климатик

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
abit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: климатик

Мнениеот abit » Сря 01 юли 2009 20:01

mufin написа:За вътрешна циркулация - като го натиснеш, върти въздуха само от купето, без да вкарва външен

Теб май трябва вече да те черпя :beer :applause: мерси колега за кой ли път :)

Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот неодачник » Чет 02 юли 2009 8:17

egoist_ok написа:
i3v3a3n написа::)))) 100 мнения и само едно в десятката ама това е щот никой не се потрудил да разбере принципа на тая пущина как работи какво има какво няма да види схемичка нещо па да вземе да помисли малко....
така пич хич не гледай шайбата дали ти върти то е ясно че НЕ това което колегата ти е снимал е въпросния електромагнитен съединител той се включва със ток а не от налягане на фреон , имаш или нямаш фреон това хич не те грее той трябва да се включва ... представлява една бобина като и подадеш 12в за нея залепва другата шайба дето ти е ремъка и предава въртеливото движение на компресора ... така до акумолатора ти трябва да имаш една кутиика със две релета три бушона и два диода ... провери бушоните дали са здрави и дали няма окисления по тях щтото там редовно влиза вода от атмосферата бушончето което ти включва климатика мисля че беше най мощното 30А но не съм сигурен вече , провери и релето дали е здраво за окисления и дали включва веригата на този бушон, когато натискаш от купето бутона за включване на климатика то трябва да щрака.

Колега ти като си толкова наясно със схемичките, защо не вземеш да видиш тоя ток за електромагнитният съединител от къде идва и през какво минава а?
Въпросният ток минава през един датчик за налягане /пресостат/ и ако няма достатъчно налягане този датчик не вкл. и следователно на електромагнитният съединител няма да има ток.
къде се намира този пресостат, и ма ли снимка, ако може

Потребителски аватар
egoist_ok
Автомобил: Golf 4 TDI 4 motion
Двигател: ARL 2002

Мнениеот egoist_ok » Чет 02 юли 2009 19:03

намира се под десният фар от вътрешната страна зад бронята, махаш кората на подкалника и стигаш до него

Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот неодачник » Чет 02 юли 2009 19:43

[quote="egoist_ok"]намира се под десният фар от вътрешната страна зад бронята, махаш кората на подкалника и стигаш до него[
горе долу какво предствлява

Потребителски аватар
egoist_ok

Мнениеот egoist_ok » Чет 02 юли 2009 19:46

неодачник написа:
egoist_ok написа:намира се под десният фар от вътрешната страна зад бронята, махаш кората на подкалника и стигаш до него[
горе долу какво предствлява

колега имаш Л.С.

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Пет 03 юли 2009 10:48

Аз извинявайте че се намесвам, само искам да попитам колегата неОдачник.... колега сигурен ли си че имаш климатик.... моля провери това и тогава да говорете на татък... :Mr Green Fun

Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот неодачник » Пет 03 юли 2009 16:52

relaxxx написа:Аз извинявайте че се намесвам, само искам да попитам колегата неОдачник.... колега сигурен ли си че имаш климатик.... моля провери това и тогава да говорете на татък... :Mr Green Fun

мисля че имам след като има компресор, маркучи,допълнителен радиатор,филтри , и копчета на таблото на които пише нормал ,макс. друго трябва ли да иима?

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Пет 03 юли 2009 17:28

аз нямам такова нещо "пресостат" или там както му викате абсолютно сигурен съм спорили сме и преди по форумите , моя климатик е допълнително слаган някъде по италия .... може да не са го сложили незнам но аз нямам такова нещо .... веригата е следната : бутона в купето за климатика включва едно от релетата което е до акумолатора силовата верига на това реле минава през бушон 30А ако не се лъжа и директно в компресора ... това е при мен сигурен съм щото съм го проверявал 2 пъти ....
имам и един въпрос освен да не включва климатика при ниско налягане за какво се използва този пресостат ??? аз не виждам никаква друга и изобщо полезна функция ... може би греша
..... гледал съм и други коли с климатици ако имаха такава джаджа климатиците им не биха работили а те работят с изтекъл фреон , компресорите развъртат но не духа студено , сигурен съм в това проверено е ... колегата с пресостата как ще обясни това???

