Искам да напусна сегашната си работа - ПРОБЛЕМ

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Чет 08 яну 2009 10:22

ето ти го кратко и ясно
Ако от 15 януари примерно требва да си нановата работа
Подготвяш молба , която казва следното

Моля, да бъде прекратен по взаимно съгласие сключеният меджу мен и фирма ХХХ договор, считано от 15.01.2009.
В противен случай настоящата молба да се счита за прекратяване на договора от страна на служителя от същата дата.

Това нещо го даваш задължително с входящ номер и подпис с дата!!!!!
И си правиш копие за теб!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
След което, казваш на шефа, че ако ще ти прави мизерии, ще отнесеш случая до испекцията по труда,
там можеш да го гониш за:
неизплатени заплати
втори временен договор- мисля, че това не е позволено

Пускаш предизвестието сега! днес, всеки ден по-рано значи че дължиш по-малко обезщетение, !!!!!!!!!!!1

Потребителски аватар
kok12
Автомобил: Golf 4
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот kok12 » Чет 08 яну 2009 11:08

Днес написах едно уведомление което ще го предам по време на 5 дневната си отпуска,а то гласи:
Уведомявам Ви ,че прекратявам трудовото си правоотношение считано от ..........
Моля в този срок да попълните и предадете трудовата ми книжка
Настоящето да се счита и за писмено предизвестие в случей че вие се пртотивопоставяте на желанието ми за прекратяване на трудовото правоотношение.
Без да опоменавам че е по взеймно съгласие

А и е възможно да ми откажат входящ номер ,а подписа от кого ?

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Чет 08 яну 2009 11:55

от деловодство, както ти писах и на лично
но печата е важен
както и датата!!!

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Re: Искам да напусна сегашната си работа - ПРОБЛЕМ

Мнениеот joker » Чет 08 яну 2009 13:10

kok12 написа:Колеги, работя в една фирма,която не е много съвестна спрямо мен и имам желанието да напусна,а съм си намерил друга,която се старая да я започна по-скоро. Имах Трудов договор с 6-месеца изпитателен срок,който изтече на 03.12.08г. и съответно аз трябва да съм вече с Безсрочен такъв. Но,тук вече идва проблема ми,днес ми заевиха,че трябва да подпиша Допълнително Споразумение,в което накратко гласи, да премина на още един такъв договор с неопределено време(най-вероятно 3 месеца),което аз неразписах де. Сега работя без заплащане без трудово възнаграждение,само на %. Искам да се оттегля без 30-дневно предисзвестие, а още утре примерно,за да започна новата работа.
Какво мога да направя по този въпрос с това напускане.Като се има в предвид,че съм и 80% освидетелстван ТЕЛК

Поздрави

Член 28 б(мисля??!!) от КТ....така или иначе напускане по искане на работника с 30 дневно предизвестие....и никой не може да те спре!!Пишеш молба обявяваш 30 дневно предизвестие,а работодателят има едниственото право да реши дали ще го отработваш....Успех!И нищо не подписвай!!!!Лъжат те!

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Чет 08 яну 2009 13:33

joker, за това си прави негрешиш,въпроса тук който се разисква бе ,че нямам желание да работя още месец без да ми плати(общо 2 месеца стават). Имам желание без предизвестие,тоест без да чакам 30 дена, имам друга работа,поне на 25-ти този месец да я почна.

Поздрави

Потребителски аватар
T.Spark
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот T.Spark » Чет 08 яну 2009 14:26

Гледай сега как стоят нещата. След изтичане на договора ти за изпитание от 6 месеца, работодателят ти предлага срочен трудов договор за 3 месеца. Всичко е законно според кодекса на труда. (Чл. 70. (1) Има разлика между Трудов договор със срок за изпитване и последващият срочен трудов договор )

Новият ти договор за 3 месеца е по чл. 68. ал.1 т.1. - (Чл. 68. (1) (Предишен текст на чл. 68 - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Срочен трудов договор се сключва:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 3 години доколкото в закон или в акт на Министерския съвет не е предвидено друго)

Подписваш този договор и на основание чл 327. ал. 7 - Чл. 327. (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
7. (доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм., бр. 108 от 2008 г.) работи на срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 1 или т. 3 и премине на друга работа за неопределено време;
...прекратяваш без предизвестие.

