Питане за гуми Continental Vanco 8 за бус.

Техническа и сервизна информация за бусовете от серия T3 - Multivan, Caravelle и Transporter
Правила на форума
Изображение
Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Питане за гуми Continental Vanco 8 за бус.

Мнениеот rokera » Чет 03 фев 2011 9:24

Намерих си 2 такива гуми втора ръка с размер 185R14C за буса ми. Доста запазени с добър ДОТ, но ме притеснява че никъде по гумата не видях да пише 8PR или по малко, демек колко платова е. По нета също не можах да намеря такава информация за тоя размер и модел. Човека който ги продаваше имаше и други гуми на които си пишеше 8PR, но по стари и затова си избрах тия, обаче сега се чудя ще станат ли за возилото ми или да ходя да ги сменям. Буса е Т3 и мисля да ходя по гьолове и пикници с него, а там пътищата знаете как са. И така давайте акъл кво да правя.

Потребителски аватар
DA@KA
Автомобил: Caravelle
Двигател: ACV 1998

Re: Питане за гуми Continental Vanco 8 за бус.

Мнениеот DA@KA » Чет 03 фев 2011 10:57

щом пише С няма начин да не са 8 плата. :beer

Потребителски аватар
galyaradeva
Автомобил: Vw Caravelle 1998
Двигател: VR6-140hp
Контакти:

Мнениеот galyaradeva » Чет 03 фев 2011 11:52

Моите са *CR* но си пише и ван на гумите. Пгледни и товарният индекс трябва да е над 100. Моят в случеят е 102/104R.

Потребителски аватар
galyaradeva
Автомобил: Vw Caravelle 1998
Двигател: VR6-140hp
Контакти:

Мнениеот galyaradeva » Чет 03 фев 2011 13:21

Аз си мисля че не е задължително да са 8 пластови при условие че няма да се товари буса със 500 кила домати и едно прасе от село всяка седмица :) Гледам тука едни снимки и са сложили едни ниско профилни гуми които едва ли са 8 пластови. Така че може би няма да има проблем и да се сложат нормални гуми от лек автомобил. За моите дадох поне 200лв. отгоре понеже са за микробус. И са със 1000 пласта.
Прикачени файлове
25_-689837342.jpg
73_2020268091.jpg

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 03 фев 2011 13:36

Може, да се ползват и гуми за леки коли. Братушките са пробвали и двата варианта, и по принцип са доволни. Особено ако се кара по хубави пътища, и не се товари често буса, или не се карат големи разстояния с голям товар. По-меко возят, и уж по-безшумни леките гуми. Но това може и да са субективни впечатления. Аз от Германия си дойдох с "C"-шки оргиналдъ. Даже рейнфорсед си пише на тях. И общо взето съм доволен. Зимните континенталки са много добри.

Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera » Чет 03 фев 2011 14:00

Притеснението ми основно е когато отида по чукарите (което няма да правят тия фенове с лъскавия бус) е да издържат гумите на натоварването, щот ми се е случвало буса да застане на кантар на 2 гуми и тогава налягането върху тях е голямо. Континентал май не пишат тия означения по гумите ами се определят по други данни. Тоя модел бил LT демек за малки камиони и бусове, така че май ще ги слагам. Да ако си карах по само шосе няма да имо проблем и с обикновенни, лошото е по полските пътища осеяни с камънаци, тръни и т.н и затова търсех да са бусови. Сравних ги тия с 8 платовия бриджстон дето го купих от тук и всичко съвпада. Разлика има само в скоростния индекс, което е без значение, щот 160 с тоя бус само насън. Между другото има страхотна возия, без значение пътя какъв е.

Потребителски аватар
chato
R.I.P
Автомобил: VW bus T3
Двигател: 1.6D CS 1981

Мнениеот chato » Чет 03 фев 2011 16:24

Щом има "C"-cargo,значи са бусови(въпреки,че има и джипови с "C",но това е друга бира),слагай ги без да се притесняваш.Аз също ходя по гьоловете за бира...опа,риба и пикници и моята машина зимата я карам с бусови 14',но лятото съм с леки 15' и не съм имал проблеми.

п.п.Пък не е само бус,ами е цяла къща и е по-тежичък.

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Чет 03 фев 2011 16:29

rokera написа:... Между другото има страхотна возия, без значение пътя какъв е...

Това е много вярно за Т3 :да:

Ако не го товариш с маса, а предимно се возиш с него няма проблем да си сложиш и гуми за лек автомобил, но от по-горния товарен индекс - например 91. На моя му сложих мерцедесови джанти 15'' и гуми за лек автомобил 15 '' Continental 195x65x15 с товарен индекс 91. Возията и стабилноста са жестоки :да:

Ходя с него на вилата редовно, а там има 2-3 км чакъл и черен път. Дори и с 5-6 човека не съм имал проблем.

Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera » Пон 07 фев 2011 22:50

Гумите вече са монтирани и всичко е ОК. За лятото ще гледам да е напълно готов и да спретнем некоя язовирна сбирка. Не съм рибар, но имам въздухарка за занимавка и обичам да хапвам и пийвам сред природата.

Върни се в “T3”