Здравейте, колеги
Преди известно време си взех лети джанти от Опел (колата ми е Джета) 15 цола, понеже много ми харесаха като модел, цена и състояние. Към тях добавихме две нови гуми Максис MA-Z1 с предпазен борд и две BF Goodrich с доста добър грайфер и дот 05 за задни. Размерите им съответно са 195/50/15.
След балансирането от магазина-сервиз на Максис-ите се наложи централните отвори да се разширят малко, за да може да влезе джантата плътно по главината. В момента джантата се върти свободно на главината, но има проблем. При скорост 90-100 км/час започва едно тресене на волана. Преди, когато имах криви джанти си тресеше пак по същия начин, но осезаемо по-силно. Колата не бяга в някоя посока, но си тресе воланът наляво-надясно. Болтовете също са други, заради самите джанти, с малко по-заострен конус. Според някои ми трябват втулки, според други не. Вчера ходих до локалния гумаджия до нас и според него джантите са идеални, но новите гуми Максис нещо са леко криви и можело оттам да идва проблемът. Балансира ги наново щото "е избягал балансът", направих проба на околовръстното, но - малшанс, леко подобрение, но пак си тресе воланът лекичко. Бяха напомпани на 2.3 атмосфери той ги свали до 2.1. Така ли трябва да бъдат напомпани по-нископрофилните гуми с подсилен борд? Смятам да обърна задните и предните гуми да видя какво ще се получи и пак ще пиша. Междувременно, ако някой даде идея дали може да е отвора за главината бих бил много благодарен, още повече ако е от личен опит.
Фауве с Опелски джанти
- martin_ganev
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Фауве с Опелски джанти
Баланс колега,баланс
след 100км ти изчезва тресенето
- zdravko555
- Автомобил:
- Двигател:
доколкото знам при опелите отвора е е 0,1 мм по-малък от на нашите vw.
не знам как са го разширявали ама много малко им трябва
ис шкурка ще стане.
данеби нешо накриво да е разширен отвора и да ти измества центъра при монтажа а на машината за баланс даси го хваща правилно
как са челата главините ляга ли правилно?
не знам как са го разширявали ама много малко им трябва
данеби нешо накриво да е разширен отвора и да ти измества центъра при монтажа а на машината за баланс даси го хваща правилно
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Баланс колега,баланс
Вчера ги балансирахме наново, засега има някакво да кажем 10% подобрение, трепери съвсем леко, но се усеща пак. Мисля, че с увеличаването на скоростта се увеличава треперенето на волана. След 100 км какво трябва да стане?
доколкото знам при опелите отвора е е 0,1 мм по-малък от на нашите vw.
не знам как са го разширявали ама много малко им трябваис шкурка ще стане.
Ами не знам колко е по-малък, но съм чел някъде из форума може би, че ставали, затова и ги взех. Дори мислех, че без да се преправят трябва да станат. Разширявахме го с дрелка и някакво свредло специално за тази цел, забравих му името. Няколко пъти ги мерихме по главината докато влезе джантата. Луфтът не би трябвало да е повече от една трета до половин милиметър, върти се свободно и не хлопа по главината. Пасват си идеално болтовете джантата се залепя плътно, както оригиналната ми. Един гумаджия преди малко ме посъветва да я закарам на стругар да изравни централния отвор и евентуално да ми сложи втулки, ако се налага.
Незнам с колко имат разлика отворите но джанти ВВS от голф 3 GT си ги момтирах на корсата без проблем, нитобият нито съм стъргал нещо. А относно въпроса на колегата за биенето има или крива гума или джанта. Тва за пластмасовите или алуминиевите втулки за мен са пълни глупости. Освен да улеснят монтажа на колелото на колата друга работа не вършат.
- stefan4o
- Контакти:
Ами то от ФВ на Опел стават предполагам, понеже не се налага да се престъргват централните отвори, може би това е оказало при мен влияние, тъй като на ръка няма как да се получат еднакво и равномерно навсякъде. Освен да отида при гумаджиите, от които си взех гумите и да ги попитам и тях за съвет или да се пробват те с баланс да оправят нещата.
- zdravko555
- Автомобил:
- Двигател:
имаше тема как един колега без да престръгва е би заглавил така едни джанти опелски на неговия голф, но се е усетил като ги свалял
трябвало е за сцепите едно трупче минато на струг с шкурка отгоре или с някакво борче и на бормашината и връти ама на ръка,защото малко им трябва колкото ръждата да свалиш
иначе от vw на опел без проблем
а иначе самите джанти са прави проверено?
защото аз така слагам нови зимни и след 2-3 дена бре дигна 80 и волана точне да треска бре
и отивам аз за рекламация при моя човек сваляме гумата бие а джантата квадратна
забеляждам и друго явление ако имам "малко" кривната джанта не я усещам, за ра ди хидравликата ли де да знам ама като тресна някаде на петрохан и на слизане при 80 като почне да трпети волана и викам ейдее на р****л изправяне по 26 лв/бр.

- zdravko555
- Автомобил:
- Двигател:
може би няма смисъл но виж 4-те болта точно ли идват в отворите на главината?
и да не е изпаднала някоя тежест?
относно втулти аз съм скептик по-скоро да ги разшириш още да не влизат свободно и болтовете да центрират.
нали навиваш и 4-те болта да уберат и тогава ги стягаш?
