PDA, Navigation и подобни ..

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Sir T
the STIG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

PDA, Navigation и подобни ..

Мнениеот Sir T » Съб 24 дек 2005 10:41

понеже е на път да превземем с колегата musura една тема в Продава, което не е коректно отварям нова тук.

musura> точно този модел го гледах в Мюнхен преди две седмици и тръгнах да го купувам. В О2 беше 399 евро, но не го продаваха без договор, искаха най-малко немска банкова сметка. Предложих да го платя с Visa кеш, но не можело! Какъв беше смисъла да обявяват цена без договор 400 евро, при положение, че не го продават без договор така и не разбрах. Намерих го в един магазин за електроника, пак под O2 марката, там беше без договор за 500 евро и вече леко разколебан започнах да си играя с него обаче видях, че немога да обърна менютата на английски и се отказах. Много е яко иначе!
Я дай линк към bluetooth gps-а, който си си избрал?
М/у другото откъде ще вземеш софтуер, защото на том том са си цифра?

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 25 дек 2005 4:28

ами ... телефоните ги има и в БГ, доколкото знам, просто не са много популярни, повечето които съм виждал са за над 700 лв.

В Холандия ги продаваха наистина по 400евро, имаше ги в медиамаркет, това си е немска верига и предполагам ако ходиш често в Германия, провери намясто. Иначе става с всякъкъв смартфон. Мой приятел ще ми донесе картите и софтуера без пари, доколкото ми обясни е кракната версия и ще може да се инсталира и на други устриства. Но ще мога да кажа твърдо, като го взема при мен. Дано да е така, тогава няма да има проблем да го копирам и да ти го изпратя. Картите на европа били около 4ГБ, засега няма на БГ - има карти до Чехия и Унгария. В момента томтом правели за нашият регион и скоро ще има. Надявам се да ми ги изпратят и тях (имаме наше момче - българче, което работи за ТомТом).

Иначе блутуут ГПС струва навън около 60-70 евро, в БГ не съм виждал да продават. Има и ГПС-и с кабел за около 25 евро.

Потребителски аватар
POLOver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLOver » Нед 25 дек 2005 9:46

В един брой на HI COMM гледах български премници на Дейзи, но нещо не ги откривам на сайта им... може би са били само прототипи, ма май имаха и цени :?
А относно смартфоните Qteк - не е ли малко рисковано - в смисъл че тук нямат представител, и сервизирането им ще е трудно :roll:

Потребителски аватар
Sir T
the STIG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sir T » Нед 25 дек 2005 9:52

Имам приятели, които се занимават с навигация и до колкото знам са представители на една от фирмите, които издават електронните карти за автомобили. Бях им дал целия пакет навигационни CD-та на BMW, който са около 1500лв. да ги ползват, защото мен не ми трябваха. От тях знам, че картата на основната пътна мрежа на България е готова + локални карти на София, Пловдив, Варна .. и ако не ме лъже паметта Бургас. В момента течали замервания от фирмата, на която са предоставени и максимум до година ще бъде въведена и България. Мога да се поинтересувам за карти за PDA, незнам дали се занимават с подобни, защото основната им дейност е car navigation.

Относно софтуера ще е наистина интересно да видим дали ще работи и ще бъда благодарен ако ми го пратиш.

В Медиамаркет несъм ходил, но въпросния Qtek го мярнах в нещо подобно в центъра на Мюнхен. Нямах време да ходя до Медиамаркет, но след няколко месеца ще ходя пак и този път ще си оставя време да обиколя и да си взема PDA или смартфон. Затова съм се разровил по темата докато съм свободен. Като бях последния път се чудех какво да си подаря за Коледа и спонтанно реших да си купувам смартфон, но се оказа, че несъм подготвен и звънях на един приятел тук в движение да проверява модели в Интернет.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Нед 25 дек 2005 9:57

я я я кажи за навигация за коли
примерно на тойота ландкрузер ми трябва на България
кажи я фирмата....

Потребителски аватар
Sir T
the STIG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sir T » Нед 25 дек 2005 9:59

POLOver написа:А относно смартфоните Qteк - не е ли малко рисковано - в смисъл че тук нямат представител, и сервизирането им ще е трудно :roll:

Има го и този момент .. видях м/у другото в някакъв онлайн магазин фирма, която ги продава, така че предполагам са помислили за гаранцията. В краен случай може да ги пращат до най-близкия сервиз на Qtek с куриер? Аз си мислех за подобна схема, защото пътувам често и ще го купя вероятно от Германия, ако се потроши или ще си го занеса сам или ще го изпратя на някой познат там да го занесе?! Дано да не се счупва де .. :roll:

М/у другото като си играх в магазина с единия модел на Qtek (O2 XDA II MINI) неможах да го обърна на English. Всичко беше на немски и ровичках на сляпо, по памет от Windows-а?!

