проблем с температурен датчик

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
vladko774
Автомобил:
Двигател:

проблем с температурен датчик

Мнениеот vladko774 » Чет 06 авг 2009 18:02

Здравейте колеги.Имам следния проблем:с голф 3; гти 2.0;115 к.с.Прибирам се от Кюстендил към София и на първия сжетофар в Княжево температурата на водата ми е 75/80 градуса или поне така ми показва,при условие че на Владая колоната от коли се точи бавно и мъчително.Освен това на светофара изключвам от скорост и колата се самофорсира до 2000 оборота за момент и след това падат в 900.На следващия светофар отново така.Споделих с един колега и той каза,че си решил същия проблем като сменил температурният датчик.Реших да направя същото.В СЕРвиза ми обявяват цена 47лв. със смяната.Казвам ок. сменяме го.Старият датчик е Luksembourg с жълт пръстен.Новият също е с жълт пръстен(или по-точно точка)но е Intermotor.Слагаме новия и след 20 минути темп. е110 градуса но вече е 18 часа и са затворили СЕРвиза.Перката не се включва.МОЛЯ споделете мнения по въпроса!P.S.Със старият перката се включваше и нямах проблеми в задръстванията.

Потребителски аватар
Ясер
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: проблем с температурен датчик

Мнениеот Ясер » Пет 07 авг 2009 0:05

Това, дето не ти се включва перката не мисля, че е от този температурен датчик. Той е за информация на таблото, както и на ЕКУ-то. Перките за охлаждане си имат отделен датчик, който е на радиатора от дясната страна. В него влизат 2 или 3 кабела, като ако са само 2 е за едностепенен вентилатор , но ако са 3 кабелите е за двустепенен вентилатор. Този датчик е постоянно захранен и прекъсва плюса на перката. Дори и автомобила да е изгасен, но ако температурата е висока, перкат на вентилатора се включва за да охлади течността в радиатора.

Виж да не е останала разкачена буксата или случайно да не е нагоряла. Често се случва втората причина.

Успех

Потребителски аватар
martin_ganev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот martin_ganev » Пет 07 авг 2009 0:35

по тази схемичка(ако мога така да го нарека)може да си провериш датчика дали ти е изправен
Изображение

Потребителски аватар
lou
Автомобил: Passat Variant
Двигател: BMR TDI

Мнениеот lou » Пет 07 авг 2009 2:34

Кплега щом перката не ти се включва провери я дали изобщо работи като я вържеш централно към акумулатора.

Потребителски аватар
ch2mod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ch2mod » Пет 07 авг 2009 6:34

или вземи един кабел с две мъжки обувки и ги бодни вместо даттчика ако се включи перката значи е здрава и ти е заминал т.нар. термо реле на радиатора
другото нещ което може да провериш е бушона на перката последния път той ми направи проблем след сменен даттчик предишния ден
оказа се че е пластмасов и от топлината като омекне не прави хубав контакт
но аз съм със старите бушони
трети вариант е проблема да идва от термостата ако не отваря топлата вода не стига до радиатора и дори да пунеш перката с нищо няма да ти помогне
като загрее провери маркучите които отиват към радиатора ако са студени значи е термостат

Потребителски аватар
venll-vr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот venll-vr » Пет 07 авг 2009 10:09

Върни се в сервиза и си вземи читав датчик. Не може преди това да ти е работила добре колата и сега от веднъж да се скапе. Явно датчика е абсолютно менте

Потребителски аватар
nikolai_an
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikolai_an » Пет 07 авг 2009 10:56

има голяма вероятност термостата да ти отваря съвсем малко и затова да неможе да се вкл. перката,а колата ти да прегрява.пробваи да махнеш термостата и я остави да работи намясто и тогава следи температурата и наколко ще вкл. перката!не е изкл. да имаш проблем и с датчика на перката-може просто да не ти вкл. 1-ва степен а направо 2-ра или въобще да не работи,а може и вс. да ти е наред,просто датчика които си взел да е менте и да ти показва големи темп. стоиности :да:

GVG
Автомобил: PASSAT B6 2.0 TDI
Двигател: CBDC 2010

Мнениеот GVG » Пет 07 авг 2009 12:41

А може новият датчик да дава сигнал за по-висока температура от реалната. И ако тези 110* отговарят примерно на реални 90*, то ясно е че перката на радиатора няма да се включи.

