Проблем със стоп светлините на Т4

Техническа и сервизна информация за Multivan, Caravelle и Transporter
Правила на форума
Изображение
djidjo75
Автомобил:
Двигател:

Проблем със стоп светлините на Т4

Мнениеот djidjo75 » Сря 06 фев 2013 23:24

Здравейте колеги.
Както разбирате от заглавието имам проблеми със стоп светлините на буса Т4 2.4 97 год.Вчера един колега караше зад мен и ми каза,че не ми светят стоповете.Никакъв проблем си казах на ум и се заех да търся бушона да го сменя.Да,ама бушона здрав,ииии викам къв съм карък да ми изгорят и двете крушки.Вадя крушките,здрави.Стигам до извода,че не ми работи стоп машинката,марш до магазина за нова.Вземам новата и бегом да я слагам като забравям моята в магазина.Слагам я до преди малко и,пак не работят.Не знам дали има връзка,но и клаксона не работи.Вече ми свършиха познанията по електротехника и ако някой може да ме упъти ще съм много благодарен,иначе в сервиз,а там дерат.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Re: Проблем със стоп светлините на Т4

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 07 фев 2013 1:37

Преди да смениш стоп машинката, не даде ли кабелите накъсо? Старата я прозвъни с мулцитет. Може да е някой разхлабен, или изваден куплунг. Какви други ремонти са правени по ел. инсталацията? Ако имаш теглич, и куплунг за ремарке на него, провери и там. На единия от кабелите на стоп машинката трябва да имаш постоянен +12В. и при замостване с другия да светват стоповете. Провери с мулцитета между другия проводник (който няма постоянен +) и масата дали се измерва съпротивлението на крушките. Това ще ти подскаже много неща ;) :th_up Успех

djidjo75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djidjo75 » Чет 07 фев 2013 19:44

KingoftheROAD написа:Преди да смениш стоп машинката, не даде ли кабелите накъсо? Старата я прозвъни с мулцитет. Може да е някой разхлабен, или изваден куплунг. Какви други ремонти са правени по ел. инсталацията? Ако имаш теглич, и куплунг за ремарке на него, провери и там. На единия от кабелите на стоп машинката трябва да имаш постоянен +12В. и при замостване с другия да светват стоповете. Провери с мулцитета между другия проводник (който няма постоянен +) и масата дали се измерва съпротивлението на крушките. Това ще ти подскаже много неща ;) :th_up Успех

За съжаление нямам мултицет тука и не съм мерил нищо.Колкото до теглич има,но той изглежда като купешки.На 25-ти ще пиша по-подробно,жената ще ми изпрати инструментите,че имах много багаж и не можах да взема нищо.

djidjo75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djidjo75 » Пет 01 мар 2013 9:07

Реших проблема който се оказа супер банален,но когато нямаш инструмент е много трудно да се установи къде е.И двете крушки бяха изгорели,преди да ме нахокате само като оправдание да кажа,че го установих с мултицета защото с просто око не се виждаше.Стъпките по които го установих.
Замерих бушоните.
След това замерих дали идва ток до стоп машинката и дали същата работи.Интересното е,че ток до машинката идва дори когато не е на контакт.
След това замерих дали по кабела който отива до стоповете дали няма късо,е няма.
Останаха само стоповете,замерих ги и видях,че идват 12v до тях и така останаха само крушките.
Смених ги и всичко светна.
ПП.Знам,че звучи много лесно,но се опитайте да направите всичко това само с едно ножче и ще видите,че не е така,само това имах преди да ми пристигне инструмента.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пет 01 мар 2013 12:46

А какво ти пречи да свалиш платките отзадната страна на стоповете и да ги сложиш на пода на багажника, и да пробваш така? Вижда се и отвътре в купето, и ти трябва само една резервна крушка за проба.

djidjo75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djidjo75 » Пет 01 мар 2013 13:55

KingoftheROAD написа:А какво ти пречи да свалиш платките отзадната страна на стоповете и да ги сложиш на пода на багажника, и да пробваш така? Вижда се и отвътре в купето, и ти трябва само една резервна крушка за проба.

Нищо не ми пречеше,но си помислих,че едва ли ще изгорят и двете крушки на веднъж.Даже и не предположих,за това и не търсих проблема там.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пет 01 мар 2013 14:12

Крушките могат да бъдат проверени и с отделна фасунка, и проводници направо от акумулатора. А щом и двете не светят, сменя се едната, и ако светне, е ясно къде е ключа за бараката ;)

djidjo75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djidjo75 » Пет 01 мар 2013 16:04

KingoftheROAD написа:Крушките могат да бъдат проверени и с отделна фасунка, и проводници направо от акумулатора. А щом и двете не светят, сменя се едната, и ако светне, е ясно къде е ключа за бараката ;)

Колега,знам как може да се провери една крушка,повярвай ми!Това,че не го направих е само моя грешка и съжалявам,че за това отворих цяла тема.Във духа на форума написах и решението на проблема,спокойно можех да се направя на велик и да пиша,че е било късо някъде и аз великия майстор съм го открил.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пет 01 мар 2013 16:37

Извинявай, не съм имал предвид, че не знаеш, или не разбираш. Нека темата се обогатява, и ще бъде полезна на повече хора, с практични насоки и съвети. Всеки има различно ниво на знания и умения, и понякога съвсем малко подсказване трябва. Това е и целта на занятието. :th_up

Върни се в “T4, T5 и T6”