Относно данък

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
lavidaloca
Автомобил: Seat Leon 1.9 tdi PD 1P
Двигател:

Относно данък

Мнениеот lavidaloca » Пет 26 дек 2008 17:18

Здравейте колеги! Както може би вече знаете от около седмица имам Поло и в началото имах "леки" вандалски проблеми. Сега всичко уредих остана само да платя данъка. Та въпроса ми е колко ще ми е евентуалната такса? Колата е 1.4мпи 2000 година, по фактура е 5800лв. Чух някакви неща, че данъка се формирал на база 3% от стойността на фактурата? Други пък ми казват, че съм бил голям будала, понеже "хората си издавали фактура за по 1000лв., за да може да платят 30лв. данък". Моля за помощ :(

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Пет 26 дек 2008 17:28

Този данък, които е 3 % от стойността по фактура мисля че се плаща еднократно и то при придобиването на колата от друг човек. Ако е от автокъща мисля че не се плаща. Иначе годишния данък на колата зависи от двигателя, региона в които е регистрирана и така нататък. Имаше една тема където се обсъждаха данъците и там може да видиш колко горе долу ще ти е. :)

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Пет 26 дек 2008 20:31

3% е данъка при придобиването на автомобила и наистина на документа за продажба за пред данъчните, се пише някаква смешна сума и по 3%, смяташ. А годишният ти данък ти е написал vwfena, е друго нещо.

Потребителски аватар
mimo4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mimo4o » Съб 27 дек 2008 13:37

Колега ще използвам твойта тема да си задам и аз въпроса, надявам се да ме извиниш за което :)
Та въпроса ми е: Понеже ми изтича договора за лизинг дали след като си я прехвърля на мое име колата ще трябва да плащам някакъв данък. До сега данък за колата е плащан от лизинговата компания и аз съм им превеждал на тях парите?
Благодаря предварително и Весели празници :)

Elektrik
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Elektrik » Съб 27 дек 2008 13:43

до колкото знам, след изтичане на договора за лизинг, колата става твоя собственост и тряба да я обявиж в общината и да започнеш да плащаш данак :wink:

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Re: Относно данък

Мнениеот mely » Съб 27 дек 2008 17:55

lavidaloca написа:Здравейте колеги! Както може би вече знаете от около седмица имам Поло и в началото имах "леки" вандалски проблеми. Сега всичко уредих остана само да платя данъка. Та въпроса ми е колко ще ми е евентуалната такса? Колата е 1.4мпи 2000 година, по фактура е 5800лв. Чух някакви неща, че данъка се формирал на база 3% от стойността на фактурата? Други пък ми казват, че съм бил голям будала, понеже "хората си издавали фактура за по 1000лв., за да може да платят 30лв. данък". Моля за помощ :(

Колега ще ти кажа какво се прави /въпреки че не е редно/
Отиваш при нотариус който да "оцени" колата на ново Той я оценява на 800 лв и "черпиш "държавата затова ,че си си купил кола само 3% от 800 лв Фактурата вече не играе.Иначе ще платиш данък 3% от 5800лв Нотариусите които правят такава оценка при нас взимат 10лв за услугата-готов формуляр и секретарката го нотрясква за 2 минути и БЕГАЙЙЙЙ.Успех
Всяка община от тази 2008 г сама определя местните /като този/данъци така че провери при вас как е при нас е 2%

А няма значение ,че е от автокъща -ти плащаш данък придобиване на собственост пак има данък Така ,че прави каквото ти казах

Потребителски аватар
lavidaloca
Двигател:

Re: Относно данък

Мнениеот lavidaloca » Съб 27 дек 2008 19:50

Колега ще ти кажа какво се прави /въпреки че не е редно/
Отиваш при нотариус който да "оцени" колата на ново Той я оценява на 800 лв и "черпиш "държавата затова ,че си си купил кола само 3% от 800 лв Фактурата вече не играе.Иначе ще платиш данък 3% от 5800лв Нотариусите които правят такава оценка при нас взимат 10лв за услугата-готов формуляр и секретарката го нотрясква за 2 минути и БЕГАЙЙЙЙ.Успех
Всяка община от тази 2008 г сама определя местните /като този/данъци така че провери при вас как е при нас е 2%

А няма значение ,че е от автокъща -ти плащаш данък придобиване на собственост пак има данък Така ,че прави каквото ти казах[/quote]

Да, но нужно ли е при нотариуса да присъства човека, от който съм закупил колата ?

Потребителски аватар
Getoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Getoni » Съб 27 дек 2008 20:37

Не се занимавай с нотариуси просто отиваш в някоя застрахователна компания и им искаш да ти направят оценка на колата (пишете я за 1000 лв.) плащаш и с документите преснимани на колата и тази оценка отиваш в данъчното и попълваш формуляра и от тази оценка ти вземат по 2% и си готов и чакаш да си платиш данъка за догодина .Аз така правя с всичките ми коли до сега .

Потребителски аватар
lavidaloca
Двигател:

Мнениеот lavidaloca » Съб 27 дек 2008 21:39

Ще помоля модераторите да изтрият по-горния ми пост. Само да попитам при този вариант с нотариуса трябва ли да присъства човекът(представител на автокъщата), от когото взех колата :?: :?: :?:

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Съб 27 дек 2008 22:20

mimo4o написа:Колега ще използвам твойта тема да си задам и аз въпроса, надявам се да ме извиниш за което :)
Та въпроса ми е: Понеже ми изтича договора за лизинг дали след като си я прехвърля на мое име колата ще трябва да плащам някакъв данък. До сега данък за колата е плащан от лизинговата компания и аз съм им превеждал на тях парите?
Благодаря предварително и Весели празници :)

Да, ще трябва. С копие от договора за покупко-продажба и копие на големия талон (когато вече е на твое име) отиваш в данъчното и си регистрираш колата. Срока е 2 месеца след регистрацията на КАТ.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 27 дек 2008 22:39

Колеги, преди да питате, четете! Има писано много по въпроса, кога, колко и как се дължи въпросният данък.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”