Може ли да ми крадат от тока?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Калоян Кирилов
Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
Двигател:

Може ли да ми крадат от тока?

Мнениеот Калоян Кирилов » Чет 05 мар 2009 20:01

Колеги, в последно време плащам доста повече ток отколкото преди. ( не казвайте че е поскъпнал това го знам ) За сравнение имам познати, които пускат 2-пъти повече електроуреди от нас и тока им е по-малко. Има ли някаква възможност да се краде по някакъв начин от електромера или около него, че имам подозрения...

Давайте предложения и идеи моля! Всичко е от полза.

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Re: Може ли да ми крадат от тока?

Мнениеот Теодор » Чет 05 мар 2009 20:04

Даваме веднага, краде ти го енергото с надписване и всевъзможни шашми :evil:

Калоян Кирилов
Двигател:

Мнениеот Калоян Кирилов » Чет 05 мар 2009 20:06

Ама казвайте и някакви предложения как да ги изхващам...

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 05 мар 2009 20:09

Калоян Кирилов написа:Колеги, в последно време плащам доста повече ток отколкото преди. ( не казвайте че е поскъпнал това го знам ) За сравнение имам познати, които пускат 2-пъти повече електроуреди от нас и тока им е по-малко. Има ли някаква възможност да се краде по някакъв начин от електромера или около него, че имам подозрения...

Калояне, съвсем възможно е .Енергото/EVN/ не ги иинтересува какво става след електромера/личен опит/важно е преди електромера да не е пипано а след него ако ще и 15 комшии да са се накачили -ВАЖНО Е ДА СЕ ПЛАЩА без значение от кого.Какво стана ,много ли пати

Калоян Кирилов
Двигател:

Мнениеот Калоян Кирилов » Чет 05 мар 2009 20:15

Ами последните месеци, откакто имам и подозрения, от тогава се е вдигнал... Ще видим какво ще стане, само да разбрера кой и от къде... :beat_butt2 ще му е малко!!!

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 05 мар 2009 20:17

Колега, изключи абсолютно всички електроуреди у вас и виж с едно фенерче дали се върти електромера.
Ако се върти значи си имаш някой комшия-жичкаджия :)

Потребителски аватар
Lookout2
Автомобил: vw mk3 gti 115h
Двигател: 2e 1992g

Мнениеот Lookout2 » Чет 05 мар 2009 20:19

ISRalien написа:Колега, изключи абсолютно всички електроуреди у вас и виж с едно фенерче дали се върти електромера.
Ако се върти значи си имаш някой комшия-жичкаджия :)

:да: и виж по съседите кой няма ток в това време

Последна промяна от Lookout2 на Чет 05 мар 2009 20:20, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Чет 05 мар 2009 20:19

всичко може :lol:

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Чет 05 мар 2009 20:23

може и друго: сега в тъмното си спри захранването и излез. Скатай се някъде наблизо и гледай дали няма реакции от комшиите. Накарай и някой да пуска и спира през 1 минута захранването. Може да светват и изгасят съседски лампи и най-малкото ще се изнерви и покаже мишока.

Потребителски аватар
Bambulka
Автомобил: Golf 3
Двигател: AEK 1995

Мнениеот Bambulka » Чет 05 мар 2009 21:37

Колега, преди да обвиниш комшиите, по метода на игнорирането, елиминирай възможните причини за нарастналите суми по фактури.
1.Извади разпечатка от интернет страницата на вашето електроразпределително дружество с изразходените kWh по месеци поне една година назад.( ако си пазиш платените фактури, ще ти е още по-лесно)
На всяка фактура задължително пише: изразходените kWh за период от - до, дневна тарифа и нощна тарифа.Направи сравнение на изконсумираните киловати миналата година за същия период и сегашните.
2.Масово има подмяна на старите механични електромери с нови - електронни.Новите електромери са изключително много по-чувствителни от старите.Засичат ел.ароматизатор или дори ел.часовник на микровълнова.
Другият вариант е, да си запишеш показанията на електромера сутринта с 6:00ч. и в 22:00ч.-дневната тарифа,в 22:00ч. и отново в 6:ооч. на следващата сутрин - нощната тарифа.Така, ще видиш за 24 часа колко ти е потреблението на дневна и нощна тарифа и ще си изчислиш за 30 дни, колко ще ти бъде общото потребление.
3.Всеки греши - възможно е да има допусната грешка при отчитането на елетромера от страна на отчетника или допусната грешка при въвеждането на показанията в системата на електроразпределителното дружество.Подай жалба относно високите сметки ( или молба за проверка на елетромера и показанията)в центъра за обслужване на клиенти на дружеството.
Ако крайният резултат, след направените проверки и изчисления, не те задоволява, тогава вече подай сигнал за съмнение в кражба на ел.енергия.

Потребителски аватар
palikari
Автомобил: GOLF 5 Polo Lounge tdi 2015
Двигател: BMM-2006

Мнениеот palikari » Чет 05 мар 2009 21:43

Калоян Кирилов написа:Колеги, в последно време плащам доста повече ток отколкото преди. ( не казвайте че е поскъпнал това го знам ) За сравнение имам познати, които пускат 2-пъти повече електроуреди от нас и тока им е по-малко. Има ли някаква възможност да се краде по някакъв начин от електромера или около него, че имам подозрения...

сигурно те крадат :D

Потребителски аватар
addrak
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот addrak » Чет 05 мар 2009 22:07

Не си само ти колега.Последните два месеца цялата страна изрева.Така ще е докато има опашки на гишетата за плащане.

rachev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rachev » Чет 05 мар 2009 22:23

По принцип всичко може да е .Ако електромера е електронен и часовникат не е сверен плащаш всичко на дневна. Така прави ЕОН +5ст. такса пренос +ДДС=0,25ст Квч.В общи лини тва е.

Потребителски аватар
Bambulka
Автомобил: Golf 3
Двигател: AEK 1995

Мнениеот Bambulka » Чет 05 мар 2009 22:33

[...Така ще е докато има опашки на гишетата за плащане.[/quote]

Колега, за тази цел има услуги Директен Дебит от разплащателна банкова сметка за битови потребители, Незабавно Инкасо за фирмите, интернет банкиране, система чрез пост-терминал, Е-pay, Easy Pay и много други.
Удобствата за клиента са предостатъчно.
Проблемът, не е в "опашките на гишетата за плащане", а в това, че предоставяната информация от страна на електрорапределителните дружества към клиентите е незначителна и потребителите са крайно объркани, изтормозени от бързите промени и най-вече - неяснотата от това, което се случва в момента.

petkow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petkow » Пет 06 мар 2009 11:49

Здрасти колега и градски!
Последното отчитане на ел енергията беше за по дълъг период от време.Съвпадна с празници и студено време.Колегите са посочили начини за проверка на ел мера със изключване и т.н.т..Уви - има и друга възможна грешка.Убеди се дали те отчитат по твоя си електромер.Ставали са грешки със размяна при смяна на старите ел-мери със нови.Случи се на мен лично преди време.Ходихме със съседа по мъките докато нещата си дойдат на мястото.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”