Статистика - ГО - Избор на застраховател

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Статистика - ГО - Избор на застраховател

Мнениеот wili98 » Вто 20 дек 2005 23:19

Данните които са публикувани, са генерирани на база на публична информация намерена на сайта на "Комисията по финансоф надзор"
http://www.fsc.bg/kstatistika/statistika_bg.html

Просто малко съм я пострукторирал /което беше деоста играчка/ и съм си извадил някакви изводи та:

Тук са приходите в BGL за 1,2,3 тримесечие на 2005 от зад. застр. на МПС "Гражданска отговорност"
Изображение

Тук са и разходите по същите застраховки за същият период
Изображение

И сега интересната част:
Тук са изчислени в процентно съотношение изплатени/постъпили * 100 %
Изображение

И тук в чисти левчета разлика
Изображение

Единственото заключение, което мога да си направя, че журналистите ЛЪЖАТ поне това което чух /но съотношението беше горе долу прилично/!

И второто...
В документите от които тръгнах за първото тримесечие на приходи /общата сума/ имаше грешка от точно 1 лев.. И тези хора трябва да ни пазят от финансови проблеми!!!!!!! ще си замълча.. Чревоугодници!

Това са цифрите, които иска да се базира на тях, който иска да се базира на застрахователни агенти, и с едно пожелание....

Пожелавам ви никога да не ви се налага никога да си използвате застраховката ГО и това да са ви единствените "загубени" пари!

А самият файл със сметки и данни е в mht /не в .xls по-сигурно и няма вируси/ формат и е тук:
http://ilievi.com/VW/insurance/compare.2005.mht

Можете спокойно да си го ползвате за каквото искате, с единственото условие, резултата от вашите сметки да го публикувате и в форумите vwclub.bg/forum за да можем всички да го виждаме....

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

КФН "предупреди" български имоти

Мнениеот wili98 » Сря 21 дек 2005 9:31

http://www.fsc.bg/news.asp написа:КФН разпореди на ЗК “Български имоти” АД да извърши корекции на тарифи по задължителната застраховка “Гражданска отговорност” 19.12.2005 г.

Зам.-председателят на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор”, разпореди на ЗК “Български имоти” АД да бъдат извършени корекции на тарифи по задължителната застраховка “Гражданска отговорност”, приети от застрахователя след влизането в сила на изменението на Наредба № 18 за задължителното застраховане.
С либерализирането на цените по застраховката надзорът следи премиите по всяка застраховка сами по себе си да бъдат достатъчни, за да осигурят изпълнението на всички задължения на застрахователя по застраховката, включително за образуване на достатъчни застрахователни резерви.

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Сря 21 дек 2005 12:03

Така, както се вижда, Булстрад и Орел плащат най-много! Съвпада с моите наблюдения, и от двете компании съм доволен!
За съжаление ДЗИ май са доста назад точно в тази таблица.. Май и тази година ще съм си в Орел.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Сря 21 дек 2005 12:32

Тук говорим за статистика САМО по ГО
т.е. получени премии по ГО, дадени обезщетения по ГО...

!!!!!
Каско и други авто застрх. не ни се бъркат в сметките....
Като ми остане време ще допълня малко и за каско неща стига да са интересни

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Сря 21 дек 2005 12:36

Ясно ми е това, но е логично щом плащат по ГО, да плащат и по Каско. Все пак хубаво ще е да извадиш и статистики по Каско, защото аз правя ГО и Каско едновременно и в една и съща компания, предполагам че и други правят като мен.

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Сря 21 дек 2005 13:34

Таблиците не отчитат факта, клиентите на коя компания какъв брой ПТП-та са имали по тяхна вина и какви са били щетите, така че от тях можем само да извлечем информация за печалбите на компаниите и нищо друго.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Сря 21 дек 2005 15:08

Sunny написа:Таблиците не отчитат факта, клиентите на коя компания какъв брой ПТП-та са имали по тяхна вина и какви са били щетите, така че от тях можем само да извлечем информация за печалбите на компаниите и нищо друго.

