въпрос за спирачки

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
absent
Автомобил:
Двигател:

въпрос за спирачки

Мнениеот absent » Нед 11 май 2008 15:40

и аз да си кажа болката , вчера ходих на годишен преглед минах си почти всичко и оп няма задни спирачки (сменил съм накладки предни и задни , чистиха ми там цилиндарчетата ) предните си ловчт перфектно само да чукна и забива муцуна , значи ако пита някои колата си има ABS,
ръчната хваща перфектно ама уви отзаде няма никой (на накладките има много феродо) ?? помагаите а да кажа вчера ми натискаха спирачките аз държах отзаде барабана и се чува вътре да мърда (даже леко поскърцва) другото дето ми направи впечетление че до задната лява гума има една буца с 4 тръбички в нея и като натиснат спирачката нещо като бутало се движи , помагаите :shock

Потребителски аватар
pRo_4_LiFe
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: въпрос за спирачки

Мнениеот pRo_4_LiFe » Нед 11 май 2008 16:05

absent написа: до задната лява гума има една буца с 4 тръбички в нея и като натиснат спирачката нещо като бутало се движи , помагаите :shock

Колега, това е така наречения "кантар" или разпределител на спирачната течност. 4 защото имаш 4 спирачни апарата и той определя къде да отиде повече течност и следователно да спират повече спрямо другите. По принцип на всички автомобили предните спирачки спират повече отколкото задните при ненатоварено положение. При натоварено положение спират и задните, затова е наречено "кантар". Провери го дали е в добро състояние (дали след като натиснеш педала на спирачките отива течност към задните апарати и ако не значи причината е в тръбичките). Успех, дано го оправиш, че е гадно без задни спирачки...

Потребителски аватар
reactiven
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот reactiven » Нед 11 май 2008 16:31

pRo_4_LiFe написа:
absent написа: до задната лява гума има една буца с 4 тръбички в нея и като натиснат спирачката нещо като бутало се движи , помагаите :shock

Колега, това е така наречения "кантар" или разпределител на спирачната течност. 4 защото имаш 4 спирачни апарата и той определя къде да отиде повече течност и следователно да спират повече спрямо другите. По принцип на всички автомобили предните спирачки спират повече отколкото задните при ненатоварено положение. При натоварено положение спират и задните, затова е наречено "кантар". Провери го дали е в добро състояние (дали след като натиснеш педала на спирачките отива течност към задните апарати и ако не значи причината е в тръбичките). Успех, дано го оправиш, че е гадно без задни спирачки...

колега, не съм съгласен с теб.... тръбичките са 4 не защото са 4 спирачни апарата, а 2 за вход на течността и 2 за изход. КАНТАРА ДЕЙСТВА САМО И ЕДИНСТВЕННО В/У ЗАДНИТЕ КОЛЕЛА!

Потребителски аватар
absent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот absent » Нед 11 май 2008 16:46

да колеги съгласен съм с вас ама проблема е че , няма никакви задни спирачки колкото и да натискам спирачката валяците на прегледа си въртяха нито лява нито дясна доколкото разбирам спирачна течност отива защото има някакво движение на накладките в барабаните скърцат :shock което също ми е чудно , а ръчната си бачка идеално феродо има спирачна течност има спирачки нема :shock забравх да кажа че преди една седмица беше светнала лампата за ABS ама като махнах клемата на акумолатора грешката се зачисти и сега си работи

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Нед 11 май 2008 16:56

Да не би да не ти е обезвъздушена системата? или да има проблем с кантара?

Потребителски аватар
absent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот absent » Нед 11 май 2008 17:17

ами предполагам че си е обезвъздушена , защо предните си хващат докато чукна педала , а това нещо "кантар" как мога да разбера дали работи , като го гледам си има нещо като бутало към него има някаква пружина и като натисна спирачката това бутало се мърда

Потребителски аватар
designer1
Автомобил: Skoda Rapid 1i2 TSI
Двигател: CJZC 2015

Мнениеот designer1 » Нед 11 май 2008 17:51

Ако си с барабани отзад , вече са за смяна и нови буталца също :( Според мен в кантарите :?: (незнам защо всички им викат така тва е некав майсторски термин) може само да опуска течност ама да се спре да непреминава от там нема такъв филм.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 11 май 2008 22:55

