центровка на делко

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

центровка на делко

Мнениеот tisho_psg » Пет 17 юли 2009 21:20

Здравейте колеги.Скоро ми сменяха бубината,че беше изгоряла.Преди да разберат,че проблема идва от нея (проблема беше,че двигателя изгасна в движение и не искаше да запали) ми сваляха делкото да го тестват дали то работи.След като се видя че делкото работи ми смехиха бубината и колата отново "изрева".Тук се сещам да споменя,че става въпрос за голф 3 ГТИ 2.0 2Е 115 коня.Та сега забелязвам,че на празни обороти двигателя леко мени оборотите (не се усеща на стрелката на оборотомера,но слуха ми го улавя)и си мисля,че майсторчето не се стара при центровката на делкото като го върна на мястото му и в това е проблема.Някои може ли да ми даде съвет как сам да си центрирам делкото така,че да закове оборотите на празен ход (както си беше)? Видех,че го въртя наляво-надясно,дали така и аз да пробвам? Ще се радвам да чуя вашето мнение :Mr Green Fun

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: центровка на делко

Мнениеот radotom » Пет 17 юли 2009 22:06

Да, така е, върти се наляво-надясно, но трябва да знаеш накъде да го въртиш и най-вече- трябва да имаш съответните уреди, иначе най-много да доскапеш работата :(
Трябва ти стробоскоп!
Загряваш колата до 90*, вдигаш 2 000 оборота и разкачаш датчика за температурата на антифриза, за да влезе компа в 'авариен режим' и да не ти бара центровката.
Едва след това въртиш наляво-надясно, като гледаш белезите ;)

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Пет 17 юли 2009 22:14

Радо, трябва да му кажеш и къде са белезите. Под гумената капачка на скоростите, на маховика. А датчика мисля, че беше синия, ако не бъркам.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Съб 18 юли 2009 10:00

Значи си трябва майстор за тази работа,аз като неразбирам по-добре да не барам.А този уред стробоскоп за какво служи? Майстора ми направи центровката като врътна леко делкото при около 75 градуса загрял мотор при което го изфорсира.Мотора вдигна веднага оборотите без никакво замисляне и майстора вика "аз без да искам съм го центрирал от първия път"!?! Не ползва никакъв уред. Да питам и къде е датчика за температурата на антифриза и какви са тия белези дето се гледат?
Може да са ми не много умни въпросите,но искам да разбера нещата :wink:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Съб 18 юли 2009 15:16

Стробоскопа е... хммм... светкащ уред, подобно на блиц-ефектите по дискотеките.
Той светка, когато на управляващия му кабел се улови сигнал от кабела за свеща на първи цилиндър.
За какво служи - Гарантирано няма да можеш да видиш белезите на двигателя при бързото им въртене. Дори на празен ход коляновия вал се върти с 800 оборота в минута ;)
Когато свтка стробоскопа окото на човек вижда този осветен, много по-ярък образ и не улавя останалите тъмни образи. Това е причината въртящия се обект да изглежда спрял.
Идеята е чрез промяна на ъгъла на запалване двигателя да бъде 'спрян' в точно определения, правилен момент ;)
По-малкия ъгъл на изпреварване кара двигателя да е муден, няма ряз.
По-големия до определен момент подобрява параметрите на двигателя в ниските обороти- ускорява много по-добре, но за сметка на това скапва работата във високите режими.
Отделно- многокрано се увеличава опасност от детонации, двигателя губи стабилноста си на работа на празен ход, харчи малко повече...
Това е причината да се търси един оптимален за всички режими на работа градус на подаване на искрата.
Ако не си любител на високите скорости като мен- можеш да си позволиш малко по-голямо изпреварване с цел по-добра динамика. Но наистина малко, защото може да стане мазало, ако се прекали! :?

... И да, трябва си майстор! :)

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Съб 18 юли 2009 18:57

Благодаря ти за изчерпателния отговор колега :)
Стана ми вече малко ясно :) А да питам сега може ли новата бубина да влияе на работата на празен ход? Мойте наблюдения са,че колата си върви както преди (или 1 идея по-добре от към ускорение) но в обороти до към 2000-2500 (не съм любител на високите обороти,когато този мотор е в силата си :Mr Green Fun ) а също като че ли харчи мааалко по-малко бенз (по показания на борд.компютъра).Чудя се дали да не го остава така,някой майстор да не земе да го промени като поведение още повече :stll think:
И последната промяна която забелязах е,че като ускоря на някоя скорост и изключа от скорост (пускам малко по инерция) оборотите падат бързо до към 1000-1200,задържат се там за около 2-3 секунди и тогава чак си падат на нормалните за загрял двигател 800-900 оборота.Това дали пак се дължи на центровката на делкото?
Някой колега знае ли ако отида в сервиз на Фолксваген (в порше център примерно) дали ще ми удерат кожата за този "ремонт"?

Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Съб 08 авг 2009 22:25

:screwy

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”