Проблем с лагери на т3- ремонта започва- моля за съвети

Техническа и сервизна информация за бусовете от серия T3 - Multivan, Caravelle и Transporter
Правила на форума
Изображение
Потребителски аватар
vladobo
Автомобил: мерцедес
Двигател:

Re: Проблем с лагери на т3- ремонта започва- моля за съвети

Мнениеот vladobo » Пон 27 фев 2012 21:05

Някакви идеи къде в София могат да замерят компресията и да кажат добри ли са стоиностите за тоя мотор? И евентуално телефон за да попитам за цената и точен адрес. :beer

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 27 фев 2012 21:26

Едва ли има сервиз в София където не могат да ти свършат тази работа. Първо питай за цената, защото някои искат по 50лв за 10 минути съвсем проста работа. Разгледай форумните майстори или питай Гугъл за сервизи наблизо, после завърти няколко телефона и си готов. Можеш да потърсиш дори направо манометър и да си го купиш, има разни аматъорски дето също биха ти свършили прилична работа по 20 -30лв. Ако си купиш подобен е добре първо да измериш компресията на някоя кола със гарантирано читав двигател защото има и пълни боклуци.
Щом не ти е горяла масло колата и двигателя не е загубил мощност меренето на компресия може и да си го спестиш, или да измериш компресията с палец на отвора на свещите :Mr Green Fun , ако можеш да удържиш с палец на въздуха от някой цилиндър, значи трябва да свалиш главата и да видиш какъв е проблема.
На твое място аз бих написал още сега по едно ЛС на няколко от форумните майстори и да се разбера с някой от тях за утре.

Потребителски аватар
pepi3196
Автомобил: T3 Karavel
Двигател: T3 1987

Мнениеот pepi3196 » Пон 27 фев 2012 22:02

vladobo написа:Някакви идеи къде в София могат да замерят компресията и да кажат добри ли са стоиностите за тоя мотор? И евентуално телефон за да попитам за цената и точен адрес. :beer

Имам уредче,още утре може да премерим компресията :beer
Имам магаре и лебедка за вадене на мотора,ще се радвам ако мога да помогна :drunk

Потребителски аватар
vladobo
Двигател:

Мнениеот vladobo » Пет 09 мар 2012 19:06

Малко развитие- стартера е заминал, както и мембраните на изпарителя. Лагерите и компресията са ок- въртях на вала и си се движи добре и си има компресиика. Така че сега само ще намеря време да занеса стартера на основен ремонт че ми е вече втори скапан и неща да имам и трети ако си купя пак втора употреба. А трябва да намеря и оригинални мембрани на Ланди Ренцо и съм пак на пътя. А основния ремонт ще го поотложа ако наистина само стартера е затягал. Но това ще стане ясно след ремонта на стартера

eddie75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddie75 » Пет 09 мар 2012 20:25

Най- после нещо позитивно покрай твоя настоящ и моя бивш любимец. Лятото преди сбирката в Лозенец бях го дал за пълна ревизия на газовото- 60 лв работа + около 30 за нов газов клапан + един ден анагажимент. Що се скапа за два сезона този изпарител - неразбрах. Яд ме е че е наливано(средства) , а няма възвращаемост!

Потребителски аватар
vladobo
Двигател:

Мнениеот vladobo » Пет 09 мар 2012 20:59

Ами металната пластина пред мембраната е усукана и непроумевам как и какво я е накарало да се усуче а и самата мембрана е скъсана на 2-3 места- малко но явно оказва значение. Сега търся някакви които уж са оригинални а не турски ментаци- така ми казаха че сега това има на Бг пазара и ми търсят в Италия пък ще видим. Спокс колега, не се коси- възвращаемост каква да има, все пак е 81 (с една година по голям от мен) така че е нормално. Не знам ако не намеря "оригинален ремонтен комлпект" дали да не сложа изпарител Ловато. Преди имах 2 коли с такива и съм доволен. А клапана си е нов и си бачка- отворих го и го почистих и си е наред, само мембранката е станала на мекица. Някои знае ли телефон или адрес на магазин в София на Ланди Ренцо?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 09 мар 2012 23:26

Аз доста време карах с изпарител Марини - поне за мен това са най-добрите изпарители. Минал съм 180 000 с две коли със този изпарител, и понеже започна да сълзи вода си купих мембрани (по думите на продавача - оригинални италиански), ама понеже не вярвам, че в БГ има нещо оригинално смених само една гарнитура да не сълзи и оставих същите мембрани. После сложих метан и съм много доволен - не е толкова скъпо първоначално и се избива за няколко месеца. Метановия изпарител ми е Ланди Ренцо и продавача ме заведе в сервиза, от който бил доволен. Намира се на Ботевградско срещу караулката - мисля, че това е официалния сервиз на Ланди Ренцо и вероятно там ще ти сложат оригинални мембрани.
Преди да даваш пари за ремонт на газовата се заинтересувай колко ще ти струва да сложиш метанова уредба и за колко ще си я избиеш. На ме ми излезе общо 500лв с монтажа, прегледа и бакшиша и си ги избих за няколко месеца.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Нед 11 мар 2012 9:05

