джантата на болта ли се държи или на главината
- icemenn
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
джантата на болта ли се държи или на главината
значи има едни джанти.не са плътни към главината,но стават.Та въпроса ми е на какво всъщност се държи джантата на болтовете ли трябва да пада тежеста или на самата главина и ако карам с тези джанти дето не са плътни към главината какво може да стане?
- HAMELION
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: джантата на болта ли се държи или на главината
трябва да си напраиш на стругар втилки които да оплатняват джантата кам главината и за да може да се центрова по добре хем от фланеца хем от болтовете
иди на стругар
иди на стругар
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
icemenn написа:значи има едни джанти.не са плътни към главината,но стават.Та въпроса ми е на какво всъщност се държи джантата на болтовете ли трябва да пада тежеста или на самата главина и ако карам с тези джанти дето не са плътни към главината какво може да стане?
Само с болтовете си за никъде.. тежестта се поема основно от главината. Иначе решението на твоя проблем е точно както HAMELION ти казва.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
карал съм без втулки около 1 година .
с тях без тях все тая.
освен че при поставянето на джантата те улесняват с центроването на болтовете друго не видях в +
с тях без тях все тая.
освен че при поставянето на джантата те улесняват с центроването на болтовете друго не видях в +
- HAMELION
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
че малко ли е.
нали за това са измислени.да помагат и да цетроват.
нали за това са измислени.да помагат и да цетроват.
- Vento
- Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
- Двигател: ABS+ABF+ABV
parno написа:карал съм без втулки около 1 година .
с тях без тях все тая.
Изобщо не е вярно! Явно не си натоварвал колелата толкова, НО без втулки е супер опасно!

- GRUEL
- Автомобил: 1995 Golf III GT
- Двигател: AEK
Vento написа:...
Искаш да кажеш че колата "стои" на втулките?!? За това ли летите джантите си вървят в комплект с ПЛАСТМАСОВИ втулки? Сигурно пластмасата ще издържи колата....едва ли. Втулката е само за да се центрира джантата на главината.
- Vento
Точно така! Почти цялото натоварване се понася от втулката (необяснимо за мен като е пластмасова), а болтовете просто придържат джантата към главината и да не превърта. Затягат се, за да не се саморазвиват.
- icemenn
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
интересно равитие...аз спорех с един майстор по тази тема.Тойказа че може без фтулки а аз мисля че не става...а пък вие още повече ме объркахте 

- Vento
Ми кажи на майстора да кара без втулки, пък ти си кара със...
Замисли се само при централен на джантата примерно 61-63мм (и нагоре), а на главината 57,1мм - какво се случва на болтовете при натоварвания - мани ускорението и спирането - говоря за удари по дупки, неравности, рязко завиване... Какви инерционни и центробежни сили едва ли не с тонове на см2 им действат. Защото джантата теоретично е свободна и те трябва да удържат всички тези сили. Особено пък ако болтовете не са за лети, а за стоманени джанти (защото много хора не знаят, че са различни!). Казвам го от опит.
Ти си решаваш, а и в крайна сметка тия втулки не са милиони - по 4-5лв. са бройката в магазините, а от текстолит или друг подобен материалн стругар ги прави за 30мин и за 5-10лв. всичките.
Замисли се само при централен на джантата примерно 61-63мм (и нагоре), а на главината 57,1мм - какво се случва на болтовете при натоварвания - мани ускорението и спирането - говоря за удари по дупки, неравности, рязко завиване... Какви инерционни и центробежни сили едва ли не с тонове на см2 им действат. Защото джантата теоретично е свободна и те трябва да удържат всички тези сили. Особено пък ако болтовете не са за лети, а за стоманени джанти (защото много хора не знаят, че са различни!). Казвам го от опит.
Ти си решаваш, а и в крайна сметка тия втулки не са милиони - по 4-5лв. са бройката в магазините, а от текстолит или друг подобен материалн стругар ги прави за 30мин и за 5-10лв. всичките.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ба...космическо центробежни сили с лазерни мечове чупят боловете на джантите.
като натоваря голфа с корите яйца и някой друг компот газя по дупките без втулки и не съм се разбил...
те не са от кашкавал тези болтове колега недей така
като натоваря голфа с корите яйца и някой друг компот газя по дупките без втулки и не съм се разбил...

- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
джантата се държи:
на болтовете - аксиално
на главината - радиално.
всичко друго е алабала.
на болтовете - аксиално
на главината - радиално.
всичко друго е алабала.
- Vento
parno написа:ба...космическо центробежни сили с лазерни мечове чупят боловете на джантите.
Дай да му направя 2-3 обиколки на Калояново и после ще си поговорим пак, навит ли си?

Точно така, но когато не се държи на главината - къде отива радиалното? Прехвърля ли се на болтовете?vaskoto1 написа:джантата се държи:
на болтовете - аксиално
на главината - радиално.
всичко друго е алабала.
- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
е не... метаморфозира...
много ясно че се прехвърля...
болтовете са все пак понасмятани. първо ще почне да се тресе зверски и ако си дебилен-ще се откъснат.

много ясно че се прехвърля...
болтовете са все пак понасмятани. първо ще почне да се тресе зверски и ако си дебилен-ще се откъснат.
- Vento
Имах снимка как болт с главата излиза през стоманена джанта, но не мога да я намеря! Както и да е - щом пичът е смел и мисли, че втулките са само за красота... дано не затрие някой невинен поне
Мисля, че темата е изчерпана, всеки да си преценява.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”