Преправяне на скорости на Г3/ АЕК / 101к.с.

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Re: Преправяне на скорости на Г3/ АЕК / 101к.с.

Мнениеот emo-gar » Вто 21 юли 2009 19:15

parabadabal написа:И моята е АЕК, но решението което съм намерил е да се кара малко по-бавно, пък и по междуградските пътища където най-много караме нормалната скорост е 100-120 км/ч, ако карам с повече почват само да ми пречат другите. Така че за преди месеци започнах да се уча да карам нормално. Слагайте си хубава музика в колите, пускайте климатика и карайте така че да ви е кеф :)

Хе-хе,нормална била..,що не го обясниш на катаджията..Та щом си започнал да се учиш-един безплатен бонус-нормалната скорост по тия пътища е 90км/ч mhihi ,иначе похвално начинание :applause:
А към колегата с скоростната кутия:по-скоро предавката на диференциала да мисли как да промени-нали се сещате на старите Жиги колко диференциала имаше.Защото не става със смяна на 1 зъбно колело,ами и това което работи съвместно с него...абе да не се наложи да прережда цялата кутия,та затова давам тая идея.Сега някой който е цепил скорости да потвърди или отхвърли (аргументирано)идеята
И друга "простотия" се сещам-може би най-лесното-сложи по-"високи" гуми,километража няма да е верен,но има калкулатори и ще отчетеш грешката.
Само ми се струва ,че след тези промени колата няма да има необходимата мощност да поддържа тези скорости,има си параметър ХХХ KW/XXX RPM,т.е. паднат ли оборотите-респективно пада мощността,за АЕК трябва да беше 74KW/5800 RPM

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Сря 22 юли 2009 13:28

Абе хич ви няма ей... тази кола, за да тръгне и трябват обороти... как ше върви на ниски обороти??? Като искаш нискооборотен двигател си купи дизел(фадрома най-добре).. еее... мен си ме кефи как си жули яко оборотите...не бих сменил скоростната и кутия за нищо.. там и е чара на таз кола. :screwy

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Сря 22 юли 2009 19:15

Аз съм с дизел и съм си турил по високи гуми.Убих два заека с един изстрел.Така и дупките не се забелязват чак толкоз.ТДИ 90 коня.Набира си както преди не намирам да ми е паднала мощноста при набиране.Грешен е километража ама да му мислят КАТ както се казва :D .

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Сря 22 юли 2009 22:27

браво браво младеж :applause:

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Чет 23 юли 2009 17:28

emo-gar написа:
parabadabal написа:И моята е АЕК, но решението което съм намерил е да се кара малко по-бавно, пък и по междуградските пътища където най-много караме нормалната скорост е 100-120 км/ч, ако карам с повече почват само да ми пречат другите. Така че за преди месеци започнах да се уча да карам нормално. Слагайте си хубава музика в колите, пускайте климатика и карайте така че да ви е кеф :)

Хе-хе,нормална била..,що не го обясниш на катаджията..Та щом си започнал да се учиш-един безплатен бонус-нормалната скорост по тия пътища е 90км/ч mhihi ,иначе похвално начинание :applause:
А към колегата с скоростната кутия:по-скоро предавката на диференциала да мисли как да промени-нали се сещате на старите Жиги колко диференциала имаше.Защото не става със смяна на 1 зъбно колело,ами и това което работи съвместно с него...абе да не се наложи да прережда цялата кутия,та затова давам тая идея.Сега някой който е цепил скорости да потвърди или отхвърли (аргументирано)идеята
И друга "простотия" се сещам-може би най-лесното-сложи по-"високи" гуми,километража няма да е верен,но има калкулатори и ще отчетеш грешката.
Само ми се струва ,че след тези промени колата няма да има необходимата мощност да поддържа тези скорости,има си параметър ХХХ KW/XXX RPM,т.е. паднат ли оборотите-респективно пада мощността,за АЕК трябва да беше 74KW/5800 RPM

Абсолютно безвъззмездно, тотално си прав колега! Инженерена го е сметнал да е такова предавателното число, при тоя матор мощноста идва във високите. Баща ми има АЕК на пасата, на 100 километра в час е на 3000 оборота, мойто поло 1.4 на 3000 оборота е на 110 км/ч.

Когато съм го дънил докрай полото, оборотите спират на около 4800 - 5000 и повече неможе, неиска, няма вътък, няма пауър, макар и скоростите да са дългички, просто маторя е смятан да е така, с такъв редуктор.
Иначе , къси скорости на двигател който е бил с дълги скорости го правят по пъргав, но му свалят макс. скорост. Обратното двигател който е смятан с къси скорости да му сложиш дълги, просто ще го скопиш жестоко и няма да иска да върви ....

Правилно разсъждава колегата, единственото за което може да искаш дълги скорости е, ако си спокоен шофер да свалиш разхода на дълъг път , понеже със 120 няма да си на 3500 например ами ще си на 3100 , а по малко обороти по малко цикли на буталата по малко възпламеняване, по малък разход.

Потребителски аватар
martin4o_mom4e
Автомобил: VW Golf II
Двигател: PF 1988

Мнениеот martin4o_mom4e » Пет 24 юли 2009 11:02

Конструкторите го били пресметнали така и нз си какво , ми то по тази логика какъв е смисала от ниско окачване , ремуси или чипове след като са го сметна и направили :screwy :screwy ???

Колата нямало да върви на 5та , че той няма трагва не нея ( той сменя една зъбчатка само , а не цялата кутия ) - като я вклучи на 2000 оборота какви проблеми ще има в набирането или в динамиката след като смени зъбчатката , единствената разлика ще е в удоволствието по време на дълъг път и това че разходът е по - малък .

