Лукс ли е в България човек да подържа 16 г-шна таратайка?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
zone967
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Лукс ли е в България човек да подържа 16 г-шна таратайка?

Мнениеот zone967 » Съб 18 фев 2006 19:49

Най-после и аз на стари години взех шофьорска книжка миналата година и си купих голфче, щото били много здрави, икономични и други подобни глупости...Каква е равносметката за 8 месеца:

Шофьорска книжка-300лв.

Колата ми струва 2000лв.

Набутване с мангизи за смяна на консумативи и регистрация в КАТ-180лв.

Аларма-120лв

Смяна предно стъкло и радиатор, плюс козметично боядисване, каско,преглед на газовата уредба-общо 556лв.

Гражданска отговорност за тази година-69лв.-предстои пътен данък.

Теч на масло от двигателя, за което колата ми седя 2 седмици при ня'кви мошеници точно когато най-много ми трябваше-80лв.

Ново табло-50лв.

Това е до момента, като не включвам цени за горива...

ВСИЧКО 3355лв.

Не ходя с кола на работа, защото трафика в центъра е убийствен а за паркиране да не говорим(струва ли си нервите?за мен не!)
Когато се наложи да се свърщи нещо, винаги нещо дребно се скапва за да не ти се услади живота случайно и почваш да търчиш при тоя или оня, да ги питаш, защото не е досттъчно да бъдеш шофьор ами трябва да си и автомонтьор като гледам тук присъстващите.
И какво излиза накрая, че за повечето важни моменти когато ми се е наложило да ползвам автомобил аз ползвам такси?! На работа си ходя с градски транспорт, късам си нервите за щяло и нещяло заради ня'ква купчина желязо вместо да си ползвам такси за по-практично и какво ми остава накрая,какво като имам ня'ква тъпа кола, щото"кола си трябва" ще кажат някои!?...Да не говорим ако ми се наложи да тръгна някъде на дълъг път, е тогава ще изпадна в приключение, сигурен съм!
Най-добре ще е да го продам тоя голф дори и на загуба, отколкото да продължа да си тровя живота да го sex

Последна промяна от zone967 на Съб 18 фев 2006 20:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Съб 18 фев 2006 20:03

Така, мога ли да ти отговоря много кратко-не се нерви, но какво очакваш за 2000лв да се качиш и да караш. Няма такъв филм. За съжаление. Апропо хубав маутин байк струва ~ 1500 лв. Не знам как разсъждават повечето хора, но още ми е чудно как си купуват коли (не говоря само за VW) за под 3000 лв и са с надежда, че всичко е и е наред, ами не е. То и цената затова е такава.
Продай я.

Потребителски аватар
smurf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smurf » Съб 18 фев 2006 20:15

сега на колегата - че колата си трябва си трябва, лично на мен де, имам между 5000-10000км на месец.....а относно кола на цена по-малка от 3000лв.....имам горчив опит с такава, но вече я пооправих:))а относно 'трябва да си монтьор', лично за мен човек който не може да се оправи с дребни проблеми.....си е карач, а не шофьор.

Потребителски аватар
zone967
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zone967 » Съб 18 фев 2006 20:20

brabus написа:Така, мога ли да ти отговоря много кратко-не се нерви, но какво очакваш за 2000лв да се качиш и да караш. Няма такъв филм. За съжаление. Апропо хубав маутин байк струва ~ 1500 лв. Не знам как разсъждават повечето хора, но още ми е чудно как си купуват коли (не говоря само за VW) за под 3000 лв и са с надежда, че всичко е и е наред, ами не е. То и цената затова е такава.
Продай я.