Информацията е в достатъчно големи цифри така, че чистата статистика работи, и дава достатъчно достоверна информация, кой колко плаща....
Все пак ако си мислиш, че Булстрад са попаднали на най кофтито шофьори, пък ДЗИ на най кадърните... добре :)

Все пак ако имаш нужда и от тази информация и смяташ, че съм я пропуснал:
http://www.fsc.bg/ -
ще бъда много благодарен ако я допълниш темата с информация, така както и с констукривна критика.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 21 дек 2005 21:31

като цяло, предполагам, че цифрите са верни и не се съмнявам в тях, но трябва да се има впредвид, че освен имуществени вреди, застрахователните изплащат много повече неимуществени такива. Давността е 5 години и нито едно дело за неимуществени вреди все още не е приключило и като цяло, може да се окаже, че много компании примерно след 3 години ще плащат за събития настъпили през 2005 година. Основно това е аргумента на застрахователите, които поддържат тезата, че нормалните цени са на нива около 130 лева. Сетете се, че наистина съществува риск, някой да причини застрахователно събитие, при което да бъде присъдена максималната стойност на обезщетението - 1.2 милиона лева. При положение, че са повишени праговете за обезщетения, съдилищата ще започнат да присъждат по-големи такива.
Честно казано, на мен ми се струва нереално, застраховката ми за офиса за 10 000 лева имущество да е 150 лв. за 1 година и в това време ГО за неимуществени вреди до 1.2 милиона лв. да е 60лв на година ...

Както казва един приятел, в момента ГО е начин за източване на народни парички, както навремето банките фалираха, така и след 1-2 години, полвината измислени застрахователни компании няма да ги има на пазара (изключвам Алианц, които правят чиста проба дъмпинг за завладяване на пазара) и някой от нас ще изгорят, заради това, че няма да си получат обезщетенията от тези компании, но пък за сметка на това, групировките и лицата които за зад тези застрахователи, ще се нагрухат доста добре :)

Съвета ми към всички е, ако търсите евтина цена - Алианц, ако търсите 100% сигурност - каско в Булстрад :)

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Пет 23 дек 2005 10:52

Wili98, не съм казал че си пропуснал информацията, незнам защо изкривяваш написаното от мен.
Съмнявам се да можеш да се добереш до данните за броя на щетите и тяхната тежест, затова и не са включени в таблиците. НО това не означава, че можеш просто да ги пренебрегнеш.
Мисълта ми беше, че Булстрад може и да са на първо място по изплатени щети, но това не означава че са върха на коректността. Точно те не изплатиха регресна щета към застрахователната ми компания, от което спадна значително застрахователната сума по каското ми. При последвалата тотална щета, се оказа че колата ми има остатъчна сума по каското някакви си 1500 лв :evil:
И сега аз на какво да вярвам? На това че по статистика те изплащтат най-много или че от първо лице ги виждам колко са коректни? Казваш че няма как те да са попаднали на най-лошите шофьори, ами аз пък мисля че няма как и моя случай да е изключение.
И все пак евала за това, че си се занимавал да систематизираш данните и да ги поднесеш нагледно на всички ни bowdown

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пет 23 дек 2005 13:33

Както винаги съм казвал може статистиката да показва 0.0001% ама когато ти си в него са си 100%.

А иначе субективните фактори винаги си ги има...
Не се опитвах да изкривя писаното от теб.

Само се опитвам да покажа, че при почти стандартна премия за 2005 година, Булстрад и ДЗИ имат почти еднакъв брой ГО при тях.

При количества от този мащаб, статистиката почти винаги показва достоверни данни.
Също така, може да се каже /тъй като надали имат профилиране на клиенти по отношение на ПТП/ клиентите и на двете компании са направили приблизително еднакъв брой ПТП ... тук се опирам на големият брой клиенти.

И пак казвам това е сухата статистика...
Но това не значи, че ако аз ям зеле, а ти свинско статистически погледнато двамата ядем свинско със зеле :)

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”