VW T5 Свети ми лампичката на маслото

Техническа и сервизна информация за Multivan, Caravelle и Transporter
Правила на форума
Изображение
Dani Denito
Автомобил:
Двигател:

VW T5 Свети ми лампичката на маслото

Мнениеот Dani Denito » Пон 24 фев 2025 18:43

Здравейте драги колеги,имам Бус VW T5 1.9 TDI 102PS 2009 г.със код на мотора BRS,и имам два проблема които не ме оставят на мира,а и се намирам във Германия .1Единият е че при пътуване не грее буса до 90гр,стига до 80-85гр макс,но като се спускам по наклон падат до 65-70гр.Но скоро си купих нов термостат от Аутодок и го сменя майстор и той ме увери че е от термостата този проблем.Но уви същата работа.Сега само че стига да 90гр показва на таблото но като намаля скороста или се спускам по наклон пак падат градусите.2 Вторият ми проблем е че скоро сменях маслато 5W30 със маслен филтър,но вече два пъти ми светва лампичката за маслото във движение.Първия светна и зумера засвири ,но след няколко метра си изгасна сама .А масло има на щеката във нормите.Вторият път пак във движение светна и зумера се включи но не изгасна като първия път.Спрях угасих го ,и запалих отново и всичко си беше нормално.Масло има но във движение светва от време на време. Моля за вашите мнения и съвети.Благодаря предварително.

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Sharan
Двигател: AFN 1997

Re: VW T5 Свети ми лампичката на маслото

Мнениеот goppa » Пон 24 фев 2025 19:06

По първият въпрос. Новият термостат явно не го бива. Нов оригинален от VW със сигурност ще върши работа. С афттрмаркетите трябва да случиш на читава бройка

По втория. Лампичката за маслото и зумера се включват при ниско налягане на маслото. Може да е електрически проблем а може мотора да е доста износен и да изтича маслото през първите лагери или да има боклуци по цедката на смукателя на маслената помпа и да не засмуква достатъчно масло от картера.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 24 фев 2025 19:14

За налягането на маслото добавям към горното:
Или се разрежда от нафтата, или колата е прегрявана.
За температурата :
Отскоро ли е проблема или така я взе ( с тоя проблем) ?
Щото принципно топлоотдаването на мотора идва малко слабо за голямото купе. И парното го олепва.
Има ли доотоплилел ( печка ) ?

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пон 24 фев 2025 20:00

не лошо да се премери налягането на маслото

Dani Denito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dani Denito » Пон 24 фев 2025 23:22

Да за съжеление явно е прегряван но не от мен.Сменях гарнитура и вече около 10000км карам и за сега си върви.А за парно,има но мен не ме задоволява.Има парно но може би заради голямото пространство ми се струва слабо.И да мисля че има печка която съм я чувал няколко пъти на по ниски температури когато спра и угася буса и се чува някакво бучене от към шофьорската врата.Но не я пускам аз,явно тя сама си се включва. И да допълня ,разхода ми се покачи,дали заради по големи джанти и гуми съм му качил,или от нещо друго,но на мен ми се струва висок за градско 10/100 и за извън градско 8,5-9/100 и не го мачкам карам си 110-120км/ч.

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Вто 25 фев 2025 9:02

Сложи един картон пред радиатора и няма да се губи топлото, като стане Гергьовден го махаш. Всички немски дизелови бусове са така.

За непостоянната аларма за маслото трябва да се прочете на диагностика при какви условия се появява - обороти, температури, волтажи...

Dani Denito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dani Denito » Чет 27 фев 2025 14:18

Здравейте колеги,чудя се има ли връзка този датчик за нивото на маслато където се намира на картера със тази лампичка и зумера.Или по точно да задам въпроса си.Има един датчик на картера отдолу ,възможно ли е да има връзка със моят проблем.Защото поръчах маслото +филтър и датчик който е на филтъра и ще ги сменя един майстор тук другата седмица,и се чудех да си поръчам ли този датчик (сензор за нивото на маслото)който е на картера.Да не би и той да има нещо общо.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Чет 27 фев 2025 14:28

Според мен нямат общо лампата за нивото е жълта , според мен щом ще сменяш датчика замрете налягането мисля че на загрял мотор празен ход мин 0.8 бар а при 2000 оборота мин 2 бар

Върни се в “T4, T5 и T6”