Вече глобяват за антирадар

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
eos
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Вече глобяват за антирадар

Мнениеот eos » Пон 11 фев 2008 19:22

По нова наредба: Взимат 10 точки на шофьори с антирадар

Документът влиза в сила на 15 февруари, въвежда отнемане на точки и за водачи, употребили алкохол
11.02.2008
Новата наредба за контролните точки на шофьорите, станала известна още по време на изготвянето си със сериозната санкция, която предвижда за използването на антирадари, влиза в сила от 15 февруари - месец след като беше обнародвана в Държавен вестник.

Само ден след Трифон Зарезан, любителите на виното ще трябва да са много внимателни с консумацията на алкохол преди шофиране, защото документът за пръв път предвижда на почерпените водачи да се отнемат точки. Досега това не се правеше, тъй като се смяташе, че останалите наказания - глоби, взимане на книжката, съд, са достатъчни.

Новата наредба запазва положението, че всеки шофьор, независимо дали е "стар" или "млад", разполага с актив от 39 контролни точки. Този, който ги изгуби, губи и правоспособността си за управление на МПС и е задължен от върне книжката си в съответната служба на МВР.

Законът предвижда два начина за попълване на актива от точки, ако той започне да се изпразва. Евиният вариант е чрез допълнителен изпит - така могат да се възстановят максимум 13 точки на година, а другият е автоматичен: ако водачът в продължение на две години няма нарушения, максималният размер от 39 т. му се възстановява директно.

Източник:Нетинфо

Ето и линк към цялата статия:
http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1159726

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пон 11 фев 2008 19:25

Добро утро, свате !
Антирадарите никога не са били разрешени (т.е. несанкцонирани) в България. Явно много малко хора правят разлика между антирадар и радар-детектор (особено пък журналистите).
А тази статия нищо ново не казва.

Потребителски аватар
eos
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот eos » Пон 11 фев 2008 19:26

Цели 10 точки ще се отнемат, ако контролните органи открият, че проверяваният водач разполага с антирадар, който текстът на наредбата дефинира като "устройство смущаващо действието на уредите, използвани за измерване на скоростта на движение на МПС".

Както и по времето на изготвянето на наредбата, тази разпоредба предизвика сред автомобилистите много полемики, храна за които даваше и склонността на някои меди да не правят разлика между антирадар и радар-детектор.

Страхът на доста автомобилисти е, че и самите контролни органи не винаги ще са склонни да правят тази разлика.

По въпроса обаче се произнесе и самият министър на вътрешните работи Румен Петков, който призна в парламента, че наказуема е употребата на активно устройства - антирадари, които именно се смущава действоието на измерителните уреди, с които разполагат контролните органи.

Такива устройства са забранени за продажба у нас, за разлика от радар-детекторите, които се продават свободно в магазинната мрежа, при това на умерена цена. Тяхната функция е да предупреждават водача дали в участъка пред него има контрол с радарни устройства, който по традиция у нас е "скрит".

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Пон 11 фев 2008 19:27

И Радар детектор и Антирадара винаги са били забранени!

Но пък да ме глобяват, ако го намерят. ;)

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пон 11 фев 2008 19:28

Tinko написа:И Радар детектор и Антирадара винаги са били забранени!

Но пък да ме глобяват, ако го намерят. ;)

За първото не си прав.

Потребителски аватар
kickdown
Автомобил: 2008 Tiguan TF + 2017 Seat Ateca
Двигател: CBAB

Мнениеот kickdown » Пон 11 фев 2008 19:49

Не могат да ти кажат нищо за радар детектор, сеедно да те глобят, че имаш радио,навигация,GSM,GPS,телефон или телевизор в колата.

Потребителски аватар
apchih
Автомобил: Ford Mondeo MK4 TDCi
Двигател:

Мнениеот apchih » Пон 11 фев 2008 19:50

"Новата наредба запазва положението, че всеки шофьор, независимо дали е "стар" или "млад", разполага с актив от 39 контролни точки."

