Срок за отчисляване от данъчното ?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
sacheto
Автомобил:
Двигател:

Срок за отчисляване от данъчното ?

Мнениеот sacheto » Сря 28 дек 2005 8:29

Ровех се из сайта на Главна Данъчна Дирекция,но не открих нито декларацията,нито срока в който трябва да я подам след продажбата на автомобила.Каква ще е глобата ако закъснея,чувал съм ,че към 30 лв :cry: ,още повече не мога да мръдна от работа тия дни.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 28 дек 2005 9:36

включвам се на бързо по спомени-пак е 2 седмици да представиш договора за продажба в данъчното, глобата по спомени м/у 20 и 100 лв.
но да отписване не са така строги, ама гледай да не зъкасняваш много де

Viso
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Viso » Сря 28 дек 2005 9:46

№ 24-00-255 от 5.06.2002 г. относно облагането на данъчните субекти с данък върху превозните средства и пътен данък

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ ГЛАВНА ДАНЪЧНА ДИРЕКЦИЯ

чл. 51, чл. 54 - чл. 55, чл. 61а ЗМДТ

1. При прехвърляне на право на собственост върху ПС за бившия собственик не е установено задължение да подава декларация, аргумент от чл. 54, ал. 1 ЗМДТ. Аналогичен е случаят при спиране от движение на превозно средство. Доколкото обаче това са обстоятелства, които водят до прекратяване на облагането или освобождаване от данък, т. е. до обстоятелства с благоприятни последици за данъчнозадълженото лице, в негов интерес е да уведоми данъчната администрация, като представи надлежни документи. Копие от тези документи лицето прилага към декларацията (Приложение № 1), която се входира в регистъра за приемане на данъчни декларации по чл. 54 ЗМДТ (за целта в регистъра да се добави 14-а колона "Документ за промяна на задължението"). Веднага след приемане декларацията се обработва с цел осигуряване на възможност на данъчнозадълженото лице своевременно да заплати задължението по коригираната партида. Обработените декларации с приложените към тях документи се предават за съхранение в архива на ДП.
При получаване на информация на хартиен носител от компетентен орган на основание чл. 51, ал. 1 ЗМДТ също може да се извърши служебно закриване на партидата или неначисляване на данък за периода на спирането от движение.
Когато информацията за спрени от движение ПС, съдържаща се в предоставения от ГДД масив на КАТ, не съвпада с данните от базата данни на ДА, тя не следва да се използва за служебно преустановяване на облагането поради възможност същата да е неточна или некоректна.
2. В случаите, когато в БД на ДА и КАТ липсва информация за данни на превозното средство, въз основа на които се извършва определянето на данъка върху превозните средства и пътния данък, следва да се изиска деклариране на данните от лицето. За проверка на декларираните данни или при оказване на съдействие на лицето при деклариране могат да се използват данните от масива "Евротакс" или от други налични в съответното ДП каталози.
3. На основание чл. 55 и чл. 61а ЗМДТ ремаркетата на леки автомобили се облагат с данък върху превозните средства и с пътен данък.
ЗАМ.-ГЛАВЕН ДАНЪЧЕН ДИРЕКТОР: (п) не се чете
Приложение № 1
ТДД . . . . . . .
ДП . . . . . . .
Вх. № . . . /. . . .
ДЕКЛАРАЦИЯ
Подписаният . . . . . . . . . . . . . . . . . ., ЕГН . . . . . . . . .
като пълномощник на . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
представител на . . . . . . . . . . . . . . . . с инд. № от НДР . . . . . .,
(наименование на предприятието)
ЕИК по БУЛСТАТ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Община . . . . . . . . . Гр./с. . . . . . . . ул. . . . . . . . . № . . . .
(постоянен адрес; седалище и адрес на управление)
Декларирам, че притежаваното превозно средство вид . . . . . . . марка
. . . . . модел . . . . . . рег. № . . . . . . . . № на двигателя . . . . е
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . на . . . . . . . .
(продадено, спряно от движение, унищожено, бракувано, др.) (считано от дата)
Към настоящата декларация прилагам документ № . . . . . от дата . . .,
удостоверяващ горното обстоятелство.
Дата . . . . . ДЕКЛАРАТОР: . . . . . .

Потребителски аватар
Sir T
the STIG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sir T » Сря 28 дек 2005 9:56

или с две думи колкото по-скоро, толкова по-добре!
Моят съвет е да отидеш с копие и оригинал от договора за покупко-продажба, да си попълниш елементарната молба и да ти я отпишат за 2 мин., защото ако купувача не е добросъвестен като теб и не си я заведе или прехвърли, или в още по-лошия случай спре да плаща данъци, то те ще се трупат при теб.

Последна промяна от Sir T на Сря 28 дек 2005 10:25, променено общо 1 път.

sacheto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sacheto » Сря 28 дек 2005 10:23

Благодаря ще опитам до края на седмицата да се оправя.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 28 дек 2005 12:23

ха, мерси за уточнението, който не чете законите е така /визирам себе си/ с промените от 2002 и 2004 г. е отпаднало това изискване за деклариране, но го направи, защо е писано по-горе
но по ЗДвП имаш задължение да декларираш пред кат че си я продал

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 28 дек 2005 13:05

Pichaga написа:ха, мерси за уточнението, който не чете законите е така /визирам себе си/ с промените от 2002 и 2004 г. е отпаднало това изискване за деклариране, но го направи, защо е писано по-горе

Задължително си вземи входящ номер за отписването или на договора да ти сложат печат и подпис . мамка им още ме търсят за 1 кола продадена 2001г -ама всеки път им завирам договора за продажба с печата на данъчното под носа. Иначе и зплашителни писма получавам, че ако не платя ... и т.н.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Сря 28 дек 2005 13:28

Айде и аз да разкажа колко е "сериозна" тази институция.
При покупката на стария ми голф си платих данъка по банков път и мислейки, че сме цивилизована държава не отидох в данъчното. Платил съм данъка и там си пише кой, кога, как и защо. Та си мислех, че след като парите отиват по техните сметки всичко е ок. След около година ми откраднаха колата и си купих настоящия голф. Отивам в данъчното да си отпиша стария и да впиша новия и жената ме пита за ЕГН. Казвам и аз и тя -Ама на ваше име няма кола. Аз и казвам, че съм плащал два данъка(по банков път) и къде са отишли парите тогава. Тя каза, че незнае и няма значение, ДА СИ ТРАЯ и толкова. Вписа ми новата и това е.
Просто незнам какво да кажа. Пращаш пари по техните сметки и никой не пита защо, как и т.н. Ми аз да пробвам и да изтегля пари от тия сметки - може пак на никой да не му направи впечатление :roll:

Потребителски аватар
zorro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zorro » Чет 29 дек 2005 17:24

Pichaga написа:ха, мерси за уточнението, който не чете законите е така /визирам себе си/ с промените от 2002 и 2004 г. е отпаднало това изискване за деклариране, но го направи, защо е писано по-горе

Каква е тази декларация пред КАТ - не е ли който купува и си я регистрира?
Как по-точно става?

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”