Потенциален проблем с ABS на Golf 3
-
TheFreeRider
- Автомобил:
- Двигател:
Потенциален проблем с ABS на Golf 3
Поразтърсих се за подобен случай, но не намерих сходна тема... Проблемът е следния - голфчето е 1.9 тди Z1 GT, 95ти набор и разполага с ABS. Когато го купих той не работеше, в последствие се оказа че заден ляв датчик е дал фира, сменихме го. Въпреки това предупредителната лампа не изгасна. Намерих разни тестове в едно ръководство за модела, така че тествах съпротивленията и напреженията влизащи в компютъра под задната седалка. Оказа се че и реле 79 си е отишло. Смених го и лампата изгасва 2 секунди след запалване - радост. Даже резултатите от тестовете този път бяха както пишеше че трябва да са. Системата работи. Обаче се оказа че работи прекалено много. Често при плавно спиране от 30тина км/ч с леко натиснат педал на спирачката, абс-ът се задейства в последните 2-3 метра и заковава колата на място, въпреки че няма признаци на блокирали колела. На педала това нещо се усеща като втвърдяване (бута ми крака назад) и характерното тракане. Като усетя че педала ми бута крака, отпускам спирачката и натискам пак леко. Така успявам да спра плавно без някой да ми влезе в багажника
Това не се случва всеки път, но е достатъчно често, че да заслужи да му обърна внимание. При по-рязко спиране като че ли няма този проблем. Според вас каква може да е причината - някой датчик се бърка от бавната скорост, нивото на спирачната течност не е ок или има проблем в помпата например?
- radotom
- Модератор

- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: Потенциален проблем с ABS на Golf 3
Свали гумите една по една и огледай да не би някой датчик да седи по-далече - да не се е поизмъкнал.
Огледай и прорезните дискове, които чете датчика да нямат големи кривини. Ако да- с отверка поизправи хлътналите участъци.
Така, както обясняваш, ми се струва, че имаш пропадане на сигнала от някое колело при ниска скорост.
Огледай и прорезните дискове, които чете датчика да нямат големи кривини. Ако да- с отверка поизправи хлътналите участъци.
Така, както обясняваш, ми се струва, че имаш пропадане на сигнала от някое колело при ниска скорост.
- venci&vento
- Автомобил: VENTO
- Двигател: ADZ 1996
Преди 2-3месеца го имах същия проблем , но се проявяваше при по-студено време. После почна да свети лампата постоянно и се оказа, че е прекъснал същия датчик("топран") който бях сменил миналата година.
-
TheFreeRider
- Автомобил:
- Двигател:
Дам, и аз мисля, че проблемът е в някой датчик. Ще се свалят гуми явно. Даже може да пробвам със стария датчик отново, проблема му беше в кабела. Благодаря за отговорите. 
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”