Потребителски аватар
Sir T
the STIG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sir T » Нед 25 дек 2005 10:00

DragoCL написа:я я я кажи за навигация за коли
примерно на тойота ландкрузер ми трябва на България
кажи я фирмата....

www.cns.bg

Слагах си би-ксенон при тях на предната кола и съм много доволен, а и се познаваме от преди.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 26 дек 2005 3:31

qtek са най-добрите windowsmobile смартфони в момента и като цяло най-добрите смартфони. По принцип не се продават почти никъде с логото QTEK, а обикновенно са T-Mobile; Oringe или друг мобилен оператор. Аз лично съм ползвал повече от година SVP C500 и съм изключително доволен, просто няма друг телефон с тези функции на тази цена.(беше избран и за телефон на 2004-та година)

Софтуера на tomtom го има по международните торенти - който му се занимава, да ходи да точи.

Разликата в навигационните системи е не само във външният вид на интерфейса, а и във функционалността му. В момента има много фирми, които са нарисували карти на БГ, но за да стане истинска навигация, трябва човек от фирмата разработваща продукта, да обиколи абсолютно всички трасета и да отбележе коя улица е еднопосочна, какво е ограничението на скоростта и т.н. което няма как да стане с една проста географска карта.

Отделно самите системи включват и много допълнителна информация, като къде има крайпътни заведения, мотели, банкомати и всичко нужно за един незапознат с условията на държавата шофьор.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Пон 26 дек 2005 10:41

е добре де
откъде мога да взема карта на България за томтом
тука тегля от торентите в чужбинско софт за симбиан

Потребителски аватар
Sir T
the STIG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sir T » Пон 26 дек 2005 11:05

И аз намерих на няколко места, но България я няма ..

Интересно пича, който продаваше pocket pc-то с вграден gps в "Продава" откъде имаше карти за България, че и за 3-4 града подробни?

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Пон 26 дек 2005 12:29

а ето и друг вариант

http://www.wayfinder.com

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 26 дек 2005 14:00

tomtom нямат в момента БГ карти. Очаква се всеки момент да се появят, работят момчетата по въпроса :)

Потребителски аватар
Mega
Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
Двигател: AGN - 125
Контакти:

Сега да ви кажа ...

Мнениеот Mega » Пон 26 дек 2005 14:22

Сега и аз да ви кажа от личен опит:

Такава ми е работата, че ми е нужна GPS навигация и използвам от 1 година без никакви проблеми следната комбинация:

1. Q-Tek S-100 или S-110
http://gsm4you.com/shop/qtek-s110-p-409.html

в комбинация с:

2. Garmin GPS-10 Deluxe
http://www.geotrade.bg/productslist.php?Brand=32

Значи към GPS модула си има подробни карти на цяла Европа. А за България има free карти, както растерни, така и векторни, които са доста добри. За манияците има и платени и не са скъпи. За София е към 30 лв.

Когато съм в София ползвам растерните карти, защото има и номерата на блоковете. Извън София предпочитам векторните. GPS модула изкарва с едно зареждане над 1 месец, ако се ползва по 1-2 часа на ден. Има магнит и се лепи за всичко метално. Освен това е влагоустойчив. С 2 думи машината е страхотна

Има и по-евтини модели за които чувам добри отзиви, но не съм ги пробвал.

Модела на Daisy e към 130 евро, но работи само с растерни карти и не съм го тествал.

Колкото до Q-Tek-a, за него няма какво да кажа. Никога повече няма да имам обикновен GSM. Бъдещето е в PDA-тата. Толкова функции има, че няма база са сравнение.

Ако имате въпроси с радост ще ви отговоря. :lol:

Потребителски аватар
Sir T
the STIG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Сега да ви кажа ...

Мнениеот Sir T » Пон 26 дек 2005 22:13

Mega написа: А за България има free карти, както растерни, така и векторни, които са доста добри. За манияците има и платени и не са скъпи. За София е към 30 лв.

къде?

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Пон 26 дек 2005 23:06

ами препоръчайте нещо от тук
аз лично съм се спрял на евтините модели ама не разбирам нищо от такива работи затова питам
http://store.yahoo.com/semsons-inc/bluetgpsrec.html

Върни се в “ОФФ-Топик - други”