Съвет за проблем с климатроник на Шаран '96

Семеен или работен автомобил - вановете на Volkswagen се радват на особен интерес
Потребителски аватар
vladson
Автомобил: VW Sharan
Двигател:

Съвет за проблем с климатроник на Шаран '96

Мнениеот vladson » Вто 11 дек 2007 12:54

Здравейте колеги,

От известно време насам имам проблем с климатроника на Шарана, който карам.
Светнаха ми на таблото две звездички, които разбрах, че са за проблеми с климатроника. Като запаля колата не свети никоя от двете и постепенно светва първо едната, а после и втората.

Това, което забелязвам като негативен ефект е, че мирише на влага в колата и освен това ми се потят много прозорците.
Докато по-рано като включа климатика и той веднага изсмукваше влагата от колата.

Някой може ли да ме посъветва какво да направя за да отстраня проблема.

Сменял съм филтъра на климатика началото на Март месец тази година.

Ходих в сервиза на Юнитрейд-Х, но там ми казаха, че не могат да направят нищо по климатика защото било студено навън. Но мен малко ме засъмнява този отговор.

Благодаря на всички за вниманието :)
В.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 11 дек 2007 15:28

Едно уточнение - климатик ли е или климатроник ???

Климатроника работи и зиме и лете.
Климатика - над някъде 7 градуса.
За влага- филтър в купето - това, че е сменен през март - не значи, че не е за смяна. По принцип е хубвао да се сменя в началото на есента/ от пеплака през лятото се набива с прах и полза никаква/.
Огледай около филтъра и почисти - сигурно има листа и кал , възможно е и запушени дренажни отвори и при силен дъжд се вдига нивото и мокри филтъра.
Сега трябва да вкарва топлъ въздух - заседнала, затворена клапа, паднал дунапрен от клапата . Така гадаем - почисти и смени филтъра, виж клапата и кажи какъв е резултата

Потребителски аватар
vladson
Двигател:

Благодаря за мнението

Мнениеот vladson » Вто 11 дек 2007 15:59

Благодаря за отговора.
Климатроник е.
За съжаление аз не мога да извърша тази профилактична проверка.
Физически нямам възможност.
Може ли да ми препоръчаш някой добър сервиз, в който да ида да ми го погледнат и да ми направят тази споменат профилактичен преглед.

Благодаря пак,
Влади

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 11 дек 2007 17:45

Moга да ти помогна за изброените неща , но във Варна. За профилактика на самия компресор пак мога да те уредя ,но пак във Варна

Смяната на ф-ра никак не е сложно -започни първо от него.

galin15
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galin15 » Вто 11 дек 2007 19:48

здравей колега,що се касае до звездичките те светкат и когато температурите паднат под +4 ипод +1 градос

Потребителски аватар
vladson
Двигател:

продължение

Мнениеот vladson » Вто 11 дек 2007 21:39

kris11 много ти благодаря за предложението :)
уви аз съм в София.

колеги някой знае ли читав сервиз за климатици/троници в София, в който да съм спокоен да си закарам колата и да знам, че няма да я осерат с извинение...както обикновенно се случва, и в който няма да ми кажат, че не ми работи климатика защото са ми за смяна свещите или перата на чистачките :)))

освен това може ли да се допълва с фреон системата зимно време?

поздрави
влади

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Re: продължение

Мнениеот kris11 » Вто 11 дек 2007 22:27

vladson написа:kris11 много ти благодаря за предложението :)
уви аз съм в София.
освен това може ли да се допълва с фреон системата зимно време?
влади

