигателя при рязко подаване на газ на празен ход може да има връзка.
Откачих и затапих вакуумното маркуче към климатроника (излиза като разклонение от клапана за сервото на спирачките) - не е от там.
Бих изолирал за експеримент EVAP системата от двигателя (да затапя вакуума към нея), но не познавам добре EVAP-а и не знам как може коректно да се направи това?
Идеи?
Galaxy 2.3 1998г Странно пърпорене при силно отворен дросел
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Re: Galaxy 2.3 1998г Странно пърпорене при силно отворен дро
при мен се изрзява като хъркане при ускоряване - някакво завихряне се получва в см. колектор.
Корекция - при мен е много слабо доловимо
Корекция - при мен е много слабо доловимо
Последна промяна от kris11 на Нед 28 дек 2014 13:35, променено общо 1 път.
Re: Galaxy 2.3 1998г Странно пърпорене при силно отворен дро
Излиза, че според теб е нормално явление, ако правилно разбирам?
Но не съм чувал други коли да го правят това, а и в сервиза трябваше да го знаят...
Става дума за доста мощен звук, който се чува много отчетливо от купето (от вън не знам как е).
Но не съм чувал други коли да го правят това, а и в сервиза трябваше да го знаят...
Става дума за доста мощен звук, който се чува много отчетливо от купето (от вън не знам как е).
Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”