VW T4 92г. Проблем с торсионите
- kadeta
- Автомобил: MULTIVAN 1.9 D
- Двигател: 1X 1992
VW T4 92г. Проблем с торсионите
Здравеите колеги.Карам Т4 2.4D 1992 голем звер.Имам го от една година и съм сменил почти всичко по предницата, но хлопането пак го има.Ако някой е сменял тампоните на торсионите, нека да каже как става ?Благодаря предварително.
- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
Re: проблем с торсионите т4 '92
Колега, би ли изброил какво точно си сменил по предницата?
Торсионите в предния им край има едни тампони на горния носач, а в задния им край ва захванати от отбтегачите. По-късно ще сложа снимка.
Торсионите в предния им край има едни тампони на горния носач, а в задния им край ва захванати от отбтегачите. По-късно ще сложа снимка.
- kadeta
Сменил съм тампоните на носачите, болтове горен и долен, амортисьори, кормилни щанги и кормилните болтове.Oстанаха само торсионите, но там не съм в час как става 

- KingoftheROAD
- Контакти:
Ето го предното окачване в разглобен вид. За да свалиш торсионите, трябва първо да повдигнеш буса на стойки, след това отпускаш в задния край на торсиона обтегача докрай. И цялото предно окачване вече не е под напрежение. Горния носач се държи с два болта за торсиона. Развиваш ги и едно по едно сваляш и разглеждаш добре къде какво е износено и така. Успех 

Последна промяна от KingoftheROAD на Вто 15 юни 2010 7:57, променено общо 1 път.
- kadeta
Блгодаря за информацията колега,
още утре се захващам. 

- KingoftheROAD
- Контакти:
Рзгледай всичко добре преди да започнеш да разглобяваш каквото и да било, и чертежите и на място. Имам ръководство за експлоатация и ремонт на Т4-ката на руски. Ако ти върши работа мога да ти го пратя, то и на форума някъде имаше линк.
- satansho
- Автомобил: VW T4 Audi
- Двигател:
я да се врежаи аз с един въпрос
По рано бях питал в форума но неполучих отговор..
Възможно ли е регулиране/натягане на торсиона?
Виждам а и насхемата едни яки болтове може би от тях става
По рано бях питал в форума но неполучих отговор..
Възможно ли е регулиране/натягане на торсиона?
Виждам а и насхемата едни яки болтове може би от тях става

- DA@KA
- Автомобил: Caravelle
- Двигател: ACV 1998
Колега не споменаваш тампоните на стабилизиращата щанга към магарето и накраиниците(биалетки),които са към носачит.Също и каренцата на кормилния прът от които също може да чука.Ако си сменил и тях ...торсиона ще е то друго не остава наистина. п.п.От болта на торсиона се променя височината на предницата.След което е необходимо регулиране сходимост и наклони на стенд.
- KingoftheROAD
- Контакти:
satansho написа: ...Възможно ли е регулиране/натягане на торсиона?
Виждам а и насхемата едни яки болтове може би от тях става...
Да, колега, възможно е. Като натягаш болтовете окачването става по-твърдо, и клиренса се увеличава. А като ги отпускаш - окачването става по-меко, и клиренса се снижава.
Другото което е, че има торсиони с различен диаметър (дебелина) в зависимост от модификацията и предназначението на буса. Товарните с по-голямата товароносимост 1200 кг, полезен товар са с по-дебели и твърди торсиони, Каравел или Мултиван понеже са пътнически са с по-тънки и по-меки торсиони. В руския форум ги бяха описали по номера от ЕТКА-та. Ако ти трябва мога да потърся.
- satansho
- Автомобил: VW T4 Audi
- Двигател:
Благодаря, моят е транспортер но пътнически.Ще видя дали ще мога малко да ги натегна, че малко е заела стойка като на куче когато надуши дивеч:)-което подозирам, че е заради смяна на задните пружини от предишен собственик.
После ще ходя на реглаж на предница явно.
После ще ходя на реглаж на предница явно.
- kadeta
Колеги,много време мина от както повдигнах тази тема,бях извън страната и неможах да довърша темата.та относно целият филм със торсионите смених всичко по окачването отпред,сменя болтове карам малко сменя тампони на носачи пак карам малко и така докато стигнах до края до малките сладки тампончета на стабилизиращата щангаи заради тези малки гадове смених всичко.несъм и подозирал,че може да клопа толкова много от такива малки тампончета.та вече знам да обръщам внимание и на малките неща.поздрави от мен.
- DA@KA
Ми колега аз те питах и подсетих за тях,така че от там трябваше да почнеш.
Не четеш между редовете

- kadeta
ами изглеждаха си добре,ама явно не са били.поне си смених всичко и сега е като лодчица направо не ми се слиза верно че олекнах с малко кинти, ама си заслужава страшни машини са 

- Marian Yachev
- Автомобил:
- Двигател:
аз също съм с нова предница само без амортисьорите преди година.Сега се чува леко почукване,но най-вероятно да е някое от каренцата на волана, но за сега не е проблем тва.Ама нещо ми се изядоха гумите мн.бързо и мисля, че е заради лош реглаж.Баща ми казва, че е заради гумите,че били широки (225/45/17), говорим за износване за 6 месеца до конец почти 

- DA@KA
Направо си за стенд,чудя се какво си чакал до сега.Те и този размер гуми не са от наи ефтините.Не са широки,аз карам с 235 50 17.