Сега може би да, ама като го льокнат и метана с акцизи, макцизи и бакцизи, и му надуят цената до небесата ко прайм?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 11 мар 2012 16:45

Вероятно още доста време ще е най-евтино на метан, от газ и бензин винаги ще е по-евтино. Сега цената на метана не зависи толкова от доставната му цена, а от конкуренцията на пропана. Дори да въведат акциз е възможно да не се усети изобщо по цената за крайните клиенти. Не искам да споря за това, просто посъветвах колегата да помисли и за този вариант за "оправяне" на газовата.

Потребителски аватар
vladobo
Двигател:

Мнениеот vladobo » Нед 11 мар 2012 16:52

Мислел съм това за метана , но в момента тея 500(+-100) са ми проблемни. Иначе за икономия спор няма а и бусчето няма да усети тежеста. За сега продължавам да търся оригинални мембранки пък един ден ако се пооправят нещата при мен може и метанче да сложа и да се надяваме че наистина няма да започне и там някаква игра на големите чичковци и цената рязко нагоре по 2 пъти седмично.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 11 мар 2012 22:24

Провери ли за мембрани на Ботевградско срещу караулката?

Потребителски аватар
vladobo
Двигател:

Мнениеот vladobo » Нед 11 мар 2012 22:29

Днес минах от там но не успях да се огледам къде точно е това поради ред причини. Тия дни ще намеря време да мина пак . А и заплата чакам :oops:

Потребителски аватар
vladobo
Двигател:

Мнениеот vladobo » Съб 31 мар 2012 19:38

Така, малко развитие покрай бусчето. Оправих стартера, смених мембрани с някакви "оригинални" за 40лв и филтър на клапана за 7лв. Дотук добре. Запалих буса на бензин поработи 4-5 минути и угасна. Последва опит за запалване но завъртя едва едва. Пробвах да превъртя на коляновия вал с гедорето но няма превъртане. Днес разглобих скоростната, измъкнах съединителя и извадих вала. Оказа се че на биела 2 е затегнал лагера, беше като заварен и едва го отворих с една отверка и малко почукване. Другите лагери са си добре , само тоя е заминал. Качвам снимки да видите и ако може някои да каже това ще се оправи ли с шлаиф или да търся вал. Имам и въпрос за съединителя- ще го бъде ли тоя или по добре да го сменя и него че така и така съм разглобил и ако му остава малко живот направо да го мисля и него.
Прикачени файлове
DSC01117.JPG
DSC01118.JPG
DSC01119.JPG
DSC01120.JPG
DSC01121.JPG

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 31 мар 2012 21:23

Феродовия диск има още 1мм до нитовете доколкото мога да преценя от снимката - този милиметър би трябвало да ти стигне за 10 - 20 000км. Аз не бих бързал със смяната въпреки, че сега би била много лесна. Направи си ремонта или смени двигателя и карай тези километри и едва тогава, ако ремонта е бил успешен давай още пари за бусчето. За коляновия вал ще ти кажат майсторите които ще го шлайфат, но те искат да ти вземат парите и не им пука особено дали вала ще го бъде повече от няколко месеца. Аз бих го изхвърлил.
Моето мнение ти го казах и по-скайп - пусни си тема, че купуваш двигател заедно със съединител ще те затрупат с оферти. Друг колянов вал би струвал наполовина от цената на цял двигател.

Потребителски аватар
valsanik
Автомобил: T3 MULTIVAN+CARAVELLE 16 C-87+91
Двигател: 1.6 TD JX +2.1 MV-Petrol+LPG

Мнениеот valsanik » Нед 01 апр 2012 14:33

Владо, още преди ти казахме какво да направиш....в края на краищата дойде на това дето ти го казахме.

Сега вече трябва да прецениш, дали да го правиш или да търсиш друг мотор.Избора е твой.
Относно съединителя....по-добре нов и то комплект съдейки по снимките.Не само феродов,но и притискателния ти е смяна.Това също ти ще си го прецениш. искаш мнения, изказваме такива.
Вала е трагичен....може да ти го шлайфат но дали си струва......
И накрая....успех с ремонта и ако ти трябва помощ, свиркай. :beer

Върни се в “T3”