чудя се при мен как се включва вентилатора как ли са го направили без пресостат
а вентилатора обикновенно ми се включва максимум до 5 минути след включването на климатика ми ... а напоследък ми прави впечатление че се включва директно с натискане на копчето явно нещо се е прецакало
климатик
- неодачник
- Автомобил:
- Двигател:
Re: климатик
mania написа:Ако не реагира н езнамТо се чува и специвичен звук от моторния отсег (подобен н апрахосмукачка, но по-тих). Най-добре иди да ти го видят.
веднага ли почва да духа студено или трябва дсе чака определено време?
- egoist_ok
- Автомобил: Golf 4 TDI 4 motion
- Двигател: ARL 2002
i3v3a3n написа:чудя се при мен как се включва вентилатора как ли са го направили без пресостат
а вентилатора обикновенно ми се включва максимум до 5 минути след включването на климатика ми ... а напоследък ми прави впечатление че се включва директно с натискане на копчето явно нещо се е прецакало
Може би има някакъв друг датчик който следи налягането на фреона. Преди се е вкл. със закъснение ама сигурно и времето не е било толкова горещо а сега се вкл. веднага в горещото време - нали? Колкото е по топло времето, а от там и фреона - толкова налягането на фреона е по голямо. По принцип трябва като се вкл. климатика да тръгнат вентилаторите на първа степен.
- egoist_ok
[quote="неодачник"]....
Ами някъде до 1 мин трябва да започне да се усеща хубаво студено
Ами някъде до 1 мин трябва да започне да се усеща хубаво студено
- titi7707
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ABS 1993
egoist_ok написа:i3v3a3n написа:чудя се при мен как се включва вентилатора как ли са го направили без пресостат
Може би има някакъв друг датчик който следи налягането на фреона. Преди се е вкл. със закъснение ама сигурно и времето не е било толкова горещо а сега се вкл. веднага в горещото време - нали? Колкото е по топло времето, а от там и фреона - толкова налягането на фреона е по голямо. По принцип трябва като се вкл. климатика да тръгнат вентилаторите на първа степен.
колега ако се занимаваш с автоклиматици само мога да ти кажа да спреш докато е време и недей да лъжеш колегите и да ги хвърляш в размисли!като ти чета мненията изобщо незнаеш на какъв принцип работи пресостата и кое включва втората степен на вентилатора!
- egoist_ok
titi7707 написа:egoist_ok написа:i3v3a3n написа:чудя се при мен как се включва вентилатора как ли са го направили без пресостат
колега ако се занимаваш с автоклиматици само мога да ти кажа да спреш докато е време и недей да лъжеш колегите и да ги хвърляш в размисли!като ти чета мненията изобщо незнаеш на какъв принцип работи пресостата и кое включва втората степен на вентилатора!
Ами вземи обясни тогава. И си мисля че не съм излъгал никой с нищо. Аз НЕ СЕ занимавам с автоклиматици. Втората степен на вентилаторите се вкл. когато се повиши налягането над 16 бара, а този сигнал за вкл. идва от пресостата.
П.С. Аз ще се радвам някой да вземе да обясни кое, как и по-какъв начин работи, а не само да приказва отстани "само мога да ти кажа да спреш докато е време и недей да лъжеш колегите и да ги хвърляш в размисли!като ти чета мненията изобщо незнаеш на какъв принцип работи пресостата и кое включва втората степен на вентилатора", защото аз за да пиша нещо съм сигурен и не говоря просто ей така.
-
i3v3a3n
- Автомобил:
- Двигател:
още не съм гледал кое как е ...нямам свободно време напоследък но съм решил да сваля абсолютно цялата схема и да видя че ми писна....
един въпрос ? как връзвате сигнала за повдигане на оборотите на празен ход когато се включи климатика , знам че се прави някак си но не съм се заигравал да видя точно как ... да не е със шунтиране на термо датчика при термостата дето е ???
един въпрос ? как връзвате сигнала за повдигане на оборотите на празен ход когато се включи климатика , знам че се прави някак си но не съм се заигравал да видя точно как ... да не е със шунтиране на термо датчика при термостата дето е ???
- egoist_ok
i3v3a3n написа:още не съм гледал кое как е ...нямам свободно време напоследък но съм решил да сваля абсолютно цялата схема и да видя че ми писна....
Не е с шунтиране - подава се +12V на един от пиновете на компа. Аз питах Ваското1 и той ми каза на кой точно.
- 666
- Автомобил: Audi A4 TDI Quattro
- Двигател: AFN
Колеги, какво се случи с този проблем, че така и не стана ясно?
И аз имам същия проблем с климатика. Обаче имам и известен напредък.
Значи климатика ми са го мерили за налягане на фреона и казаха, че е в нормите, обаче в деня в който отидох им свърши работното време и щях да отида друг ден, но след това сервиза се премести и проблема ми остана. Понякога се случва климатика да тръгне сам (незнайно как) и си работи нормално, охлажда си, перките се въртят и т.н., но ако го изключа и включа 2,3 пъти и после не тръгва 2-3 седмици
В този същия сервиз ми прекараха едно кабелче, ще го покажа със схема .. и като свържа кабелчето климатика си заработва веднага, но след като го изключа 1,2 пъти и след това спира да се изключва
Явно чрез кабела прескачат нещо от веригата. Датчика за външна температура го свалих и го замерих - съпротивлението му е клонящо към нула, което е нормалното му състояние. Самото копче "АС" на таблото го замервах и него и си работи. Имах желанието да тествам и самото реле, което според информацията е в купето над бушоните, обаче там не открих такова реле.
