! ИДИОТИ НА ПЪТЯ !
-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Re: ! ИДИОТИ НА ПЪТЯ !
Принципа е прост - след като има хора, които карат при свободна дясна лента, в лявата с ниска скорост, ще има и хора, които ги изпреварват от дясно, независимо от правилника. Не знам кой как би постъпил като за пореден път види в София камион да кара с 40 в ляво, аз ще го изпреваря от дясно без да се замисля. Разбира се, има хора, които го правят по тъп начин и създават опасни ситуации, но не винаги е така.
- Exell
- Автомобил:
- Двигател:
Олигофрен на пътя .
Днес около 14:30-15:00 . Околовръстен път кръстовището с бул.Пушкин. Седя си лява лента за направо , зад мен точно 2 коли . Светка зелено , тръгвам и незнам от къде изникна скапан мерцедес Ц-класа комби със начинаеща мутра вътре . Значи тоя е минал в насрещното , засича ме и спира на зелено (а селяка е направо) . Облегнах се на клаксона , като преди това спрях буквално на 2 сантиметра от скапаната му врата . Циганина с гола глава вътре едва ли не ми се скара , че му свиря и поседе още поне 5-10 сек. на зелено и се сети да тръгне . После засече едно ауди в най-дясната лента на широкото на Бояна като застана пред него и караше с 40км/ч. при положение , че останалите ленти бяха свободни . Или беше пиян или дрогиран
Днес около 14:30-15:00 . Околовръстен път кръстовището с бул.Пушкин. Седя си лява лента за направо , зад мен точно 2 коли . Светка зелено , тръгвам и незнам от къде изникна скапан мерцедес Ц-класа комби със начинаеща мутра вътре . Значи тоя е минал в насрещното , засича ме и спира на зелено (а селяка е направо) . Облегнах се на клаксона , като преди това спрях буквално на 2 сантиметра от скапаната му врата . Циганина с гола глава вътре едва ли не ми се скара , че му свиря и поседе още поне 5-10 сек. на зелено и се сети да тръгне . После засече едно ауди в най-дясната лента на широкото на Бояна като застана пред него и караше с 40км/ч. при положение , че останалите ленти бяха свободни . Или беше пиян или дрогиран
И аз подкрепям maxpayne , писнало ми е от идиоти да се влачат в лявата лента(на еднопосочен път в населено място)с 20- 30 км. е какво друго да направи човек освем да си продалжи в дясната лента или да се нареда зад него като дядо вади ряпа?
- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
За последно да се върнем на разликата между "задминаване" и "изпреварване"...
Разглеждаме следната картинка:

Виждаме многолентово еднопосочно пътно платно, обозначено и със знак даже.
Ако зелен автомобил се движи с 75 км/ч, червен автомобил се движи с 60 км/ч, а син автомобил се движи с 90 км/ч, като никой от тях не предприема маневра за престрояване (демек - не променя посоката си на движение), тогава може да се каже, че син автомобил е задминал отдясно червен, че даже и зелен автомобил.
Ако обаче в горната схема поставим син автомобил непосредствено зад червен автомобил (скоростите на движение не се променят) и син автомобил предприеме маневра за, последователно, престрояване вдясно от червен автомобил, задминаване и престрояване вляво пред червен автомобил, тогава може да се говори за изпреварване отдясно, което си е нарушение на ЗДП.
QED!
Простичко, като за дИбаЙли, а?
Я так думаю и приключвам участието си тук по този въпрос.
Разглеждаме следната картинка:

Виждаме многолентово еднопосочно пътно платно, обозначено и със знак даже.
Ако зелен автомобил се движи с 75 км/ч, червен автомобил се движи с 60 км/ч, а син автомобил се движи с 90 км/ч, като никой от тях не предприема маневра за престрояване (демек - не променя посоката си на движение), тогава може да се каже, че син автомобил е задминал отдясно червен, че даже и зелен автомобил.
Ако обаче в горната схема поставим син автомобил непосредствено зад червен автомобил (скоростите на движение не се променят) и син автомобил предприеме маневра за, последователно, престрояване вдясно от червен автомобил, задминаване и престрояване вляво пред червен автомобил, тогава може да се говори за изпреварване отдясно, което си е нарушение на ЗДП.
QED!
Простичко, като за дИбаЙли, а?

- dermeister
- Автомобил:
- Двигател:
ChimeyJimmey написа:QED!
Простичко, като за дИбаЙли, а?![]()
И колко време трябва да мине след престрояването, за да се брои за изпреварване? Щото при първата ситуация синият автомобил може да се е престроил преди 2 км и по твоята логика изпреварва отдясно. Или има закони, които определят разстоянията и времетраенто преди маневрите, за да се определи дали е изпреварване или задминаване, за които аз не знам?
- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
При тази ситуация колега,нито един от автомобилите НЕ СИ ПРОМЕНЯ посоката на движение!!!Ама вие верно май не правите разлика между изпреварване и задминаване. 