Няма проблем , но гледай да не е мъгливо или дъждовно време-има голяма влага и съответно опастност да влезе влага в системата. Гледай да е слънчево време. Допълването е нож с 2 остриета - при препълване се влошава работата. най- добре е източване , вакумиране и зареждане с точно необходимото количество за модела.
Аз ходя за проверка / манометри и , ако решат допълват - но съм на промоция - има артък от камиони и не е проблем допълване и-изпускане , ако е в повече.
Много е трудно така от разстояние .Все пак трябва да си има профилактика от спец- да огледа, да провери за теч / индикатор/.
Обикновенно изпукат уплътненията на компресора -о пръстени на вала / корозия на вала от дълго неизползване, влага ръжда на остта и съответно надиране на о пръстените. Има ф-р , който се задръства от стръготини от ръждата или вода/ влага/ във фреона. на пресостаса има датчици за налягане , ако няма не се вкл компресора. Ел. муфата също не е за подценяване , лагерите на муфата и на самия компресор също . Може да има и цепнат шланг или съединение и оттам фреона да изтича.Въобще има много неизвестностти . Така от растояние без подробности - почти нулева идея.

Потребителски аватар
asentm
airman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот asentm » Сря 12 дек 2007 20:08

колега карам същия я кажи къде са тези звездички и не се ли бъркаш нещо .... щото на това ми мирише ... ако са ти се задръстили улуците за оттакане на вода се събира и от там смърди иначе си смени филтъра
отиди до хюндай в люлин ..търси шефа на сервиза вальо и му кажи за проблема ...там имат уред да ти замерат климатроника, но мисля че не е от това
на таблото има две звездички едната светва когато външната температура е между 4 и 0 гр. С а другата под 0 до - 4
да не се бъркаш с тях

Потребителски аватар
vladson
Двигател:

Мнениеот vladson » Сря 12 дек 2007 22:03

Ами на таблото имам нарисувана колата с индикация за отворени врати, под нея имам две крушки нарисувани, които ми светват винаги когатои запаля колата за да натисна спирачки и угасват, а отгоре имам две снежинки.

Аз първо си мислех, че те ми показват за изгоряла крушка на фара, но ме светнаха в сервиза на Юнитрейд, че били за проблем с климатика.

Те са две като едната светва винаги първа - лявата, а поняго светва и втората вдясно то нея.

Не мога да забележя някаква зависимост.
Иначе в колата мирише на влага след като запаля колата и пусна климатроника.
По рано ми изсмукваше влагата от колата за секунди а сега точно обратно.
С вклщчването му направо пълни зверски колата с влага и трябва да изчакам 5-10мин с надут климатроника да духа само на предното стъкло докато поизсъхне да мога да карам.
Сутрин на студена кола не е толкова зле.

Наистина ме притеснява този проблем и искам да ида някъде да го погледне някой който разбира.

Благодаря отново на всички за отговорите,
Влади

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 13 дек 2007 9:17

Сменай ф-р купе и почисти дренажните отвори . Влага от другаде няма откъде да идва. От мокър и затлачен филтър- миризмата.
Друго - да нямаш радиаторче течащо . Влагата по предното стъкло мазна ли е и със сладникав вкус??

Потребителски аватар
GodLike
Автомобил: VW Touran
Двигател: CRKB 7DSG Highline
Контакти:

Мнениеот GodLike » Чет 13 дек 2007 10:19

Допълвам kris11....

1. Фреон не се добавя! Фреона е смес от различни газове. При теч (дори и минимален) се изпускат "най-леките" газове. Ние го допълваме, но това вече не е фреон. Не казвам, че климатика няма да работи, но няма да е пълноценно :wink:

2. Дехидратора се сменя на 2 години! Това в България никой не го прави, защото е скъпо. Самия той струва около 50лв, но като платиш за рециклиране на фреон + смяна на дехидратора + вакумиране + добавяне на масло + зареждане + проверка за течове (трасанта струва 2лв грама!) и става да си е*е майката :)

Потребителски аватар
asentm
airman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот asentm » Чет 13 дек 2007 16:34

vladson написа:Ами на таблото имам нарисувана колата с индикация за отворени врати, под нея имам две крушки нарисувани, които ми светват винаги когатои запаля колата за да натисна спирачки и угасват, а отгоре имам две снежинки.

Аз първо си мислех, че те ми показват за изгоряла крушка на фара, но ме светнаха в сервиза на Юнитрейд, че били за проблем с климатика.

