Здравейте колеги.
Снощи шарана ми сви номер и ме изостави на пътя. Спрях за половин час след което не пожела да запали.
Въртях въртях 5- 6 пъти и ми падна акумулатора. Докато въртях забелязах че не свети лампата за подгрева.
Тази заран го прибрах. Не можа да запали сам (Акумулатора беше свършил) но подгрева светеше и като го бутнах запали.
Реших че е време да му излекувам проблема с топлия старт. Смених акумулатора и направих профилактика на стартера (Четките бяха свършили).
Вече върти като бесен, пали и загрял на 90 градуса бързо без продължително въртене.Но на на два пъти днес пак ми направи снощния номер -
не светва чека за подгряването и колкото и да въртиш не пали. Връщам и давам на контакт неколкократно докато светне чека и тогава пали без проблеми.
Някой има ли представа къде да търся проблема?
Sharan 7M 1997г. AFN - Проблем с паленето
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: Sharan 7M 1997г. AFN - Проблем с паленето
Ииии... па за 4 години в тоя форум веднъж не си чул за реле 109...
Само не питай къде са го навряли, че от сега ще ти стане лошо!

Само не питай къде са го навряли, че от сега ще ти стане лошо!

- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Sharan
- Двигател: AFN 1997
Снощи до късно рових из форума да търся нещо за моя проблем и ми се мярна нещо за реле 109 и за презапояване. Днеска го свалих, отворих го - спойките си изглеждат ОК.
Можеш ли да ми обясниш за какво служи това реле и как е свързано с моя проблем?
Можеш ли да ми обясниш за какво служи това реле и как е свързано с моя проблем?
- bobitur
- Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
- Двигател: 1Z
Реле 109 дава захранване на еку-то. Без него запалването на двг е невъзможно. Смени го и старото го ремонтирай и да стой за резерва. Има много коли оставени на пътя заради него.
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Sharan
- Двигател: AFN 1997
Ето и развитието по темата. Оригиналното реле му препоих спойките и се оправи. Купих си и друго от морга, сиво с надпис made in Portugal. С изненада открих че Португалското е по-надеждно от немското и не може да създаде такъв проблем. При немското тежестта на реленцето се носи от печатната платка и рано или късно спойките или пътечките се пукат и те оставят на пътя. Срам за немските инженери.
- bobitur
- Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
- Двигател: 1Z
И аз се чудя за какво не ми е създало проблем. Оказа се и моето португалско. Явно модификациите правени в португалския завод са с тяхни релета. Т.е със сивите капачки са португалски. 103 също е сиво при мен.
Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”