в закона няма такова понятие "задминаване", можеш да задминеш нещо спряло, дето не е в движение
на картинката долу само синият се движи правилно, защото пътят е извънградски и разрешената макс скорост е 90км/ч, т.е. задължително се използва най-дясната лента
ако обаче беше в града и разрешената макс скорост е до 80км/ч, тогава всеки от трите автомобила може да избира най-удобната лента за движение, като ест спазва правилата за престрояване!
малко по-сложничко, не е като за дибили, а?
на картинката долу само синият се движи правилно, защото пътят е извънградски и разрешената макс скорост е 90км/ч, т.е. задължително се използва най-дясната лента
ако обаче беше в града и разрешената макс скорост е до 80км/ч, тогава всеки от трите автомобила може да избира най-удобната лента за движение, като ест спазва правилата за престрояване!
малко по-сложничко, не е като за дибили, а?

- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
ЗДП написа:Глава втора
Правила за движение по пътищата
Раздел трети
Разположение на нерелсовите превозни средатва върху пътя.
Чл. 15
(1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна (2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:
1. на пътно платно с три и повече пътни ленти за движение в една посока, когато техният брой специално е обозначен с пътен знак;
2. в населените места, на пътно платно с две или повече ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка; това правило не се прилага на автомагистрали и пътища, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост по-голяма от 80 км/ч;
3. когато навлизането по пътната лента се разрешава от светлинен сигнал.
(3) Броят на пътните ленти се определя от пътната маркировка или от пътен знак, а когато няма такива - от водачите, съобразно широчината на платното за движение, широчината на недвуколесните пътни превозни средства и от необходимото странично разстояние между тях.
Толкоз по въпроса!
Този път наистина.
- zaro
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Добре че нямаме градски магистрали със по 8 ленти и 8 възможни отклонения, че както неможеме да караме не ми се мисли каква касапница щеше да стане

- doaiena
- Автомобил: Audi A3
- Двигател:
- Контакти:
Тотален кретен!
Днес преди малко, като се прибирах по Тодор Александрав от Х.Ботев на светофара на Опълченска някъв кретен с ГОЛФ 2 без задна броня ме засече по-няй бруталния начин, светофара е зелен колите се изнесоха, аз бях малко по-назад от другите в средната лента, този кретен ме изпревари от дясно и застана пред мен и даде ляв мигач като намали почти до спряло положение и зави на дясно от средната лента, замалко да се блъсна в него и надух клаксона и нещасника зави и си изкара ръката от прозореца и ми показа среден пръст, аз веднага свалих прозореца и му теглих много сочна псувня /за части от секундата мислех да го настигна, но имаше късмет л.й..то, защото имаше коли от дясната ми страна и нямаше как да тръгна след него!
п.п Не знам за новия метод на застрахователите за по-високи таски за автомобили от Перник, но този беше с Софийска регистрация!
Днес преди малко, като се прибирах по Тодор Александрав от Х.Ботев на светофара на Опълченска някъв кретен с ГОЛФ 2 без задна броня ме засече по-няй бруталния начин, светофара е зелен колите се изнесоха, аз бях малко по-назад от другите в средната лента, този кретен ме изпревари от дясно и застана пред мен и даде ляв мигач като намали почти до спряло положение и зави на дясно от средната лента, замалко да се блъсна в него и надух клаксона и нещасника зави и си изкара ръката от прозореца и ми показа среден пръст, аз веднага свалих прозореца и му теглих много сочна псувня /за части от секундата мислех да го настигна, но имаше късмет л.й..то, защото имаше коли от дясната ми страна и нямаше как да тръгна след него!
п.п Не знам за новия метод на застрахователите за по-високи таски за автомобили от Перник, но този беше с Софийска регистрация!
- svetlin
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Когато някой ми се влачи така на светофар и аз правя по същия начин ама без левия мигач
А сега по темата на кръстовището на пирогов един кайен идващ по Пенчо Славейков зави по Борис посока Красно село с такава скорост че после го гледах в огледалото около 30 метра как кара с вратите напред ту с левите ту с десните а минавайки покрай мен за малко да ми вкара един заден калник. Кой знае какво беше шмъркал гъзара пък те да вдигат в Перник гражданската...

А сега по темата на кръстовището на пирогов един кайен идващ по Пенчо Славейков зави по Борис посока Красно село с такава скорост че после го гледах в огледалото около 30 метра как кара с вратите напред ту с левите ту с десните а минавайки покрай мен за малко да ми вкара един заден калник. Кой знае какво беше шмъркал гъзара пък те да вдигат в Перник гражданската...

- olele39
- Автомобил: Sharan
- Двигател: AUY 4motion
svetlin написа:Когато някой ми се влачи така на светофар и аз правя по същия начин ама без левия мигач![]()
Светлине, недей така! Преди много време помня как в подобна ситуация сгазих малко бездомно кученце. Воят му няма да забравя. Винаги си напомням - ами ако не беше кученце?...
На вниманието на всички колеги: Пазете Предния и се Съобразявайте с Него! Ако той безпричинно /според вас/ намалява или криволичи, НЕ го "изрязвайте" първосигнално. Може той да е видял нещо, което вие не сте.
Е, ако се окаже , че е бастун и толкова си може, винаги има възможност да го изпреварите. В крайна сметка може да изпуснете светофара - голяма работа! Ако се замислим напоследък колко катастрофи станаха поради "гъзария"...
- svetlin
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колега по-горе казаното от мен беше в рамките на шегата изпреварвам само при достатъчно добра видимост и не засичам за отмъщение