Идеи за MAF сензор.

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
asen0v
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: AKL 1999

Идеи за MAF сензор.

Мнениеот asen0v » Пет 21 мар 2008 20:48

Здравейте на всички. Дойде и моето време да сменям MAF датчик. Не разбирам много от автомобили, но пък от жички и електроника горе-долу поназнайвам :) Цената на въпросния датчик за моя автомобил е над 500лв. Елемента който се "износва" е един обикновен терморезистор. Е може и да не е много обикновен, но реалната му цена е не повече от 20 стотинки във всеки магазин за радио електроника. Та сега да мина направо към въпроса. Някой има ли си на представа как точно да замеря оригиналния термистор, за да търся из магазините точно такъв? Никога не съм се занимавал с термо полупроводници и не съм наясно дори в какво се различават техните характеристики. Предполагам, че някои променят съпротивлението обратно пропорционално със температурата, а други правопропорционално. Вероятно има и разлика в стойностите на съпротивление, както и в линейността с която се променя то. Идеята ми беше ако има някакъв начин, който се надявам задружно да открием, да успеем да остановим точно от какъв вид и с какви характеристики е използвания в оригиналния hitachi MAF sensor терморезистор. След това ще си закупя същия от магазините за радио елементи(ако го намеря), ще го запоя на мястото на износения оригинален и ако тръгне, много, ама много ще се радвам :) Естественно ако всичко мине добре и издържи достатъчно време, ще опиша модела и всички подробности, за да можем всички ние когато ни поискат 500лв за датчик да им покажем един голям, мазен среден пръст. Има опция при закупуването на нов датчик, да върнеш твоя и те да ти го заменят с рециклиран такъв след стабилно доплащане разбира се. Процедурата по рециклирането е точно гореописаната от мен. Само дето аз не знам какъв точно термистор да сложа там ;) Ако някой е по-запознат с термисторите, моля да даде малко светлина, как можем точно да определим стойностите на оригиналния. Благодаря предварително :)

asen0v

Мнениеот asen0v » Съб 22 мар 2008 0:14

Айде бе колеги, дайте да си напънем мозъците малко :)

Потребителски аватар
K_Power
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот K_Power » Съб 22 мар 2008 0:46

АДИ, това трябва да е 2.0 8 клапан? Нали така!?
Купуваш си един втора ръка за 60-70лв и го слагаш! На теб дебитомера ти се е преебал! Цялото това нещо ти се казва VAF - Volume Air Flow, което включва следните сензори: IAT - Inlet Air Temperature, MAF - Mass Air Flow! ИАТ ти мери температурата на входящия въздух, при различна температура си променя съпротивлението, маф трябва да ти е клапанен тип, които при определено засмукване клапата се мести, откъдето си променя съпротивлението и подава сигнал в ЕКУ-то/като ИАТ и всички други сензори за мотора/, където от аналогови сигнали се преобразуват в цифрови, от там при определената стойност, която е подал маф-а, заедно с ламбда сондата, ИАТ сензора, температурния сензор, в епрома е записано колко гориво трябва да пусне и кога!

Крисо!

asen0v

Мнениеот asen0v » Съб 22 мар 2008 1:11

Ами не е еклапанен тип. И информацията която подава на екуто е честотна. Не е като при някои други, просто диапазон от 0 до 5 волта, а тук е с честота в килохерци. Мисля, че моят IAT е отделно от маф-а .

Сензора е ето това
Изображение

А иначе в краен случай и аз ще си купя от моргата, но най-удачния вариант е да се "рециклира" собственоръчно. Операцията не е сложна :) Лошото е че незнам стойностите на оригиналния терморезистор.

asen0v

Мнениеот asen0v » Съб 22 мар 2008 1:53

Вече намерих нужната информация. Първо търсих в аутодата, но не пишеше нищо за стойностите на термистора. Обаче във vivid workshop ги пише. 10Kohm при 0 градуса по целзий и 100ohm при 100 градуса. Можело и да е обратното в зависимост от пропорционалността на използвания елемент. Утре ще установя моя дали е с позитивна или негативна пропорционалност. В близките дни ще се запася с един датчик на заем от моргата, че ако нещо се оцапа с моя да имам резервен. Тогава ще пробвам идеята си и ще пиша отново когато имам резултати. Благодаря на K_Power за отговора. Още предложения, но конкретно по темата са добре дошли :)

Потребителски аватар
designer1
Автомобил: Skoda Rapid 1i2 TSI
Двигател: CJZC 2015

Мнениеот designer1 » Вто 25 мар 2008 16:43

Изтрито.....

Последна промяна от designer1 на Пет 27 май 2011 12:53, променено общо 1 път.

asen0v

Мнениеот asen0v » Вто 25 мар 2008 22:08

Ами лошото е там, че не можах да измеря и моя. Наистина е логично ако той прави проблемите, да не може и да се замери, ама кой да се сети :) Май ще се отказвам от тая идея. Просто не виждам начин да му намеря истинските стойности :)

kossis
Автомобил:
Двигател:

Re: Идеи за MAF сензор.

Мнениеот kossis » Пон 20 авг 2012 10:41

Колеги имам питане за МАФ сензора на АВФ мотор пасат ПД 131. След като купих колата имам проблем с вървенето. За да тръгне трябва да задържа педала на газта около 2000 об. и после се изстрелва, ако натисна нормално забива и не върви. Та ми направи впечатление, че МАФ е развиван и е недобре завит. След като смених въздушния филтър и развих МАФ ми направи впечатление, че от едната страна има 2 метални пинчета и е нарисувано на пластмасата синвол на резистор, но резистора го няма (терморезистор). Това нормално ли е ? Защото снимки на други МАФ сензори имат запоен терморезистор там. Тоест моя да не е счупен ?

alarma_bg11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alarma_bg11 » Вто 25 ное 2014 17:09

20 градуса: 2250-3000 ома
30 градуса: 1500-2000 ома
40 градуса: 1000-1500 ома
60 градуса: 550-675 ома
80 градуса: 275-375 ома

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Сря 26 ное 2014 22:06

Здраей колега,
и аз сеоглеждах за същата операция и най-накрая си купих нов сензор. Ето ти нещо за четене.

Поздрави!
Прикачени файлове
Luchtmassameter_storing.rar
(220.13 KиБ) Свален 212 пъти
Pierburg-SI0081-Air Mass Sensor Test Cable Info.pdf
(132.63 KиБ) Свален 421 пъти

Върни се в “Направи си сам!”