Сигурно такъв въпрос е минавал безброй път през форума, ама ще ме прощавате - просто ме мързи да търся

Отдавна съм мераклия за t4-ка и сега ми попадна един, който отговаря на изискванията ми, та въпроса е като отида да го видя, на кое да обърна внимание?
Ще напиша какво знам за буса и после какво ме интересува. Имайте предвид, че това ще ми е първата кола и всяко мнение е добре дошло.
та Multivan T4 Allstar 2.5TDI 102к.с. , първа регистрация април 1997
ръчна скоростна кутия; пробег: 313000 км
Екстрите едва ли имат значение, видимо запазен вътре,9-местен
Буса се намира в Норвегия и най-вероятно първата му регистрация е тук. Проверих в базата им данни,че е каран редовно и средно около 12000-15000км годишно,
не са регистрирани инциденти или глоби. Последно е минал техн. преглед през септ. 2017 (правят се по закон на 2г.)
Има сменен ремък (до колкото мога да си преведа) на 250000ния км. Има и нови задните спирачки(каквото и да значи това).
На снимките се виждат 2 малки патна ръжда отстрани на купето, на нивото на фаровете.
Та въпросите:
В Норвегия зимата е люта и 4-5 месеца понякога - мятат сол и химии по пътя яко - къде лови най-много ръжда и общо взето къде може да му се е отразило.
Има ли някои специални датчици или релета, които обичат да се чупят. Ако има нафтова печка, нещо специфично при нея?
Какво да му проверя щателно и като цяло къде да се напъхам да гледам? Какво да питам собственика?
Всяко градивно мнение ще ми е полезно

Благодаря!!