VW Sharan 1.9tdi - висок разход на извънградско

Семеен или работен автомобил - вановете на Volkswagen се радват на особен интерес
estilian
Автомобил: VW Sharan 1.9 TDi 2002g Automatic
Двигател: VIN- WVWZZZ7MZ3V042701

VW Sharan 1.9tdi - висок разход на извънградско

Мнениеот estilian » Пон 20 юли 2015 15:11

Здравейте. От както съм взел Шарана през март тази година имам един много интересен проблем - много висок разход на извънградско и много нисък на градско. За да съм по-конкретен в цифри: около 10-11/100 л/км на извънградско при постоянна скорост от 130км/ч, без резки изпреварвания, без планини, катерене и прочее - само магистрала от София до Бургас. Извън магистрала, по първостепенни пътища отива на около 9/100. В същото време в града (карам в София, пресичайки я от Дружба до Надежда всеки божи ден) ми дава около 7/100.
От пролетта започнах да обикалям по сервизи в търсене на проблем по двигателя... и всичко е перфектно по думите на поне 10 майстора, на повечето от които имам пълно доверие. Ето какво сме проверили и сменили без никакъв успех:
- цялостно почистване на всмукателната система, в това число дросел, колектори, EGR и т.н. Имаше сажди - сега буквално блести;
- направил съм вакуум тест на цялата всмукателна система за въздушни течове - перфектно е, от никъде не смуче;
- смених дебитомера с нов оригинален на Bosch;
- свалихме турбината и интеркулера, пълна профилактика и тест - перфектни са;
- закарах я да проверят дюзите, свалихме ги, слагахме ги на стенд - перфектни са, работят като нови;
- замервахме компресия, сменихме масло, сменям въздушен филтър за трети път;
- поне 10 пъти различни хора гледаха live data с VAG-COM - всички показания са в норма като за този двигател.
Опитах и с какви ли не добавки, то не бе Бардал, Кастрол и какво ли още не - никаква промяна. Дори в безсилието си бях решил да й слагам пропан-бутан или метан, поне да е по-евтино при този разход.
Ходих вече къде ли не... последно бях дори при колегата Ventoman в Орландовци и той също каза - двигателят работи като швецайрски часовник. Всъщност именно той изказа едно предположение, върху което работя в момента. Според него проблемът е в скоростната кутия, като първоначално изказа теория, че може да е сменяна с такава от бензинов двигател.
Защо стигнахме до това предположение - ами заради оборотите. На 5-та предавка при 100км/ч съм на 2100 оборота, на 120км/ч съм на 2600, а при 130км/ч съм на малко над 3000 оборота. Пропуснах да спомена - аз съм с 5-степенната автоматична скоростна кутия със сигнатура GPE. Уви, след като поразбутахме при двигателя видяхме щампата върху камбаната на скоростната кутия и там също си пише GPE, тоест - не е сменяна, правилната.
И стигаме до въпроса - на какво тогава може да се дължи този разход?! Покрай скоростната кутия ми задаваха въпроси, на които категорично мога да отговоря:
- дали не успява да включи на 5-та и всъщност да карам на 4-та - не, включва. Изреждам предавките с типтроника и броя... със сигурност сменя общо 5 предавки... проблемът е, че са ужасно къси - на 5-та включва при около 60-65км/ч и така докъдето има обороти.
- дали не боксува пакета на 5-та - няма как, за 15000км които съм минал досега щеше да е изгоряла в адски мъки ако боксуваше.

Приемам всякакви предположения и предложения, тъй като в края на седмицата тръгвам на дълъг път до Португалия с тази кола и ми предстоят почти 10000км при които ми се иска да смъкна разхода на магистрала, че при 10/100 са си 1000 литра гориво :)

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Re: VW Sharan 1.9tdi - висок разход на извънградско

Мнениеот tdi fen » Пон 20 юли 2015 15:34

при тази скорост която искаш да поддържаш може би разхода е нормален как засичаш разхода пълно пълно по колонка или по бордкомпютъра

Последна промяна от tdi fen на Пон 20 юли 2015 15:52, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 20 юли 2015 15:44

В какъв смисъл кутията се убедихте, че е от завода? Пише отзад на стикера до кода на мотора същия код, който е на кутията ли? С какъв двигател е колата? Код, кубици и коне.

estilian

Мнениеот estilian » Пон 20 юли 2015 15:49

stefan4o написа:В какъв смисъл кутията се убедихте, че е от завода? Пише отзад на стикера до кода на мотора същия код, който е на кутията ли? С какъв двигател е колата? Код, кубици и коне.

На стикера в багажника пише сигнатурата на кутията - GPE. Същата сигнатура я пише и на камбаната, като се погледне зад акумулатора. Кутията е автоматик, 5-степенен, производител е Jatco ( JF506E) и се слага на Шаран, Галакси и Алхамбра с 1.9 TDI мотор.

Двигателят е AUY - 1.9 R4 TDI 85 kilowatts (116 PS; 114 bhp) @ 4,000 rpm; 310 newton metres (229 lbf·ft) @ 1,900 rpm

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 20 юли 2015 15:51

Предполагам заради тежкото купе и сравнително слабия мотор за този малък автобус е предвидена такава къса кутия. Ако я караш със 100 км/ч засичал ли си колко гори? Не би трябвало да са такива фрапиращи числата, предполагам. Но пък дори и с такава къса кутия да гори 10-11 при 130км/ч, де да знам :gruebel

VAG_MANIA
Автомобил: Seat Alhambra
Двигател: asz 1.9TDI 131

Мнениеот VAG_MANIA » Пон 20 юли 2015 16:24

Ако има как провери диференциала, кутиите са едни и същи при бензин и дизел при повечето коли, различават се диференциалите (предавателните числа). Пробвай да покараш друга такава кола и виж как се държи и превключва .