Колеги, имайте в предвид при смяна на задните накладки е необходимо да се "припасват" известно време.В моя случай минах 300км. (през Петрохан) докато задните "хванаха" както трябва.Гледах го вече филма-КАТ , дай сега задните..."а, нямааа", феродо ново , барабани чисти....Може да има нещо общо с ABS-системата , както е при колегата absent, не мога да кажа, при мен няма тая екстра,но така се излекувах

Потребителски аватар
дзвера
Автомобил: ford escape
Двигател:

Re:

Мнениеот дзвера » Сря 04 мар 2009 17:18

[quote="absent"]да колеги съгласен съм с вас ама проблема е че , няма никакви задни спирачки колкото и да натискам спирачката валяците на прегледа си въртяха нито лява нито дясна доколкото разбирам спирачна течност отива защото има някакво движение на накладките в барабаните скърцат :shock което също ми е чудно , а ръчната си бачка идеално феродо има спирачна течност има спирачки нема :shock забравх да кажа че преди една седмица беше светнала лампата за ABS ама като махнах клемата на акумолатора грешката се зачисти и сега си работи[/quotе/
стара тема пресен случай същото ми се случи днес на гтп ако не стане с обезвъздушаване къде да търся проблема че задните са на 25% :shock

Потребителски аватар
reactiven
Автомобил:
Двигател:

Re: Re:

Мнениеот reactiven » Сря 04 мар 2009 20:55

дзвера написа:
absent написа:да колеги съгласен съм с вас ама проблема е че , няма никакви задни спирачки колкото и да натискам спирачката валяците на прегледа си въртяха нито лява нито дясна доколкото разбирам спирачна течност отива защото има някакво движение на накладките в барабаните скърцат :shock което също ми е чудно , а ръчната си бачка идеално феродо има спирачна течност има спирачки нема :shock забравх да кажа че преди една седмица беше светнала лампата за ABS ама като махнах клемата на акумолатора грешката се зачисти и сега си работи[/quotе/
стара тема пресен случай същото ми се случи днес на гтп ако не стане с обезвъздушаване къде да търся проблема че задните са на 25% :shock

Търси проблема в регулатора на усилието на задните колела, 'кантара'

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Чет 05 мар 2009 9:46

Залагам на износени барабани(може да го провериш,премериш) или на калпаво фефодо.

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Чет 05 мар 2009 10:37

Кантара не е майсторски термин. Когато се спира рязко предницата забива надолу, а задната част се повдига и сцеплението на задните гуми с асфалта намалява, което води до опасност от поднасяне на колата.Предназначението му е да намали налягането на спирачната течност в задните спирачки при повдигане на задната част на колата.

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Чет 05 мар 2009 11:05

колега а пробва ли да видиш как да го обесня хода на ръчната спирачка :idea: и аз имам същия проблем и за мен решението е следното: проблема при мен се оказа в регулиращото устроиство на хлабината между челюста и барабана, представлява един клин с пружинка. и за така смених задните накладки и няма никои и чакам да се сработят и чакам и ми писна и рових в форума и намерих стара тема по въпроса, не помня каква беше точно на извода които запомних е че ръчната трябва да е натегната за да имаш спирачки :idea: т.е трябва да ти лови на 2-3 зъб :wink:
така и я направих и се оправи :да: . но вчера забелязвам че спирачките не са това което бяха(явно съм ги поизпилил на витиня) не ловят. и си викам я за пробата да пробвам как ще е ако дръпна ръчната на един зъб, е досещате се е*ати спирачките :idea:
за мен това е решението на проблема поне при мен, но това е малко крайна мярка първо колега пробвай да им "обереш" хлабината като докато спираш първо дръпни ръчната малко докато усетиш че лови и тогава с педала спираш, може и на място да припомпваш педала после но на запален двигател заради сервото и ще видиш дали има ефект.

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Автомобил: BMW E65 Sport Package
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Чет 05 мар 2009 11:51

По-принцип кантар на кола с АБС, не се монтира, напълно излишен е!!!
пробвай да натегнеш, от ръчната задните колела и ще усетиш разлика.

Потребителски аватар
дзвера
Автомобил: ford escape
Двигател:

Мнениеот дзвера » Чет 05 мар 2009 23:02

колеги не съм видял че в цитата е споменат АБС :oops: е аз нямам :oops: а ръчната държи на 3-4 зъб

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”