А пък това за гумите да смени няма да коментирам ....

nikigada
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikigada » Пет 24 юли 2009 11:26

Точно това казват колегите със смяната на тази зъбчатка на 5 скорост ще се понижат оборотите на двигателя при една и съща скорост но с това ще падне и мощността на тази предавка!!!!! Това е лошо когато искаш да изпреварваш на 5 предавка а няма да имаш мощност не се знае дали ще може да достигне скоростта която е вдигала досега а и разхода на 5 предавка ще се увеличи задължително!

Поздрави!

bread1978
Автомобил: VW Polo
Двигател: AEF 1997

Мнениеот bread1978 » Пет 24 юли 2009 13:30

achopopov написа:Колега,най-добре ще ти дойде мотора от Поло 6N 1.9D.Със 180 се движи на 4500 оборота :beer

:да: Така си е, мамка му! mhihi :beer

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Съб 25 юли 2009 23:06

такаа ако зъбчатката на 5 та си пасва няма никъф проблем да се монтира -нямало да има мощност е и?Доколкото разбрах колата е бензинова и мн ме съмнява някой да изпреварва на 5та ако е дизел хубао ама бенз и със старата няма да може.И все пак не трябва да се забравя че 5та е само поддържаща скороста предавка съвсем същото беше навремето със ладите-издул си я до 4к об а се движиш със 100-120 mhihi .Фатката е обаче колко ще бъдат намалени оборотите при смяна на зъбчатката но пък и малкото ще е нещо.

Потребителски аватар
Ata79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ata79 » Нед 26 юли 2009 16:38

Колеги мога само да споделя моя опит от Пасат АБФ , когато се кара на магистрала със 140 км и респективно 4000 оборота харчи точно толкова колкото и със 100 и 2800 /3000 оборота за разхода на гориво не са важни само оборотите а и колко е натиснат педала на газта . Според мен по къси скорости е по добре защото има повече динамика а за номера с гумите също съм го пробвал и ако не се отрази на лагерите на колета е най лесния начин. Имал съм МК 2 с 15 и съм сменял лагери доста често.
Иначе успех на колегата че тук много акъл му даваме ама не по същество !

Потребителски аватар
sarafa
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sarafa » Сря 09 мар 2011 13:14

Определено 90% от "умниците" просто си чешат езиците в този форум, а не забелязват в кой раздел са "Направи си сам" :не:
Да разбира се е по лесно да не правиш нищо, а да си вземеш друг автомобил, както и направих подмених автомобилът на жена ми с Г4 TDI 110ps 1999г.6 speed, но къде остава удоволетворението от реализираната мечта и любовта към марката..... :arrow:
Още повече защо като оригинално няма TDI 110к.с. с 6 скорости, някой тъп Германец си е играл да подмени цялото окачване (само скоростната кутия не става) с полуоски и т.н. да сложи на обикновено TDI още една предавка, като и 5 са му напълно достатачни :dummy:
Ако не експериментираме значи не ни е тук мястото :deal
Прикачени файлове
TDI GTI.JPG

Потребителски аватар
Ivan_GT
Автомобил: BMW E39
Двигател: M52B20 98

Мнениеот Ivan_GT » Сря 09 мар 2011 14:08

Колега аз немоа да рабера какво искаш?Ама както каза тук сме все тъпаци само ти си умник :screwy
Имам същия модел кола и си поддържам спокойно 140-150км/ч !Верно че е на 4200-4300 оборота но ги поддържа(въпроса е че това си е разход на гориво)!
Ако искаш на тези километри двигателя да е в по-ниски обороти-слагай едни скорости от 2Е и готово.

п.п.При движение със по-висока скорост(извънградско) двигателя ще ти е в по-ниски обороти от скоростите на АЕК-то,НО колата става "Спънат кон" :012:

Потребителски аватар
nuri_3556
Автомобил: Golf 3+golf 4
Двигател: AEK 1995+AGU 250+
Контакти:

Мнениеот nuri_3556 » Сря 09 мар 2011 14:24

Ivan_GT написа:Колега аз немоа да рабера какво искаш?Ама както каза тук сме все тъпаци само ти си умник :screwy
Имам същия модел кола и си поддържам спокойно 140-150км/ч !Верно че е на 4200-4300 оборота но ги поддържа(въпроса е че това си е разход на гориво)!
Ако искаш на тези километри двигателя да е в по-ниски обороти-слагай едни скорости от 2Е и готово.

п.п.При движение със по-висока скорост(извънградско) двигателя ще ти е в по-ниски обороти от скоростите на АЕК-то,НО колата става "Спънат кон" :012:

:да:

Потребителски аватар
ahhi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ahhi » Сря 09 мар 2011 14:28

Ефект винаги ще има от манипулацията, въпрос на нерви(ако не на пари). Важна е идеята -тоест какво иска да се постигне ,ако се кара до 130-140 може и накрая да е сполучлива идеята. И зависи от двигателя, къде му е въртящия момент, не съм карал АЕК и незнам как е в ниските обороти до 2500 примерно,но ако смениш само 5та помисли за "дупката" която ще остане между 4та и 5та.Не трябва да е прекалено голяма,тоест да си избереш подходяща 5ск,а не най-дългата :)

svilen5
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот svilen5 » Сря 09 мар 2011 16:08

скоро смених моята кутия на пасата с малко по-дълга, всички кутий са с едни същи кожуси. Става от всеки друг голф или съответно пасат. Вземи си кутия с малко по малко предавателно число на диференциала, при мен има икономия около 8 процента от тази манипулация. Преди при 115 км беше на 3500 об. , а сега при 115км е с 3200об.
успех

Върни се в “Направи си сам!”