milmar написа:Аз само да кажа : според мен проблема не е в механиката или електрониката , а най-вече в хората на които се надяваме да ни поддържат автомобила

.
За съжаление - това е положението .
За един автомобилен мотор електрониката би трябвало да му носи само предимства : опростена механика (до колкото може) , прецизно управление на горивна смес , прецизно съблюдаване на множество параметри и недопускане на повреди породени от примерно фатални температури или налягане на масла и т.н.
Но за съжаление електрониката е на база на много детайли , които си имат определена трайност , особено подложени на подобни условия ( непрестанни вибрации , прецеси на сравнително бързи загрявания и охлаждания , прах , масла , миене дори на колите с какви не препарати ....) . Имаме платки , имаме множество куплунзи , кабели , маркучета за разни налягания ( и те са косвено към електрониката) , датчици . Това нещо трябва да се поддържа само от човек с поне елементарни разбирания , и най-вече с мерак

.....ама ... не

.
Лично аз се старая да си ремонтирам електрониката сам , до сега ми се отдава , но и отскоро имам TDI 90 кс

Ми виж колега аз по принцип харесвам електрониката ... аз лично на времето съм се занимавал с машинно програмиране и малко програмиране на едночипови микроконтролери (каквито са в повечето случай и ЦПУ - тата на двигателите)
харесва ми да се занимавам и с електроника , и повярваи ако има пълна спецификация на всичко добре обеснено ,софтуер да се намира за дадения двигател и подробно описание кои сигнал какъв трябва да е кои датчик какво дава и
програмата какво прави .Аз както и ти навярно няма да имаме особени проблеми с електроника , но въпреки това не мисля ,че нещо което не е необходимо на даден механизам трябва да седи там .
А за днешните майстори - има ли смисал да коментирам .
Имам Аскона 1.8 Пълна инжекция , стара но надежна кола .
беше засмукала някаква мизерия , но аз мислех ,че е от електрониката
гледаха е мои познати и всякакви измислици от рода че е заминал компютъра до какво ли не .
ходих в сервизи и въпреки ,че съм почти сигурен ,че с тоя лап - топ така наречения стенд , нямаше да им покаже нищо.Те бяха сигурни ,че трябва да ми вземат 30 лв за диагностика . Добре аз казах ще ви ги дам , а гаранция че давайки парите ще ми кажете от къде е проблема .Отговора беше няма такава .
тоест даваш си пари за това че пича е пуснал софтуера и е направил трудоемката операция да свърже куплунга на управляващото у=во с този на лап - топа.
и никаква гаранция ,че някои ще ти каже какъв е проблема.
Оправих си го сам и то без да барам нищо по двигателя
просто тя припалваше и гаснеше
е аз с понапопване е задържах малко на високи обороти и си издуха мизерията.
че тъй ако трябваше да следвам препоръките на майсторите ..
казаха ми нов компютър около 150 лв беше по моргите
30 лв диагностика
може би щяха да вземат и 100 -на лева за ремонт
за нещо което е здраво .
и така 300 лв . олекваш само за това ,че не знаеш и се доверяваш. ама тука е българия и като те видят ,че не знаеш и това е... шарана е в мрежата .
може да те навият и основен ремонт да платиш
друг е въпроса дали ще ти пипнат даже колата.
Че така идеята на форума е да си помагаме и винаги с каквото съм можел съм помагал на колеги .
Остава си въпроса ми за 1.6 ТД +И .
За да избера накрая ще взимам ли пасат или си остава Астрата
която ми е тесничка .
Остава и предложението да се раздели информация на отделните агрегати
и всеки потенциален купувач , както и потребител ще намери всичко което го интересува за дадения модел и двигател за него .