Рискът е голям. Проучи как стоят нещата с тази възможност. Направо прежали 20 лв. и се консултирай с адвокат. Той ще ти каже дали този вариант няма да се натъкне на "подводни камъни".

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Чет 08 яну 2009 14:44

Мислил съм го това с подписването,но става каша,а и другата ми работа няма да мога да премина веднага на безсрочен и пак става доникъде.
Затова сега го реших:
Пускам си молбата по взаймно спораумение,което ще ми откаже и ако ми откаже преминава в 30 дневно предизвестие. Ако стане така излизам в болнични и не се завръщам повече.

Поздрави

Потребителски аватар
T.Spark
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот T.Spark » Чет 08 яну 2009 14:45

Относно ТЕЛК 80%.
КТ дава следната възможност Чл. 327. (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:

1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;

Обаче трябва да се види дали заболяването има отношение към изпълнението на раб. задълнения. Ако има и работиш, тогава излиза, че раболяването е в ремисия. Ако изличе, че можеш да се възползваш от тези 80%, трябва да излезеш в болнични на основание обостряне на заболяването. Трябва да си извадиш решение от ТЕЛК, че не можеш да упражняваш тази конкретна работа и чрез него да прекратиш без предизвестие. Само че това влиза в едно досие и става така, че на основание това решение не можеш да работиш тази работа (нямаш право, защото физически или ментално не можеш).

Тук пак си иска консултация със специалист по тези въпроси.

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Чет 08 яну 2009 14:58

Да,предстой ми на 21-ви да съм на ТЕЛК и ще имам диагноза. Затова и ще изляза болнични с диагноза както каза ти обостряне.

Поздрави

Потребителски аватар
T.Spark
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот T.Spark » Чет 08 яну 2009 15:07

Чл. 325. Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие
9. (изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) при невъзможност на работника или служителя да изпълнява възложената му работа поради болест, довела до трайна неработоспособност (инвалидност), или по здравни противопоказания въз основа на заключение на трудово-експертната лекарска комисия. В този случай прекратяването не се допуска, ако при работодателя има друга работа, подходяща за здравното състояние на работника или служителя и той е съгласен да я заеме

Ето още една правна възможност.
Пиши после каква е била развръзката.
Ако не сте се разбрали помежду си, а сте започнали да се "замеряте" с членове и алинеи, пиши кои са били.
Успех

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Чет 08 яну 2009 15:58

Мерси за съветите. З аинвалидноста ми споменаха,че това не се е случило по време докато съм работил на тази работа(длъжност),не било заварено положение и нямало да важи,но аз не съм сигурен.

Сложиха ми входящ номер,но печет не се слагало,така ми обясниха.

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Съб 17 яну 2009 16:04

И така,до къде стигна цялата ралта.
Още се бави моята работа.Отидох и разговарях и ми представиха няколко неща за подписване като :
-приходни ордери за заплата за месец и половина
-допълнително споразумение (отново)
-и прекратяване на договора по взаймно съгласие (но 1-во трябвало да разпиша другите неща и тогава договора и чак тогава да ми се разпишат те)
Правилно ли е това,аз да се разпиша 1-ви
Звъннаха ми днес пак и ми заевиха,че ако не съм се разпишел следвало Дисциплинарно уво,та на какво основание искат да ме уволнят. Има ли право след като съм с ТЕЛК ?
Мога ли сега да му пусна една молба,без предизвестие,че не ми е заплащал,тогава пак ли ще ме уволни?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 17 яну 2009 16:22

Пич, ти инвалид в мозъка ли си? Не си направил нищо от това, което те посъветвахме тук и накрая пак идваш с малоумни въпроси.

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Съб 17 яну 2009 18:23

myrshavija написа:Пич, ти инвалид в мозъка ли си? Не си направил нищо от това, което те посъветвахме тук и накрая пак идваш с малоумни въпроси.

Не се нуждае от коментар,поне нещо умно да бе казал.
Това което ми казоха някои колеги съм го направил,но явно както всеки знае има голеееми прозорци в закона,с които той се възползва.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 17 яну 2009 19:26

kok12 написа:...Отидох и разговарях...

Това ли си направил? Какви прозорци, какви пет лева?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”