Относно КАТ и призовките по пощата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Относно КАТ и призовките по пощата

Мнениеот rosy » Пон 24 ное 2008 9:35

По повод и тази тема: http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t= ... sc&start=0 и някои безполезни и наивни съвети в нея ви цитирам какво са казали от КАТ в днешния 24 часа:
Бланка за призоваването се изпраща по пощата на регистрационния адрес. Пропусналите определената дата получават административно наказания глоба в размер на 100 лева. Неявилите се граждани системата ги запаметява автоматично и те няма да бъдат обслужвани, докато не се изяснат кадрите от клипа и не си понесат санкцията.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пон 24 ное 2008 9:36

А дали писмото не трябва да се праща с обратна разписка по закон, а?
С 24часа и гъза няма да си избърша даже...

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Пон 24 ное 2008 9:38

vasstop написа:А дали писмото не трябва да се праща с обратна разписка по закон, а?
С 24часа и гъза няма да си избърша даже...

Възможно е, по кой закон?
Не е важен 24 часа или който и да е вестник, а това което са казали от КАТ.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пон 24 ное 2008 9:40

rosy написа:Не е важен 24 часа или който и да е вестник, а това което са казали от КАТ.
Бъркаш,
Не е важно какво са казали в КАТ, важно е какво пише в един вестник, но не 24часа, а Държавен вестник ;)

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Пон 24 ное 2008 9:41

vasstop написа:
rosy написа:Не е важен 24 часа или който и да е вестник, а това което са казали от КАТ.
Бъркаш,
Не е важно какво са казали в КАТ, важно е какво пише в един вестник, но не 24часа, а Държавен вестник ;)

Какво пише, може ли текста или линк към него?

Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BastunSelski » Пон 24 ное 2008 9:45

Предполагам,че колегата се е изразил фигуративно...
Т.е призовките се връчват единствено на лицето лично.Има и възможност и друго лице да приеме призовката,но мисля,че поемаше нак.отговорност,ако другото лице не се яви...

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пон 24 ное 2008 9:46

BastunSelski написа:Предполагам,че колегата се е изразил фигуративно...
Т.е призовките се връчват единствено на лицето лично.Има и възможност и друго лице да приеме призовката,но мисля,че поемаше нак.отговорност,ако другото лице не се яви...
Точно.
Адвокатската колегия във форума може да се изкаче фактологично, за съжаление аз нямам онлайн достъп до Държавен вестник, говорех принципно, че има закон и той не се определя от КАТ>...
КАТ е само изпълнител.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Пон 24 ное 2008 9:48

Да ама 100-те лева глоба не са фигуративни. За това е важно точно и ясно да се знае трябва ли лично с обратна разписка или може само в кутията.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пон 24 ное 2008 9:53

rosy написа:

Да ама 100-те лева глоба не са фигуративни. За това е важно точно и ясно да се знае трябва ли лично с обратна разписка или може само в кутията.

Все си мисля, че за да те глобят 100 кинта трябва да се докаже, че си получил призовката и умишлено не си се явил. Чисто технически това не винаги може да стане което пък ти решава проблема :)
Не си я получил и толкоз. Пощальонката е кукумявка и е объркала адресите. Никъде не си се разписал с/у получения документ. От там следва, че не си го получавал въобще ;)
Възразяваш в КАТ с горните аргументи и играта заспива :)

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 24 ное 2008 10:11

За да уточним малко каква е ситуацията.
Закон за МВР. /по не го ви викат в КАТ/
Чл. 60. (1) Полицейските органи могат да призовават в служебните
помещения граждани за изпълнение на определените им с този закон правомощия.

(2) Полицейските органи писмено уведомяват гражданите за ризоваването. В съобщението изрично се посочват целта на призоваването, часът и мястото на явяване.

(3) В неотложни случаи призоваването може да се извършва по телефон, телекс
или факс. Призоваването по телефон или факс се удостоверява писмено от длъжностното лице, което го е извършило, а по телекс - с писмено потвърждаване за полученото съобщение.

Чл. 271. (1) Който без уважителни причини не се яви в местата по чл. 47, ал. 2 и чл. 60, ал. 1, след като е редовно призован, се наказва с глоба до 100 лв.

(2) При повторно неявяване без уважителни причини глобата е от 100 до 200 лв.

Сега се обръщаме към ЗААН

Чл. 40.(1) Актът за установяване на административното нарушение се съставя в присъствието на нарушителя и свидетелите, които са присъствували при извършване или установяване на нарушението.
(2) Когато нарушителят е известен, но не може да се намери или след покана не се яви за съставяне на акта, актът се съставя и в негово отсъствие.
(3) При липса на свидетели, присъствували при извършването или
установяването на нарушението, или при невъзможност да се състави акт в тяхно присъствие, той се съставя в присъствието на двама други свидетели, като това изрично се отбелязва в него.
(4) Когато нарушението е установено въз основа на официални документи, актът може да се състави и в отсъствие на свидетели.

Чл. 34. (Доп. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 29.12.2006 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр.
89 от 1986 г., бр. 102 от 1995 г., бр. 61 от 2002 г., бр. 39 от 2005 г.) Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
а) нарушителят е починал;
б) нарушителят е изпаднал в постоянно разстройство на съзнанието;
в) това е предвидено в закон или указ.

Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона
за публичното предлагане на ценни книжа и на нормативните актове по прилагането
му и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.
(2) (Нова - ДВ, бр. 12 от 1996 г.; доп., бр. 51 от 1999 г.; изм., бр. 92 от 2000
г.;изм., бр. 101 от 2002 г., изм., бр. 33 от 2006 г.; доп., бр. 108 от 2006 г., в сила от
29.12.2006 г.) За нарушение на нормативен акт, уреждащ бюджетната, финансово-
стопанската и отчетната дейност по чл. 32, ал. 1, т. 1 от Закона за държавната
финансова инспекция , както и за нарушение на нормативен акт, уреждащ хазартната дейност и мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на шест месеца от откриване на нарушителя или ако са изтекли повече от пет години от извършване на нарушението. В тези случаи предвидените срокове в ал. 1 не се прилагат.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 12 от 1996 г.) Образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.

С две думи..:
- Не могат да ти съставят АКТ, защото автомобила не е нарушител.
- Нарушителя е неизвестен
- Викат ви в КАТ за да "кажете" кой е нарушителя. /иначе няма акт/ и то по чл. 60.
- Призоваването трябва да стане по надлежен ред.

Сега има няколко възможности ако всичко е спазено по закон /в това число и призоваването/:
1. Не се явявате - отнасяте акт 100 лв... не отнасяте акт според ПДвП, и нещата са отново в изходна позиция.. ако ви извикат 2 ръ път.. отнасяте 200 кинта.. и така до края на света.
2. Явявате се .. и отнасяте АКТ..
3. Явявате се и посочвате нарушител.. и спрямо нарочения нарушител.. всичко започва отначало ;)

Според цитирания чл. 40(1) ЗАНН могат да ви съставят АКТ не повече от 1 година от извършване на нарушението..

/тез 3 месеца не ги гледайте.. защото нарушителя е неизвестен още./

Въпрос към адвокатите...
Какво значи РЕДОВНО ПРИЗОВАН?

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 24 ное 2008 10:18

groznika написа:Все си мисля, че за да те глобят 100 кинта трябва да се докаже, че си получил призовката и умишлено не си се явил. Чисто технически това не винаги може да стане което пък ти решава проблема :)
Не си я получил и толкоз. Пощальонката е кукумявка и е объркала адресите. Никъде не си се разписал с/у получения документ. От там следва, че не си го получавал въобще ;)
Възразяваш в КАТ с горните аргументи и играта заспива :)

НЕ е точно така.. ако си редовно призован.. няма значение дали не си или си получил листовката...
закона определя ако не я получиш ти да я получи друг... който да ти я предаде..

ако я пуснат с обратна разписка... се смяташ за редовно призован.

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Пон 24 ное 2008 12:34

wili98 написа:НЕ е точно така.. ако си редовно призован.. няма значение дали не си или си получил листовката...
закона определя ако не я получиш ти да я получи друг... който да ти я предаде..

Добре де...ама и аз нямам отговор все още.
Конкретен случай с мен. Идва призовка в офиса, която е пусната в пощенската кутия.
Хипотетично-пощенската кутия е пълна. Пощальонът я оставя наполовина навън. Някой минава, става му интересно и я взима. Никой не се е подписал никъде а призовката не е получена. Как тогава да разбера че ме викат в КАТ и защо в този случай трябва да бъда глобен 100 лева???

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Пон 24 ное 2008 12:54

Според мен редовно призован е когато си се разписал някъде, а където ги пращат по пощите (както на мен преди няколко дни) мисля че си е чист лов на балъци... разчитат на глобата от 100 лв да стресне човека...така мисля аз... Решил съм да не се явявам!

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Относно КАТ и призовките по пощата

Мнениеот rosy » Пон 24 ное 2008 13:16

Има добросъвестна и недобросъвестна гледна точка.
При положение, че вие сте си отворили пощенската кутия и вие сте си прочели призовката оттам нататък какво е значението с ваш подпис или е или не :?: Извършили сте нарушение-отивате да видите какво е, пишат ви акт. Другото е елементарни игрички на мнооого дребно.
И добросъвестната гледна точка: да, възможно е по обективни причини наистина да не сте получили призовката и глобата в този случай е некоректна.

Юристите да кажат всъщност това призовка ли е или уведомление, или и двете са еднакви :roll: Защото ГПК определя:
Връчване чрез залепване на уведомление
Чл. 47. (1) Когато ответникът не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, връчителят залепва уведомление на вратата или на пощенската кутия, а когато до тях не е осигурен достъп - на входната врата или на видно място около нея. Когато има достъп до пощенската кутия, връчителят пуска уведомление и в нея.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пон 24 ное 2008 13:26

Добросъвестен съм - към останалите участници на пътя, които уважавам и от които очаквам те да ме уважават и да спазват правилата като мен.
Недобросъвестен съм, когато плащам за винетка и след това купувам нова/и гума/и и джанти заради необозначени дупки по пътищата или всички останали простотии, като например полицейска кола нарушаваща правилника без да е с пуснати светлини и сирена - често срещана гледка.
Очакват от мен да спазвам правилника, а самият пример за недобросъвестност са тези, които трябва да следят за спазването му.
И ти очакваш от мен/нас да сме добросъвестни и да плащаме, а пък в същото време "онези" там да си правят каквото си искат - включително и изнудване за плащане на нарушения.
Е няма как да стане, не можеш да ме убедиш, че си прав в конкретния случай.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”