Може ли да ми крадат от тока?
-
- Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
- Двигател:
Може ли да ми крадат от тока?
Колеги, в последно време плащам доста повече ток отколкото преди. ( не казвайте че е поскъпнал това го знам ) За сравнение имам познати, които пускат 2-пъти повече електроуреди от нас и тока им е по-малко. Има ли някаква възможност да се краде по някакъв начин от електромера или около него, че имам подозрения...
Давайте предложения и идеи моля! Всичко е от полза.
- Теодор
- Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
- Двигател:
Re: Може ли да ми крадат от тока?
Даваме веднага, краде ти го енергото с надписване и всевъзможни шашми 

-
- Двигател:
Ама казвайте и някакви предложения как да ги изхващам...
- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
Калоян Кирилов написа:Колеги, в последно време плащам доста повече ток отколкото преди. ( не казвайте че е поскъпнал това го знам ) За сравнение имам познати, които пускат 2-пъти повече електроуреди от нас и тока им е по-малко. Има ли някаква възможност да се краде по някакъв начин от електромера или около него, че имам подозрения...
Калояне, съвсем възможно е .Енергото/EVN/ не ги иинтересува какво става след електромера/личен опит/важно е преди електромера да не е пипано а след него ако ще и 15 комшии да са се накачили -ВАЖНО Е ДА СЕ ПЛАЩА без значение от кого.Какво стана ,много ли пати
-
- Двигател:
Ами последните месеци, откакто имам и подозрения, от тогава се е вдигнал... Ще видим какво ще стане, само да разбрера кой и от къде...
ще му е малко!!!

- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Колега, изключи абсолютно всички електроуреди у вас и виж с едно фенерче дали се върти електромера.
Ако се върти значи си имаш някой комшия-жичкаджия

- Lookout2
- Автомобил: vw mk3 gti 115h
- Двигател: 2e 1992g
ISRalien написа:Колега, изключи абсолютно всички електроуреди у вас и виж с едно фенерче дали се върти електромера.

Последна промяна от Lookout2 на Чет 05 мар 2009 20:20, променено общо 1 път.
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
всичко може 

- jijibs
- Автомобил:
- Двигател:
може и друго: сега в тъмното си спри захранването и излез. Скатай се някъде наблизо и гледай дали няма реакции от комшиите. Накарай и някой да пуска и спира през 1 минута захранването. Може да светват и изгасят съседски лампи и най-малкото ще се изнерви и покаже мишока.
- Bambulka
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: AEK 1995
Колега, преди да обвиниш комшиите, по метода на игнорирането, елиминирай възможните причини за нарастналите суми по фактури.
1.Извади разпечатка от интернет страницата на вашето електроразпределително дружество с изразходените kWh по месеци поне една година назад.( ако си пазиш платените фактури, ще ти е още по-лесно)
На всяка фактура задължително пише: изразходените kWh за период от - до, дневна тарифа и нощна тарифа.Направи сравнение на изконсумираните киловати миналата година за същия период и сегашните.
2.Масово има подмяна на старите механични електромери с нови - електронни.Новите електромери са изключително много по-чувствителни от старите.Засичат ел.ароматизатор или дори ел.часовник на микровълнова.
Другият вариант е, да си запишеш показанията на електромера сутринта с 6:00ч. и в 22:00ч.-дневната тарифа,в 22:00ч. и отново в 6:ооч. на следващата сутрин - нощната тарифа.Така, ще видиш за 24 часа колко ти е потреблението на дневна и нощна тарифа и ще си изчислиш за 30 дни, колко ще ти бъде общото потребление.
3.Всеки греши - възможно е да има допусната грешка при отчитането на елетромера от страна на отчетника или допусната грешка при въвеждането на показанията в системата на електроразпределителното дружество.Подай жалба относно високите сметки ( или молба за проверка на елетромера и показанията)в центъра за обслужване на клиенти на дружеството.
Ако крайният резултат, след направените проверки и изчисления, не те задоволява, тогава вече подай сигнал за съмнение в кражба на ел.енергия.
1.Извади разпечатка от интернет страницата на вашето електроразпределително дружество с изразходените kWh по месеци поне една година назад.( ако си пазиш платените фактури, ще ти е още по-лесно)
На всяка фактура задължително пише: изразходените kWh за период от - до, дневна тарифа и нощна тарифа.Направи сравнение на изконсумираните киловати миналата година за същия период и сегашните.
2.Масово има подмяна на старите механични електромери с нови - електронни.Новите електромери са изключително много по-чувствителни от старите.Засичат ел.ароматизатор или дори ел.часовник на микровълнова.
Другият вариант е, да си запишеш показанията на електромера сутринта с 6:00ч. и в 22:00ч.-дневната тарифа,в 22:00ч. и отново в 6:ооч. на следващата сутрин - нощната тарифа.Така, ще видиш за 24 часа колко ти е потреблението на дневна и нощна тарифа и ще си изчислиш за 30 дни, колко ще ти бъде общото потребление.
3.Всеки греши - възможно е да има допусната грешка при отчитането на елетромера от страна на отчетника или допусната грешка при въвеждането на показанията в системата на електроразпределителното дружество.Подай жалба относно високите сметки ( или молба за проверка на елетромера и показанията)в центъра за обслужване на клиенти на дружеството.
Ако крайният резултат, след направените проверки и изчисления, не те задоволява, тогава вече подай сигнал за съмнение в кражба на ел.енергия.
- palikari
- Автомобил: GOLF 5 Polo Lounge tdi 2015
- Двигател: BMM-2006
Калоян Кирилов написа:Колеги, в последно време плащам доста повече ток отколкото преди. ( не казвайте че е поскъпнал това го знам ) За сравнение имам познати, които пускат 2-пъти повече електроуреди от нас и тока им е по-малко. Има ли някаква възможност да се краде по някакъв начин от електромера или около него, че имам подозрения...
сигурно те крадат