Извинявам се, че пиша тук, но като видях написаното и се замислих за нещо. Като си изкарах книжката и талона ми беше с 27 контролни точки, а не като всички останали след мен с по 39 и 1г и назад преди мен пак с по 39. Каква е таз промоция дет съм я набарал и има ли начин да си ми станат 39, че 1 път ми взеха 12 точки за без колан и сега чакам решение за едно ПТП и не се знае дали ще остане нещо на тая талон :)

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Мнениеот 20vTurbo » Пон 11 фев 2008 19:58

gr_kanev написа:Добро утро, свате !
Антирадарите никога не са били разрешени (т.е. несанкцонирани) в България. Явно много малко хора правят разлика между антирадар и радар-детектор (особено пък журналистите).
А тази статия нищо ново не казва.

Точно така. Даже сме го дискутирали и друг път в този форум, каква е разликата между радар-детектор и антирадар.
Всякакви устройства които пречат на органите да си вършат работата са забранени. Това са точно антирадарите които блокират или заглушават сигнала на полицейският радар. Радар-детекторите само усещат и съобщават наличието на радар някъде наоколо но не му въздействат по никакъв начин.

Потребителски аватар
batesecko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот batesecko » Пон 11 фев 2008 20:44

Наредбата на засяга радар-детекторите. А за анти-радарите-забранени са почти по целия свят. така че според мен с кобрите може да сме спокойни... :D

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Пон 11 фев 2008 21:37

kickdown написа:Не могат да ти кажат нищо за радар детектор, сеедно да те глобят, че имаш радио,навигация,GSM,GPS,телефон или телевизор в колата.

Така е не могат, защото няма закон!
Но се заяждат! ;)

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 11 фев 2008 23:54

За повече от половин година никой полицай не ми е казал нищо за Кобрата - а не я крия.

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Пон 11 фев 2008 23:59

Rabbit_TDI написа:За повече от половин година никой полицай не ми е казал нищо за Кобрата - а не я крия.

Ами щото вече те стрелят и не им пука,а трудно ще им преебеш стрелбата, иначе преди правеха.

Мен ме кефят разни сержантчета кат ме спрат с превишена няма как да ми напишат акт, щото нямат радар и не могат да докажат и се исцепват с нещо от сорта на "Много бързичко караш нещо". :)

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 12 фев 2008 0:15

Стрелят таратанци - искаш да кажеш че общо зето не засичат.Мързи ги да стрелят - не че не могат.А и май не засичат щото повечето радари са с запис и няма как да ти искат рушвет - като няма как не им се занимава.Чакат за забранено изпреварването и т.н. :wink:

Потребителски аватар
dragomir1402
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dragomir1402 » Вто 12 фев 2008 0:38

Новият документ въвежда и отнемане на 6 контролни точки за водач, който шофира без да притежава книжка. :screwy

евала на журналистите, а сега познайте какво е искал да каже автора на статията, пък вие искате радар детектор от антирадар да различи.
пък ако автора го е цитирал дословно, представете си депутатите къде са спали :D

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Вто 12 фев 2008 0:49

Rabbit_TDI написа:Стрелят таратанци - искаш да кажеш че общо зето не засичат.Мързи ги да стрелят - не че не могат.А и май не засичат щото повечето радари са с запис и няма как да ти искат рушвет - като няма как не им се занимава.Чакат за забранено изпреварването и т.н. :wink:

Радара те стреля бре колега. Радарите са нови и няма как да го засечеш, трябва да стрелне някой бързак пред теб за да го хване отзад. Старите работеха нон стоп, сега новите те стрелят и то кел фаида да ти изпищи като те е стрелнал вече. А иначе има джаджи които при стрелянето отклоняват радара и го лъжат, в някой случай е възможно да им покаже и с повече от колкото си карал. :)

Има много тарикатлъци като Този

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”