и да не е изпаднала някоя тежест?
относно втулти аз съм скептик по-скоро да ги разшириш още да не влизат свободно и болтовете да центрират.
нали навиваш и 4-те болта да уберат и тогава ги стягаш?
- stefan4o
- Контакти:
Ами късно е вече да гледам теми, те са престъргани джантите. Джантите ми са прави вече 2-ма различни човека ми го казват - единия, когато купувах джантите и ги гледах при него, другият - въпросният от вчера, според който гумите ми са леко криви и било добре да сложа втулки. Болтовете си ги стяга той, предполагам знае как да го прави. Първия път аз си ги бях стегнал, но положението беше леко по-лошо от сегашното. Скоро ще приложа и клип, за да се види точно колко и как трепери воланът.
- plmitev
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: ALH 2000
здрасти колега,
и аз съм брал доста ядове с едни опелски джанти. Ако караш с фолксвагеновите болтове ще си имаш проблем, защото те са радиусни, а джантите на опел са на конус. Съвета ми е да си намериш 16 болта които пасват на тези джанти и мисля че проблема ще изчезне. Поне при мен с това приключиха мъките. Но всичко това е ако си сигурен че централните отвори на джантите са престъргани добре. Успех!
и аз съм брал доста ядове с едни опелски джанти. Ако караш с фолксвагеновите болтове ще си имаш проблем, защото те са радиусни, а джантите на опел са на конус. Съвета ми е да си намериш 16 болта които пасват на тези джанти и мисля че проблема ще изчезне. Поне при мен с това приключиха мъките. Но всичко това е ако си сигурен че централните отвори на джантите са престъргани добре. Успех!
- stefan4o
- Контакти:
Има развитие по темата. Болтовете ми са по-специални, както каза колегата по-горе, специално за тези джанти са избирани. Плащах ги на гумаджията, щото с моите не става наистина. Смених местата на задните и предните гуми и - о, чудо - колебанията във волана почти изчезнаха. Казвам почти, защото са пренебрежимо малки, по-скоро леееко вибрира само при скорост 130 км/час
С другите дори ме беше страх да вдигна такава скорост
Май ще ходя тези дни до дилърите на Максис да правя рекламация на гумите (които на машината ми се видяха и на мен леко криви, по време на баланса). Ще ви държа в течение.
Май ще ходя тези дни до дилърите на Максис да правя рекламация на гумите (които на машината ми се видяха и на мен леко криви, по време на баланса). Ще ви държа в течение.Re: Фауве с Опелски джанти
Според мен не сте направили точни централен отвор(57,1мм)
Ако съм прав според мен решението ти е да ти направят централния отвор за рено на 60мм, обаче този път на машина, и да сложиш втулки. Или пластмасови от маргел примерно или стругар да ти направи за 15-20лв метални.
Ако съм прав според мен решението ти е да ти направят централния отвор за рено на 60мм, обаче този път на машина, и да сложиш втулки. Или пластмасови от маргел примерно или стругар да ти направи за 15-20лв метални.
- pesho_sl
- Автомобил: VW Golf IV
- Двигател: AGR 1998
Преди 2 години бях сложил опелска джанта временно, понеже нямаха като моите - говоря за стоманена! Едвам я притегнах към барабана на задния мост. После като я свалях за да си сложа голф-ска, опелската падна с барабана! Момчето което сменяше гумите ми каза че съм можел да си карам и без болтовете понеже му се наложило да използва налягане от 5 bar-a за да отдели барабана от джантата!
Извод: Опелската джанта е с по малък диаметър(този които се вкарва в оста) от тази на голф!
Извод: Опелската джанта е с по малък диаметър(този които се вкарва в оста) от тази на голф!
- ВАН
- Автомобил: VW Golf II 1991 1.6 Keihin
- Двигател: PN
stefan4o написа: но новите гуми Максис нещо са леко криви
Според мен, проблема ти е в гумите, ако са криви.
Не знам какво балансираш при крива гума, да не говорим за две. Аз съм с опел-ски джанти, сам ги престъргах и съм сигурен, че луфта ми е по-голям от луфта на твоите джанти. Карам ги с оригиналните болтове и без втулки. При такава скорост нямам вибрации. Предните ми гуми са МАXXIS МА35- нови.
Пробвай номера с размяната предни/задни и пиши, има ли разлика?
- stefan4o
- Контакти:
Е, колега точно това писах - има разлика и то доста очевадна в полза на старите задни гуми... Ще ходя тези дни да питам от гумаджийницата ще сменяме ли гумите. Досега не съм чул някой да му сменят гума, ама да видим. Иначе си имам гаранция с касовата бележка заедно си ги пазя.
Притежавам една много лоша за мен черта - бързам много и се доверявам прекалено много на хорско мнение. Един мой познат, с който избирахме джантите ми каза за този магазин за гуми и за тази марка. Аз малко избързах с избора си. Можех да взема Hankook за 10-20 лева отгоре, но когато го осмислих, вече беше късно.
Притежавам една много лоша за мен черта - бързам много и се доверявам прекалено много на хорско мнение. Един мой познат, с който избирахме джантите ми каза за този магазин за гуми и за тази марка. Аз малко избързах с избора си. Можех да взема Hankook за 10-20 лева отгоре, но когато го осмислих, вече беше късно.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”