Не си само ти колега.Последните два месеца цялата страна изрева.Така ще е докато има опашки на гишетата за плащане.
-
- Автомобил:
- Двигател:
По принцип всичко може да е .Ако електромера е електронен и часовникат не е сверен плащаш всичко на дневна. Така прави ЕОН +5ст. такса пренос +ДДС=0,25ст Квч.В общи лини тва е.
- Bambulka
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: AEK 1995
[...Така ще е докато има опашки на гишетата за плащане.[/quote]
Колега, за тази цел има услуги Директен Дебит от разплащателна банкова сметка за битови потребители, Незабавно Инкасо за фирмите, интернет банкиране, система чрез пост-терминал, Е-pay, Easy Pay и много други.
Удобствата за клиента са предостатъчно.
Проблемът, не е в "опашките на гишетата за плащане", а в това, че предоставяната информация от страна на електрорапределителните дружества към клиентите е незначителна и потребителите са крайно объркани, изтормозени от бързите промени и най-вече - неяснотата от това, което се случва в момента.
Колега, за тази цел има услуги Директен Дебит от разплащателна банкова сметка за битови потребители, Незабавно Инкасо за фирмите, интернет банкиране, система чрез пост-терминал, Е-pay, Easy Pay и много други.
Удобствата за клиента са предостатъчно.
Проблемът, не е в "опашките на гишетата за плащане", а в това, че предоставяната информация от страна на електрорапределителните дружества към клиентите е незначителна и потребителите са крайно объркани, изтормозени от бързите промени и най-вече - неяснотата от това, което се случва в момента.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Здрасти колега и градски!
Последното отчитане на ел енергията беше за по дълъг период от време.Съвпадна с празници и студено време.Колегите са посочили начини за проверка на ел мера със изключване и т.н.т..Уви - има и друга възможна грешка.Убеди се дали те отчитат по твоя си електромер.Ставали са грешки със размяна при смяна на старите ел-мери със нови.Случи се на мен лично преди време.Ходихме със съседа по мъките докато нещата си дойдат на мястото.
Последното отчитане на ел енергията беше за по дълъг период от време.Съвпадна с празници и студено време.Колегите са посочили начини за проверка на ел мера със изключване и т.н.т..Уви - има и друга възможна грешка.Убеди се дали те отчитат по твоя си електромер.Ставали са грешки със размяна при смяна на старите ел-мери със нови.Случи се на мен лично преди време.Ходихме със съседа по мъките докато нещата си дойдат на мястото.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”