Въпрос за отнемане на предимство
-
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Контакти:
„Велосипедист с висока скорост“ - айде да не преувеличаваме - с повече от 18-20км в час не може да се движи, още повече, че в посока Княжево му идва нанагорно.
Иначе - велосипедиста е с предимство.
Да не си го ударил?
Велосипедиста идваше срещу мен откъм Княжево и бая се беше засвяткал...Беше над 12 години. Слава богу не съм го ударил, щот го видях отдалеч, но го поизпотих /без да искам/ и поспорихме на светофара.
Чл. 81 На велосипедист е забранено:
да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.
Та, ако велосипедиста е пешеходец той е с предимство. Но ако няма работа на тротоара кой е прав?
П.П. Дълги години съм обикалял София с колело и не избивам комплекси. Искам да си изясня този въпрос, защото не обичам да отнемам предимство на никой, но и на мен също не обичам да ми отнемат. Вярно, че трябва да се пазят всички, но в крайна сметка като съм седнал в тази кола си плащам данъци, такси, 2,50есе нафта и так дале, и мога да претендирам за малко уважение от другите, немоторизирани участници в движението...
- Bob.Baev
- Автомобил:
- Двигател:
Точно - трябва да се пазим взаимно
Според мен си от хората дето го правят, щом си го забелязал
но ми отговори честно - когато караше двуколесното никога ли не си карал по тротоара? за съжаление почти нищо в ЗДП не се спазва от велосипедистите - ако не се лъжа бяха приели и да се кара с каска и жилетка светлоотразителна. скоро някой да е виждал велосипедист да подава знаци за завиване, спиране или тръгване? едно време като дете съм държал изпит за книжка за велосипед! така че няма какво да се чудим - закон има, но няма нито кой да контролира прилагането му, нито кой да го спазва.

Според мен си от хората дето го правят, щом си го забелязал

но ми отговори честно - когато караше двуколесното никога ли не си карал по тротоара? за съжаление почти нищо в ЗДП не се спазва от велосипедистите - ако не се лъжа бяха приели и да се кара с каска и жилетка светлоотразителна. скоро някой да е виждал велосипедист да подава знаци за завиване, спиране или тръгване? едно време като дете съм държал изпит за книжка за велосипед! така че няма какво да се чудим - закон има, но няма нито кой да контролира прилагането му, нито кой да го спазва.
ikonoma написа:Велосипедиста е като пешеходеца. На пешеходните пътеки си минава с предимство.
Като пешеходец е ама като слезне от колелото и го бута за да пресече а не да върти педалите при такива случеи една предавка по надолу и селянина с колелото спира

- Милослав
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Bob.Baev написа:а бре Милославе то убаво, ама в случая велосипедиста си е с предимство отвсякъде - ми че го пазиш я.
и друго: пътя не е джунгла! стига с тия боеве... PEACE!
боб

ясно че е с предимство, в този случай.
ше го пазя, ама то излизаме баси омиротворителите на пътя вече, пазиш откчени майки, които влачат детето пред коите, та да спре някой да ги пусне, щот светофара е на 5 метра, баби, дядовци, маршрутки, градски транспорт - особено зли в последно време, младши воланистки, свирили на инструктура и взели свидетелство ...
Друго имах предвид - в случая ясно че е с предимство - верявай ми по-добре е за мене и съм с на 4 отворени очи. Но има една представа у тези хора, че всеки трябва да ги пази - е не е така - трябва да се пазим взаимно. Знаеш ли как като видя бус или камион се пазя - не за друго, а защото от време на време се мятам на буса и знам къв е шит из софия с фургон.
Относно боя - аз не съм такъв човек, но държа да са ясни нещата. Е не може да свивам надясно, гледам вляо в дясно идва ли някой, тръгвам и оня кове спирачки в преднта ми броня изневиделица и ми вика че тр да го пазя. Все едно да се изрежа в някой бус със 80 и да му кажа - що не ме пазиш бе?
Това е.
-
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Контакти:
Е то въпроса стана малко исторически, но...днес минах оттам и определено "лентата" на тротоара,по която се движеше велосипедиста е маркирана за инвалидни колички и никъде няма знак велосипедна алея. Т.е. според мен велосипедиста е в нарушение? И това има ли значение за предимството?
П.П. Е най-накрая мога да си пусна обявата
П.П. Е най-накрая мога да си пусна обявата

- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Колеги!
Защо трябва с нерви , пуснете един , пуснете следващ, някои като ви напсува, усмихнете му се благодарствено!Вече трябва да има колегиалност.... представете си че нарушителя е от форума ... усмихнете му се дори и да ви напсува.... отностно колоездачи , мисля че няма какво да питаш дали ти или той е с предимство....
колеги , вижте колко е красив живота....
ПП: мотористите дето ми фърчат с 60-70 не ги броя, блъснах един такъв , писаха ми акт , обжалвах пред съда и го спечелих....
Защо трябва с нерви , пуснете един , пуснете следващ, някои като ви напсува, усмихнете му се благодарствено!Вече трябва да има колегиалност.... представете си че нарушителя е от форума ... усмихнете му се дори и да ви напсува.... отностно колоездачи , мисля че няма какво да питаш дали ти или той е с предимство....
ПП: мотористите дето ми фърчат с 60-70 не ги броя, блъснах един такъв , писаха ми акт , обжалвах пред съда и го спечелих....
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
Колеги.....колкото и да ви се струва странно,но да знаете,че в близкото десетилетие велосипедът ще стане основно превозно средство за големите (пък и малките) градове.....преди 12 години аз бях първият в болницата ,който тръгна с колело на работа..зиме-лете сняга -лед-пек ....аз съм все с колелото(само дъждът ме спира защото е ад да те оливат потоци от кал от преминаващите коли)....а сега вече масово се ползват велосипеди за ежедневен транспорт....
С тази петролна криза и този свръхнатоварен трафик(въпреки кризата)велосипедът става незаменим за градски условия....
Нека свикваме с велосипедистите по пътя и да ги пазим,защото те просто са по-беззащитни от нас....
Милославе
....не налитай на бой ,защото не знаеш кой е велосипедиста и какво може.... 
С тази петролна криза и този свръхнатоварен трафик(въпреки кризата)велосипедът става незаменим за градски условия....
Нека свикваме с велосипедистите по пътя и да ги пазим,защото те просто са по-беззащитни от нас....
Милославе

- B O B I
- Автомобил:
- Двигател:
hooligans написа:Колеги!
Много си прав но са единици които мислят като теб

- Bob.Baev
- Автомобил:
- Двигател:
Милослав написа: ...трябва да се пазим взаимно...
Е тва е истината!
Аз лично малко като се стопли времето колата остава пред дОма и основното ми средство за придвижване става колИлото. Може да ми се смеят, може да ми се чудят на акъла, ама на мен си ми е кеф - здраве и най-вече липса на всекви нерви. Но това е друга тема.
вЕрвай ми, НИКОГА не съм засичал, пре..вал, изнервял който и да е, било то шофьор или пешеходец.
мисля си, че един човек какъвто е като шофьор, такъв е и като велосипедист или пешеходец - всичко е въпрос на усещане и уважение към останалите участници в движението - било то по пътя или на тротоара

джокера също е много прав - бъдещето е в алтернативни начини на транспорт

- Милослав
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Bob.Baev написа:Милослав написа: ...трябва да се пазим взаимно...
Е тва е истината!
Аз лично малко като се стопли времето колата остава пред дОма и основното ми средство за придвижване става колИлото. Може да ми се смеят, може да ми се чудят на акъла, ама на мен си ми е кеф - здраве и най-вече липса на всекви нерви. Но това е друга тема.
вЕрвай ми, НИКОГА не съм засичал, пре..вал, изнервял който и да е, било то шофьор или пешеходец.
мисля си, че един човек какъвто е като шофьор, такъв е и като велосипедист или пешеходец - всичко е въпрос на усещане и уважение към останалите участници в движението - било то по пътя или на тротоара![]()
джокера също е много прав - бъдещето е в алтернативни начини на транспорт(поне в градска среда) Е, вярно е че за тези от вас (нас) дето са им повечко килцата е малко зор на 2 колела (на мен седалките ми се разскърцват на третото каране
), но постоянно се появяват нововъведения, така че...
Хайде пак да се изходя по темата

Принципно аз съм съгласен че това трябва да е максимата.
Правил съм си следния експеримент - решавам от днес до края на седмицата ще карам супер културно ще пускам всеки, който желае да се престрои, няма да се ядосвам. Оставям си и бележка в колата за личен стимул.
Точно вторник вечерта (карам по 2 пъти на ден) се чуствам като истински дебил. От офиса до вкъчщи сигурно излизат около 15 метра каране, през което не са ме засекли. Значи аз съм супер съгласен с това, постоянно гледам да съм толерантен на пътя, ама след работа като застана кротко на светофара и няко видиш ли мине и спре напряко пред мене ... клаксон, оня нищо, кова го на следващото кръстовище, сприам културка до него викам: Пич , какво правиш ? той ми разправя, ма какво искаш? Иначе се е метнал на новия пасат и край.
Ами сигурен съм че знаеш че търпението на хората се изчерпва.
Дайте да подемем инициатива като клуб за толерантност по пътищата.
Да турим некви стикери ли де да знам, съзнанието ли да си променяме ...
Иначе боб

Просто се изумявам и се възмущавам.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”