Проблем с печка на Т4

Техническа и сервизна информация за Multivan, Caravelle и Transporter
Правила на форума
Изображение
maximoff
Автомобил:
Двигател:

Проблем с печка на Т4

Мнениеот maximoff » Пет 30 ное 2012 18:49

Изчетох доста от форума за отсраняването на проблема, но същият остана.
Бусчето е модел Т4 2.5 99г. дизел снабдено мисля, че е фабрично с печка Eberspächer 3.3кв. която не иска да запали.
След търсене за решение на проблема из форума направих следното:
Открих помпичката до резервоара която е доста окаяна външно, но си работи. Подадох и 12в. и тя цъкаше и се вижда как с цъкането бута и нафта (имаше мехурчета)
Намерих температурният датчик в дясно отпред в гредата на бронята. Бутнах го във фризера и установих, че дава контакт. За всеки случай съм го шунтирал с едно кабелче за да пусна принудително печката. Пак не тръгна :banghead:
Накрая свалих печката за да и замеря свеща. Тя беше ИЗГОРЯЛА. Поръчах друга от ауто+ (90лв. излезе) монтирах новата свещ, монтирах всичко на мястото. Пробвах за да видя дали работи, като на мястото на датчика за температура съм сложил една жичка да имитира под 5градуса,но ЯДЕЦ :banghead: не тръгва.
Подадох 12в на помпичката за нафта и погледнах дали ходи нафта отпред - съответно ИМАШЕ.
Пак неще да заработи, нито дим от ауспуха, нито звук покрай нея, никакви симптоми за работа
Закачих буса за ВАГКОМ, но не открива печката или някакво управление.
Свалих акумулатора за 15мин. зада се отключи печката , но отново БЕЗ успех или не се прави така?
Ще приложа снимки на разглобената печка.
Въпросите са:
1. Как се пуска това чудо?
2. Къде може да е проблема, че не тръгва.
3. Да не би някое реле или бушон да липсва. Проверих всичките бушони здрави са.
Мерих напрежението на на нафтовата помпичка излиза 8в.
Има и още една помпа която върти антифриза и тя работи като и подам 12в.
На букста на печката има 12в.
В понеделник съм решил да сваля печката и ще я разглобя до последния чарк
https://www.dropbox.com/sh/rcz16m86nqx4of8/OvJVK-ly1u

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Re: Проблем с печка на Т4

Мнениеот KingoftheROAD » Пет 30 ное 2012 21:28

Колега, това е само догревател, а не автономка. На таблото има ли панел за печката? Преди да разглобиш печката напълно, пробвай да запалиш двигателя на място. Тогава би трябвало да тръгне. Дай буквения код на двигателя, и модела на печката.

maximoff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maximoff » Пет 30 ное 2012 22:38

Знам, че е донагревател. Все пак трябва да работи :beer
Модела е Eberspächer 3.3кв горе в линка има снимка с ТТданите й.
Двигателя го палих на място много пъти под различните комбинации, ама трънци. Печката неще :screwy
На таблото няма панел за управление.
Всъщост снимките отварят ли се?

Последна промяна от maximoff на Съб 01 дек 2012 9:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
sasho_yamaha
Автомобил: T4 Volkswagen Multivan GENERATION
Двигател: 2.5 R5 TDI AXG 202hp.

Мнениеот sasho_yamaha » Съб 01 дек 2012 1:58

Снимките се отварят а на печката ти най-вероятно и е изгоряла електрониката.Тези дни има вероятност да взема един катастрофирал Т4 за части,който има такава печка,та ако това стане мога да ти пратя електрониката да видиш дали е от нея.

maximoff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maximoff » Съб 01 дек 2012 7:31

Ще се радвам ако помогнеш.
Аз като свалях печката видях ,че електрониката е капсолована (залята) е с някакъв материла и това май не подлежи на ремонт?