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 20 юли 2015 16:29

Къде се намира диференциалът?

Потребителски аватар
tdi fen

Мнениеот tdi fen » Пон 20 юли 2015 17:12

колата е голяма и тежка,ако е натоварена с пътници и багаж е още по-тежка,ако е с пуснат климатик/климатроник дърпа от мощността и разбира се харчи повече а освен това е и автоматик,което задължително значи,че харчи повече от същата с ръчни скорости моят съвет е да я засичаш пълно пълно,така е най-точно помпай гумите преди дълъг път и поддържай колкото се може по ниска скорост производителя е дал най-ниският и извънградски разход при идеални условия ( с 90км/ч ,празна без климатик само с шофьор който тежи до 80кг)

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Пон 20 юли 2015 17:40

Колега estilian.
Много изчерпателно :beer
От 60км/ч нагоре само на пета скорост, това ми се струва неестествено

estilian

Мнениеот estilian » Вто 21 юли 2015 7:35

tdi fen - абсолютно винаги засичам от пълен до празен резервоар и после пълнене догоре. Не разчитам на малки зареждания, още по-малко пък на бордовия компютър, въпреки че забелязвам, че е доста точен - дава ми отклонение от около 0.5-1.5/100 с това, което излиза при зареждане. За климатика определено го забелязах - в зависимост от това дали е включен или е на ECON режим, разходът варира доста осезаемо, същото важи и при промяна в натоварването на алтернатора - колкото и да е странно, ако спра всички електро консуматори в колата, в това число и фаровете, разходът пак мърда.

Разходът, който съм описал (около 10/100 на магистрала при 130км/ч) е на база около 4000км. като винаги в колата е имало между 3 и 5 човека и багаж.

stefan4o - да, при 90км/ч пада разхода. На няколко пъти съм го засичал в такъв режим, но пък тогава беше леко планински район - даде ми около 8/100.

Като цяло ми е ясно, че това е много тежък и голям автомобил с огромно челно съпротивление... но пък от друга страна - карал съм Caddy със същия двигател, натоварено до припадък със строителни материали и съм го карал като служебна кола - сиреч газ до ламарината и без много жалене и никога не съм успявал да вдигна разхода над 7-8/100. Пък Caddy-то не е кой знае колко по-аеродинамично, като товар - сигурен съм, че сумарно тежеше повече. Да - то беше ръчни скорости, докато тук е автоматик, но при постоянна скорост на извънградско това не би следвало да окаже каквото и да било влияние, освен ако предавателното число на 5-та предавка на автоматик и ръчки не е различно.

В интерес на истината преобърнах интернет в търсене на информация за gear ratio на тази GPE кутия и никъде не успях да намеря. Някой да може да даде жокер?!

VAG_MANIA - диференциал?! На кола с предно...?! Поправи ме, ако греша, но това не е точно диференциал, а раздатка, която се намира вътре в скоростната кутия и си е част от нея...

110afn - това за 60км/ч и пета ти говоря при мега пенсионерско каране, тоест при изключително слабо ускорение. При нормално подаване на газ сменя между 4-та и 5-та при около 80км/ч. Иначе при 60км/ч е на около 1250 оборота на пета.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 21 юли 2015 8:29

При 90 км/ч 8/100 според мен е много. Не зная, колко е нормалното, понеже такава кола не съм карал и зареждал, но почти съм сигурен, че не е 8.

Потребителски аватар
tdi fen

Мнениеот tdi fen » Вто 21 юли 2015 9:53

estilian написа: Да - то беше ръчни скорости, докато тук е автоматик, но при постоянна скорост на извънградско това не би следвало да окаже каквото и да било влияние, освен ако предавателното число на 5-та предавка на автоматик и ръчки не е различно.
различно е ръчната върви с малко по-ниски обороти при същата скорост пък и е 6 скорости

според мен проблемът не е в кутията,както я описваш върви с нормални обороти от къде зареждаш нафта
справка в https://www.spritmonitor.de/en/overview/50-Volkswagen/457-Sharan.html?fueltype=1&power_s=115&power_e=116&page=2&gearing=2&powerunit=2 показва че средният им разход е 7,81 л/100 предвит разликата в качеството на горивата и пътищата може би тук ще гори повече

Последна промяна от tdi fen на Вто 21 юли 2015 11:27, променено общо 4 пъти.

Потребителски аватар
bobitur
Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
Двигател: 1Z

Мнениеот bobitur » Вто 21 юли 2015 10:18

Просто не реален разход с 90 к.с 1з галакси с чип на магистрала не ми е вдигало повече от 6 при скорост 120-140 км./ч. Но аз съм с 5 степенна ръчна, защо не търсиш 6 степена ръчна кутия, нека колеги с тоя мотор с ръчна 6 степенна да споделят за разхода. Най-добре е да караш около оборотите с най-висок въртящ момент тогава е най икономично и без използване на излишни спирачки.

krasi76
Автомобил: VW
Двигател: 2000 GTI

Мнениеот krasi76 » Вто 21 юли 2015 10:31

Да бе със 140 да гори 6. Мечтите са безплатни.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 21 юли 2015 10:32

bobitur написа:Най-добре е да караш около оборотите с най-висок въртящ момент тогава е най икономично ...
Аман от популярни глупости!
Виж за спирачките съм напълно съгласен - в общия случай по-малко спирачки, означава и по-нисък разход.

Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”