Въпрос за скоростната кутия на Т4 2.4Д

Техническа и сервизна информация за Multivan, Caravelle и Transporter
Правила на форума
Изображение
Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Въпрос за скоростната кутия на Т4 2.4Д

Мнениеот pe6kata » Чет 08 апр 2010 22:39

Идеята е следната- имам приятел с такъв Т4, кутията му е много къса и иска да я смени. Мисля да сложим такава от голф/пасат тди, като аз пък взема 5-тата скорост-0.755 и му дам моята 0.86, т.е. и аз имам интерес от цялата работа :wink: . Погледнах доколкото се вижда на буса, прилича на 02А , само че избирача е различен- не е с жила, а с щанги. Та въпросите ми са:
1. 02А ли е кутията- ако да следващите два въпроса :lol:
2. има ли разлика в кожуха(не е проблем да прехвърля корпусите)
3. има ли разлика в чашките на дифа- дебелина на осите и брой шлици

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Re: Въпрос за скоростната кутия на Т4 2.4Д

Мнениеот KingoftheROAD » Пет 09 апр 2010 8:21

До таблото с предпазителите, кето се намира долу в ляво под арматурното табло, има бяла лепенка с всички данни за буса - двигател, скоростна кутия и тн...

По принцип от голф/пасат не става, не само заради избирача и включватела на скоростите, а и заради предавките и фланците и тн. Бусовската скоростна кутия има и опашка, зад двигателя и полуоските са с еднаква дължина. Най-добре прочетете на лепенката.

Ето моята лепенка - двигател ACU, скоростна кутия - CPV. Това е написано на един ред... Иначе по принцип само зъбните колела за 5-та скорост могат да се сменят в комплект. Имаше тема тук и снимка съм постнал. Намерих го...
Прикачени файлове
Getriebe_02B_5ter_Gang_Schaltgabel_abschrauben.jpg
TabelkaT4.jpg

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пет 09 апр 2010 19:12

основния ми въпрос 02А ли, ако е така, ще сменя корпусите на кутиите, избирача също ще го сменя, това не е проблем! Нали целта е да променя предавателните числа. Моя човек кара буса като лека кола, не като товарен, и тази кутия му идва много къса.

Поразрових тук-там, кутията е код 02Б, даже и на колегата на снимката го пишело като 'име на снимка', ама кой да види :lol: По същество била ъпгрейтвана 02А, разликата идва в дифа-корона и пиньон... самия корпус на диференциала също бил по-голям, доколкото разбрах и разбира се в избирача-щанги вместо жила... Може да стане така, че короната и пиньона от тди да не успеят да се зацепят като се монтират на корпуса на бусовата. Трябва да се погледнат броя зъби...

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Съб 10 апр 2010 0:03

Колега, според мен по-добре разменете зъбните колела на 5-тата скорост. Показал съм къде е лепенката на буса и къде да четете. Това че диференциала е различен, според мен прави кутията друга модификация, и диференциалите не са взаимозаменяеми. Долкото знам предавателното число на диференциала на бусовската скоростна кутия е 4,6 за големите двигатели, и 4,9 за малките. Това съм чел в руския форум. Дано съм ви полезен. Преди да правите каквото и да било, проучете добре въпроса. Всъщтност много от братушките искат на ААВ 2,4Д, да сложат по-дълга 5-та скорост. Ако е товарен буса, то скоростната кутия също е товарна...

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Съб 10 апр 2010 7:58

намерих предавателните числа на Т4, знам и от каква кутия да търсим 5 скорост, остава да намерим, така със сигурност става...
на 2.4 дифа е 4.611 а 5-тата е или 0.836 или 0.756
ако буса беше мой, щях да опитам това дето го писах...

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Съб 10 апр 2010 15:03

Ок колега, значи знаеш повече от мен. Аз това съм го чел между другото в руския форум. Там братушките са големи ентусисати и експериментатори. Много неща научих точно оттам. Успех с переделката, и пишете резултата да видим какво и как е станало. :да:

Върни се в “T4, T5 и T6”