Потребителски аватар
venci&vento
Автомобил: VENTO
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот venci&vento » Пет 07 авг 2009 14:11

GVG написа:А може новият датчик да дава сигнал за по-висока температура от реалната. И ако тези 110* отговарят примерно на реални 90*, то ясно е че перката на радиатора няма да се включи.

Колегата е абсолютно прав. При мен се проявява същия проблем с форсирането когато ECUто натрупа грешки(карам на газ). Според мен си върни стария датчик и ако пак се форсира изключи акумулатора минимум за 10 min(Аз съм с реле за "ресет").

Потребителски аватар
golf_III_2e
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_III_2e » Пет 07 авг 2009 20:07

Колега пригледаи марку4а които е между кутията на въздушния филтър и всмукателните колектори или пък ако си на гас ви6 гумичката на кихалката... Когато е изваден или пробит този маркуч и мотора краде въздух от някаде сам си вдига уборотите.

vladko774
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladko774 » Нед 09 авг 2009 2:40

Благодаря на всички,които взеха отношение по темата!Все пак всервиза след разговор с МАЛКО по-рязък тон ми върнаха паричките.Сега съм отново със старя датчик ,но само това ме притеснява,че по баирите стрелката ми показва 80*,а пък на втора и трета би трябвало(според мен де)да се озорва малко по-сериозно. :bowdown

Потребителски аватар
K_O_K_O
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот K_O_K_O » Нед 09 авг 2009 7:33

колега 100 % е от температурния датчик аз го имах абсолютно същтия проблем на стария ми играеха оборотите и държеше 70 80 градуса и като сложих новия стрелката идваше до 100 градуса но оборотите си бяха нормални което е по важното мисля аз;) и 100 оригинални датчика да си вземеш тука е БЪЛГАРИЯ няма нищо оригинално караи си така и да не ти пука ;)

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Нед 09 авг 2009 8:07

аз имах същия проблем, нов датчик Topran за 10лв , смяна за 1 минута. Никакви ядове. Оправи се веднага. Не знам как може за такива неща до ходите в сервизи и да ви смъкват кожите.

Потребителски аватар
doaiena
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Нед 09 авг 2009 9:34

DoH_KuXoT написа:аз имах същия проблем, нов датчик Topran за 10лв , смяна за 1 минута. Никакви ядове. Оправи се веднага. Не знам как може за такива неща до ходите в сервизи и да ви смъкват кожите.

Аз взех от Евро 07 някъв за 16/17лв не помна вече, смяна за 30сек при охладен или студен двигател!
Няма ядове за сега показва супер точно мерено е с термометър, но имах интересн проблем преди няколко дни, като ми свърши Газта минах на бензин и започнаха да играят оборотите 1000/1500, като рестартирах компа всичко беше на 6, не бях се замислял, че можа да е от този датчик, докато не прочетох тук как някой колега е имал проблеми с оборотите!
Въпреки всичко стария датчик е в жабката :beer
Нз какво да кажа ходих до Ауто+ показаха ми датчих за 47лв май беше, но изглеждаше 1 към 1 с този моя за 17лв от Евро 07 е имаше някакви едва забележими разлики, питах момчето защо моя е 17лв а този 47лв като няма видима външна разлика, взе дами обяснва как неговия бил немски а моя китайски итн, аз му казах: добре пич, аз идвам в магазина и купувам датчик за 47лв който спокойно може да бъде заменен с такъв за 17лв и аз немога да открия разликите в него как да съм сигорен, че ми дава уж немския, момчето усмихна както и аз смяхме се и това беше не сме се карали той ме разбра какво имам предвид, каза ми да си карам с този дадтчик и да не ми пука, ако се прееб. тогава да мисля за друг!
Вижте темата на колегата в която имам главно участие в спор viewtopic.php?f=5&t=152691

Потребителски аватар
swifter
Автомобил: 1999 Skoda Octavia AGN
Двигател: 2003 VW Passat TDI AVF

Мнениеот swifter » Нед 09 авг 2009 12:34

Получава се тази разлика, защото различните датчици са с различно съпротивление.

viewtopic.php?f=5&t=152691&start=15&hilit=%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%87%D0%B8%D0%BA+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5

Четох, че може да се регулира уреда на таблото или се слага съпротивление на кабела на датчика.
Не съм пробвал.... Някой жичкаджия да каже.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”