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Съб 01 дек 2012 10:37

Снимките при мен не се отварят. Не знам защо. Печката е полезна особено зимата, при дизелите им помага да загреят по-бързо до работна температура и да я поддържат. По-нататък, ако ти се занимава можеш да я переделаш в автономка, да може предварително да ти подгрее двигателя до 60 градуса да речем, и направо правиш топъл старт. Братушките умират за такива екстри, при техния климат зимата е поне 6 месеца сняг, и яки минусови температури.

maximoff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maximoff » Съб 01 дек 2012 11:37

Сигурно става, но трябва да я запаля първо. Днес сутринта беше под 5гр. и пак не запали. Нито сама нито принудително :banghead: Хелппп

Потребителски аватар
buji
Автомобил:
Двигател: AXB

Мнениеот buji » Съб 01 дек 2012 18:31

Моята печка беше заключена от компютъра на колата,пробвай ,да го провериш като вариянт.

maximoff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maximoff » Съб 01 дек 2012 20:24

А как се отключва?
С ваг кома нищо не откривам.

Потребителски аватар
sasho_yamaha

Мнениеот sasho_yamaha » Съб 01 дек 2012 20:53

При Т5 е съвсем друга работа,твоята печка няма връзка с компютъра на буса,съответно не може да се управлява от VAG-COM.Мисля,че трябва да има реле за печката някъде при бушоните на буса и ако не се лъжа беше зелено на цвят.

maximoff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maximoff » Съб 01 дек 2012 21:08

Аз съм снимал таблото с бушоните и релетата. Горе в линка със снимките. Някои запознат би ли изхвърлил око, но ако имаше проблем с релето нямаше да има захранване на буксата на печката?!? Може и да бъркам.

Потребителски аватар
DA@KA
Автомобил: Caravelle
Двигател: ACV 1998

Мнениеот DA@KA » Съб 01 дек 2012 21:13

sasho_yamaha написа:При Т5 е съвсем друга работа,твоята печка няма връзка с компютъра на буса,съответно не може да се управлява от VAG-COM.Мисля,че трябва да има реле за печката някъде при бушоните на буса и ако не се лъжа беше зелено на цвят.

mhihi Саше зеленото не е реле бате,а е термозащита.Колега виждам че тука ти хвърлят боб яко ама аз не разбрах има ли + на датчика при контакт или не???

Потребителски аватар
pepi3196
Автомобил: T3 Karavel
Двигател: T3 1987

Мнениеот pepi3196 » Съб 01 дек 2012 23:00

Преди време карах камион с водна печка,и зада тръгне тряваше да е изключен АС и вентилатора на парното да е включен поне на първа степен.Пробвай и този вариант преди да разглобиш печката :beer

Потребителски аватар
sasho_yamaha

Мнениеот sasho_yamaha » Съб 01 дек 2012 23:09

Проблема може да идва точно от термозащитата,но аз залагам за електрониката.
DA@KA написа:
sasho_yamaha написа:При Т5 е съвсем друга работа,твоята печка няма връзка с компютъра на буса,съответно не може да се управлява от VAG-COM.Мисля,че трябва да има реле за печката някъде при бушоните на буса и ако не се лъжа беше зелено на цвят.

mhihi Саше зеленото не е реле бате,а е термозащита.Колега виждам че тука ти хвърлят боб яко ама аз не разбрах има ли + на датчика при контакт или не???
Мише,щом има захранване на буксата на печката,значи датчика е свързал веригата и остават само свеща и електрониката.Хвърли и ти боб да видим какво ще ти предскаже mhihi

Потребителски аватар
DA@KA
Автомобил: Caravelle
Двигател: ACV 1998

Мнениеот DA@KA » Нед 02 дек 2012 9:07

При мене боба не върви mhihi.Тъи като съм позабравил какво правих с моята преди 2 години,станах в 7.00 запалих буса и МУЛТИЦЕТА(има такъв уред) показа:червен кабел постоянен+/син кабел след като запали мотора показва +14.2v/ черен кабел+след като датчика затвори веригата при температура под +5градуса(при мен го дадох на късо щот навън е топло mhihi )Кафяв маса на жълто зелен !!!!+12V към помпата.Колегата е с нова свещ за сега я изключвам.Под въпрос е напрежението което дава генератора(не го е мерил)тъи като лампата му остава да свети след запалване известно време,което е достатъчна причина електрониката на печката да отчете ниско напрежение и да не се задеиства :да:Има и проблемен температурен датчик които е още една причина да не запали.Тъи че не бързаите да му "изгаряте" електрониката.За проблеми с електрониката евентуално ще го насочим към маистор в Стара Загора :bowdown От мен толкова,аз ще му "фърля едни карти"на скаип,дано я запалим тая пущина. :beer
Прикачени файлове
IMGP3900.JPG
това е термозащитата в зелен цвят

Върни се в “T4, T5 и T6”