Не ми е за парите човече, сигурен съм че и 6 бона да бях дал за таратайка това пак няма да ми гарантира карането. Въпросът е в това, дали си струва изобщо човек да се занимава.
За тези пари можех да си сменя дограмата в апартамента :roll:

Последна промяна от zone967 на Съб 18 фев 2006 20:21, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Съб 18 фев 2006 20:21

Честно казано мислил съм по тази въпрос и извода за мен е един-разходите по 10-16 г. кола са стотици пъти по-малки от разходите за чистак-бърсак.
Наскоро мои близки си взеха такова Пежо 307 1.6 HDI та месечните разходи са следните-вноски по изплащане-500 и няколко си лева, задължително автокаско-около 200 лв и т.н.
Горе-долу излизало хилядарка на месец в продължение на 5 години :shock .
Така че приятелю радвай се на живота и си карай количката.

Баси аз ако влагам във Вентото по 1000лв. месечно в продължение само на една година ще го направя абсолютно извънземен автомобил :lol: .

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Съб 18 фев 2006 20:21

Колега съчувствам ти-старата кола си е чист късмет при покупка!Моята я взех от проверен човек-дадох доста пари,но не съжалявам!При толкова"честни"търговци е трудно да намериш читава кола!не си струва само да се ядосваш и поддържаш без да си сигурен дали няма да те остави някъде на пътя!Продавай я и повече късмет при следващата покупка!

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Съб 18 фев 2006 20:22

Напълно те разбирам. И си прав. При положение, че не караш повече от 200~300 км на месец - по-добре е с таксита и градски транспорт. Що се отнася за цената и 10 000 да дадеш пак няма никаква гаранция, просто тогава боли повече ако се строши нещо.

Потребителски аватар
zone967
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zone967 » Съб 18 фев 2006 20:27

smurf написа:сега на колегата - че колата си трябва си трябва, лично на мен де, имам между 5000-10000км на месец.....а относно кола на цена по-малка от 3000лв.....имам горчив опит с такава, но вече я пооправих:))а относно 'трябва да си монтьор', лично за мен човек който не може да се оправи с дребни проблеми.....си е карач, а не шофьор.

Лошото е, че в моя случай когато ми се е налагало да бъда "карач" и това не стана.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Съб 18 фев 2006 20:34

въпрос на приоритети бе човек. за някой колата е като мания, като когато имаш семейство и се грижишза него и правиш невъзможни неща само и само то да е добре, така някои хора се грижат за колите си.
не можеш да очакваш само да караш, няма такъв филм, дори и на чисто нови коли им се случва да влязат в бокса, шанса наистина е доста по-малък, но се случва дори на кола 2004 например да те остави на пътя. затова логиката е такава:
1.ако не си технически тип човек и колата за теб е просто купчина желязо, в което да сложиш торбите от магазаина и да ги закараш до вас, тогава то ти си добър в друга област, не техни4еска. изкарваш добри пари от това, купуваш си по-нова, по-скъпа кола и тя много по-рядко ще ти създава грижи, особенно ако имаш финанси да и правиш пълни технически прегледи примерно на 6 месеца.

2.НО ако си техничеси грамотен, кефи те да се занимаваш с това да глезиш колата си, тя пък ти доставя огромно удоволствие, дори да човъркаш по нея ти е удоволствие- то тогава ще спестиш доста средства от поддръжка, ще си я знаеш в какво състояние е и какво не й е наред и ще си стягаш. и в двата случая колата ще ти служи

последния случай е да си технически неграмотен и да не можеш да си позволиш поддръжка на кола, това е най-кофти варианта и тогава наистина е по-добре да ползваш друг вид транспорт, защото иначе само ще те оставя на пътя тази кола. надявам се не се засягаш, в никакъв случай не целя това. просто изразявам мнение :)

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Съб 18 фев 2006 21:31

Аз съм останал с впечатление че една кола когато не се кара винаги създава повече дертове.

Потребителски аватар
Spectre™
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Spectre™ » Съб 18 фев 2006 21:43

Аз купих моята колица за 6500 от Германия и до сега не съм имал никакви ядове с нея.. Много я карам.. Върви перфектно, а трябва да и сменям куп неща.. Така, че не говори за другите коли.. :wink: Има огромна разлика между кола за 3000 лв и кола за 7000 лв..