Потребителски аватар
egoist_ok

Мнениеот egoist_ok » Пет 03 юли 2009 17:50

i3v3a3n написа:аз нямам такова нещо "пресостат" или там както му викате абсолютно сигурен съм спорили сме и преди по форумите , моя климатик е допълнително слаган някъде по италия .... може да не са го сложили незнам но аз нямам такова нещо .... веригата е следната : бутона в купето за климатика включва едно от релетата което е до акумолатора силовата верига на това реле минава през бушон 30А ако не се лъжа и директно в компресора ... това е при мен сигурен съм щото съм го проверявал 2 пъти ....
имам и един въпрос освен да не включва климатика при ниско налягане за какво се използва този пресостат ??? аз не виждам никаква друга и изобщо полезна функция ... може би греша
..... гледал съм и други коли с климатици ако имаха такава джаджа климатиците им не биха работили а те работят с изтекъл фреон , компресорите развъртат но не духа студено , сигурен съм в това проверено е ... колегата с пресостата как ще обясни това???

1. Пресостата има две функции:
- при налягане под 3 бара да не вкл. компресора
- при налягане над 16,5 бара да вкл. втората степен на охлаждащите вентилатори, който се намират в двигателният отсек на колата.

2. Колега преди 2 седмици монтирах един климатик на едно венто и когато започнаха да го зареждат вкараха 150 грама фреон /за тест на системата за течове/ - компресора вкл. и студено НЯМАШЕ, след това като стигна количеството около 400 - 500 грама започна да духа студено.

П.С. Доволен ли си от обясненията?

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Пет 03 юли 2009 18:12

ок не съм казал че съм бог в тея неща просто питам ....
от загряване на фреона ли му се вдига налягането за да включи втората степен ... щото до колкото разбрах той не би трябвало да е с такова чак налягане...
и още нещо ме интересува колко жици излизат от този пресостат , какво представлява

Потребителски аватар
egoist_ok

Мнениеот egoist_ok » Пет 03 юли 2009 18:16

i3v3a3n написа:ок не съм казал че съм бог в тея неща просто питам ....
от загряване на фреона ли му се вдига налягането за да включи втората степен ... щото до колкото разбрах той не би трябвало да е с такова чак налягане...
и още нещо ме интересува колко жици излизат от този пресостат , какво представлява

Да от загряването му се вдига налягането.
Четири жици излизат от него.
Изображение Изображение
Изображение
На първата снимка се вижда къде се намира, а на другите самият пресостат

Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот неодачник » Пет 03 юли 2009 20:29

pitbula90 написа:Колега най-вероятно няма фреон,щом оборотите не падат и не духа студено

какво количество фреон събира колко гр. или литра

Потребителски аватар
egoist_ok

Мнениеот egoist_ok » Пет 03 юли 2009 21:30

около 700 - 800 грама, принципно трябва да пише на табелка някъде около фаровете над радиаторите или около ключалката на предният капак. Там пише колко грама фреон и модела му, колко грама масло и модела му.

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Съб 04 юли 2009 21:04

колега виждам че си спец с климатиците
мога ли да попитам тъй като аз нямам пресостат мога ли да си сложа и въобще има ли смисъл да слагам , от гледна точка на логиката това е още една допълнителна част която след време може да се прецака от друга страна обаче ме озадачава при мен как се включва перката за вентилатора за охлаждане ???... какви са плюсовете и минусите от това нещо .... и защо не са ми сложили навремето ...
при мен има един цилиндър от който излиза само една жица .. незнам за какво служи
явно трябва пак да се ровя и да свалям схемата

Потребителски аватар
egoist_ok

Мнениеот egoist_ok » Съб 04 юли 2009 22:07

i3v3a3n написа:колега виждам че си спец с климатиците
мога ли да попитам тъй като аз нямам пресостат мога ли да си сложа и въобще има ли смисъл да слагам , от гледна точка на логиката това е още една допълнителна част която след време може да се прецака от друга страна обаче ме озадачава при мен как се включва перката за вентилатора за охлаждане ???... какви са плюсовете и минусите от това нещо .... и защо не са ми сложили навремето ...
при мен има един цилиндър от който излиза само една жица .. незнам за какво служи
явно трябва пак да се ровя и да свалям схемата

Не съм казал че съм спец с климатиците - просто скоро се захванах с един климатик и го монтирах на една кола и от там научих принципна на работа на тази система, а и се занимавам с автоаларми.
Има плюсове в това да имаш пресостат:
1. Следи налягането и ако е ниско няма да вкл. компресора, което го предпазва от повреди.
2. Включва втората степен на вентилаторите което подобрява работата на цялата климатична система
3. Чувал съм че по някой път прави проблеми този пресостат ама не е толкова често, може би проблемите идват от там, че е разположен малко на кофти място. Този който съм го снимал е повреден точно поради тази причина - ударих едно куче и при удара той се счупи. Ако имаш други въпроси питай?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”