Те са две като едната светва винаги първа - лявата, а поняго светва и втората вдясно то нея.

Не мога да забележя някаква зависимост.
Иначе в колата мирише на влага след като запаля колата и пусна климатроника.
По рано ми изсмукваше влагата от колата за секунди а сега точно обратно.
С вклщчването му направо пълни зверски колата с влага и трябва да изчакам 5-10мин с надут климатроника да духа само на предното стъкло докато поизсъхне да мога да карам.
Сутрин на студена кола не е толкова зле.

Наистина ме притеснява този проблем и искам да ида някъде да го погледне някой който разбира.

Благодаря отново на всички за отговорите,
Влади

колега прати на майсторите много здраве от мен :lol:
тези снежинки ти показват точно това което ти казах ляво от 4 до № гр.Ц, дясно от № до -4 гр. Ц
това че ти мерише колата е от няколко варианта ...първия не си сменил филтъра на климатроника,2ро от някъде е влязла вода и то вероятно от тона че каналите за оттакане са ти запушени ...и тогава прелива почно през филтъра на климатика ....
бъди рахат няма му нищо отиди до хюндай в люлин говорих с човека ще ти го прегледат ....там имат и FAG тестер , така че ако има нещо ще ти покаже ...айде пали и със здраве си карай колицата :lol:
ако стъклата ти се потят се едно си в банята виж радиаторчето за парно, което не на майка си в задния джоб завряно ...сигурно се е пробило ...всъщност пак ти требе сервиз

Потребителски аватар
vladson
Двигател:

Мнениеот vladson » Чет 13 дек 2007 21:45

Ехааа,
Честно, не очаквах толкова хора да се отзоват с мнение.
Благодаря за което, приятно изненадан съм :)

Значи, това че мис е поти като баня колата като запаля и постепенно отшумява, от една страна ме дразни зверски (защото тате ме е учил да си поддържам нещата в изправност), а от друга страна направо си застрашава безопастността ми и на пътниците, които возя.

Затова ще послушам колегата 'asentm' и ще отида до сервиза на Хюндай да ми я погледнат, след като в Юнитрейд, нямат желание да го направят.

Мога ли да те помоля да ми дадеш някакъв телефон на човека от сервиза, както и някакви инструкции къде се намира този сервиз.

Колкото до звездичките на таблото:
Каква е целта им, като нна дисплея на климатроника, така или иначе ми пише колко е външната температура. Все си мисля, че тези показания са по-информативни от тези звездички :)

За пореден път пожелавам на всички спокойна вечер.

Влади

Потребителски аватар
vladson
Двигател:

Мнениеот vladson » Пет 14 дек 2007 20:02

Здравейте колеги,

Днес ходих в един сервиз да ми погледнат климатика. Първото, което направиха хората там беше да ми извадят поленовия филтър за да го проверят.
Оказа се, че е адски мръсен и задръстен. А е едва на половин година.
После отидох с него в Юнитрейд, купих нов и ми го смениха.
Оказва се, че в адски мръсната ни София трябва да се сменя този филтър на всеки 6-7 хиляди километра.

Утре сутрин ще стане ясно дали това е бил проблема или не.
Но като видяха филтъра майсторите се изказаха, че е сигурно, че заради това се е държи така вентилацията на колата.

Иначе за фреона ми казаха, че има смисъл да се замерва каквото и да било чак на пролет. Защото в студеното, фреона така или иначе не играе никаква роля, защото климатика не се ползва, а само топлото от мотора.

Поздрави,
Влади

Потребителски аватар
asentm
airman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот asentm » Съб 15 дек 2007 19:16

извинявай за закъснението..гледам че си свършил ръбота :lol:
тези звездички са сложени за да ти подсказват кога е хлъзгаво и гога заледено, като ти светят и си се светкаш че не можеш да караш урголешката ..... аз на всеки 10 хил. смуням всички филтри ...+ маслото излиза към 130 лв.
на лично тел. на вальо

Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”