Потребителски аватар
paro_k
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот paro_k » Съб 18 фев 2006 23:14

Ами лукс си е, но необходим.
Годишно правя по 3-4 х.км., защото офисът ми е на по-малко от километър от дома и ходя пеша, а по цял ден си прекарвам там. Въпреки това не мога да си представя живота без кола - уикенда на вилата, на почивка, разходки и т. н. Колата ми е на 29 години, но не я наричам таратайка, а гледам винаги да е технически изправна, като с много от проблемите се справям сам, без да се мисля за автомонтьор. Дълъг път? - никакъв проблем! Е, с много псувни плащам различните налози, ама съм си спестил тези за каско и аларма (може да я дигнат заради алармата) :wink:
Това, за да можеш да съпоставиш, а иначе - дал си некой лев, разбрал си какви са й проблемите - преценявай, ако вече е добре, защо да я махаш и да губиш още?

Потребителски аватар
Spunky
Автомобил: CC
Двигател:

Мнениеот Spunky » Нед 19 фев 2006 1:30

ами аз освен голфа си имам и кола за около 3000 лева и тя е точно кола тип сипваш и караш. минавах по 25000 на година с нея и сменявам главно консумативи. никога не ме оставяла на пътя, и никога не съм я остявял в сервиз. от голфа все още нямам много впечатления, но все изникват някакви дребни дразнещи неща...постоянно, а не е от най-евтините (дотук ми се хвана над 9) е това при нисана го няма, пък нищо че е 6 години по-стар и 3 пъти по евтин. А имаме и едно сузуки балено и на него един път му се строши дръжката :shock за 3 години това...
та може би е до късмет или наистина има нещо вярно в това, че японските са най-здрави...

Потребителски аватар
Memo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Memo » Нед 19 фев 2006 1:53

Колега и аз те разбирам, твойто не е толкова зле. Аз теглих кредит да си купя мойта, половината ми заплата отива за кредита и застраховките. Квото остане - за бенизин. Ходя на работа с рейса просто защото работя на пъпа на центъра, раб. ми време почва от 9.30 и няма как да си намеря място за спиране (безплатно). И да намеря трябва да ходя 15 мин пеша а с рейса ми идва мн по бързо. Лишавам се от много неща заради тази кола, но стамо ще ти кажа че от както я имам съм мн по щастлив и спокоен. Каквото и да стане скок в колата, която ме чака пред блока и политам. Още повече, че като я погледна и ми се пълни душата...
А с адреналина от карането направо не знам как мога да се разделя, нищо не може да се сравни с това да караш бясно вечер по празните улици и муъзиката на 6 :D
Съветът от мен е да си държиш колата и да се научиш да и се радваш!

Потребителски аватар
niikoo_1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот niikoo_1 » Нед 19 фев 2006 2:18

Ми аз за мойта какво да ти кажа - ония ден за първи път ми създаде неприятност, но беше съвсем малка.
Значи колата почна да загрява и добре, че я видях - слизам и гледам перката на радиатора не върти.
Оказа се, един от кабелите на въпросната перка.
Аз лично си се радвам на колата въпреки, че не е нищо особено и засега сериозни неприятности съм нямъл. А това колко пари е колата и дали е нова също не е показателно.
Мога да ти дам много лоши примери с нови автомобили, там дори и най-малкото нещо струва страшно много пари. Случай с Волво S80 - рпецака му се арматурното табло и човека даде 2хил.лв.
Отделно за 4години каза, че е дал 12хил лв. по тази кола (купена чисто нова от Мото Пфое). На един джип с по-големи джанти само гумите са 3хил.лв не говорим нещо да се счупи.
Ти си прави сметка кое евтино и кое не, на един нов автомобил само застраховката му е 3-4хил лв.

Има много хора дето си мислят, че като си купиш кола сами сипваш и караш ама не е така.
Така, че това удоволствие наречено автомобил е доста скъпо не само в Б-я, но и в останалия свят, има много случай в който застраховката струва колкото половината кола.
Така, че с пръдня вода не става, колата си иска своето също както всяко живо същество. Не я ли уважаваш и подържаш - няма да се возиш

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”