Опитах се да разгадая каква е логиката на този кабел, който ми пуснаха допълнително, но не успях. Дайте някакви идеи какво да проверявам и къде по дяволите е това реле да го чекна и него.
Ето снимка на схемата с кабелчето от ключа до минуса на компресора, за което говоря ..

Колата е Сеат Толедо 96-та, мотор 1Z, климатика е оригинален.
Благодаря.
И аз имам същия проблем с климатика. Обаче имам и известен напредък.
Значи климатика ми са го мерили за налягане на фреона и казаха, че е в нормите, обаче в деня в който отидох им свърши работното време и щях да отида друг ден, но след това сервиза се премести и проблема ми остана. Понякога се случва климатика да тръгне сам (незнайно как) и си работи нормално, охлажда си, перките се въртят и т.н., но ако го изключа и включа 2,3 пъти и после не тръгва 2-3 седмици
В този същия сервиз ми прекараха едно кабелче, ще го покажа със схема .. и като свържа кабелчето климатика си заработва веднага, но след като го изключа 1,2 пъти и след това спира да се изключва
Опитах се да разгадая каква е логиката на този кабел, който ми пуснаха допълнително, но не успях. Дайте някакви идеи какво да проверявам и къде по дяволите е това реле да го чекна и него.
Ето снимка на схемата с кабелчето от ключа до минуса на компресора, за което говоря ..
Колата е Сеат Толедо 96-та, мотор 1Z, климатика е оригинален.
Благодаря.
- egoist_ok
Здрасти колега 1-това което си писал "реле" по тази схема която си показал са две релета, може би в един корпус. И 2-струва ми се че има грешка в тази схема която си дал /за червеният проводник/ да не би да е от другият край на компресора да е свързан, защото като гледам така както е нарисувано - в момента на вкл. ще изгори предпазител.
- 666
- Автомобил: Audi A4 TDI Quattro
- Двигател: AFN
Благодаря за бързия отговор колега, схемата я гледам от "АУТОДАТА".
Найстина са си две релета, но понеже гледам че са ги обединили в един корпус (според схемата) и предположих че може би така е изпълнено.
Аз също не намирам особен смисъл във това как е свързан червения проводник, но според това което проследих по кабелите и по-точно мястото където е свързан кабела, също и от схемата (на снимката на схемата не се вижда, но по нея за изписани цветовете на кабелите) и според тях е свързано точно там. Да предположим, че греша и червения проводник е свързан от другата страна на компресора, то тогава целия ток ще преминава през копчето "АС" и след 5-6 опита предполагам че щеше да изгори, ако съдим и по силата на тока от 30 амперовите предпазители, който се слагат на нормалната верига на компресора.
Много шашава работа
, а възможно ли е теоретично целия проблем да идва от някакъв термостат на изпарителя или както го дават по схемите - "AC evaporator temperature switch".
Найстина са си две релета, но понеже гледам че са ги обединили в един корпус (според схемата) и предположих че може би така е изпълнено.
Аз също не намирам особен смисъл във това как е свързан червения проводник, но според това което проследих по кабелите и по-точно мястото където е свързан кабела, също и от схемата (на снимката на схемата не се вижда, но по нея за изписани цветовете на кабелите) и според тях е свързано точно там. Да предположим, че греша и червения проводник е свързан от другата страна на компресора, то тогава целия ток ще преминава през копчето "АС" и след 5-6 опита предполагам че щеше да изгори, ако съдим и по силата на тока от 30 амперовите предпазители, който се слагат на нормалната верига на компресора.
Много шашава работа
- venci&vento
- Автомобил: VENTO
- Двигател: ADZ 1996
666 написа:Благодаря за бързия отговор колега, схемата я гледам от "АУТОДАТА".
Много шашава работа, а възможно ли е теоретично целия проблем да идва от някакъв термостат на изпарителя или както го дават по схемите - "AC evaporator temperature switch".
Предпазителите са за 30/50Ампера защото в тяхната верига са включени и контактите на релетата които пускат перката(около 250W на бързите обороти) за охлаждане . Преди 1 месец ми монтираха климатик, но сам си правих ел. инсталацията и сложих 10А предпазител само за компресора. До сега проблем не съм имал. Обмислям варянт как да се предпази компресора(примерно от неосведомен пасажер/жена/дете) т.е. схема която да не задейства елекромагнита му над 1500об/мин.
В "АУТОДАТА" има схема на компа и там се вижда за модела ДВГ на кое/кои крачета се пуска +12V.
- abit
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
venci&vento написа: Обмислям варянт как да се предпази компресора(примерно от неосведомен пасажер/жена/дете) т.е. схема която да не задейства елекромагнита му над 1500об/мин.
.
Колега какво имаш в предвид, че нещо не зацепвам?
И аз съм не неосведомен за моя климатик, какво трябва да имам в на предвид за да го предпазя от мен си?
- the driver
- Автомобил:
- Двигател:
Къде може допълнително да се монтира климатик на Голф 3 ?
Сервизна база за монтажи?
Сервизна база за монтажи?
- venci&vento
- Автомобил: VENTO
- Двигател: ADZ 1996
abit написа:venci&vento написа: Обмислям варянт как да се предпази компресора(примерно от неосведомен пасажер/жена/дете) т.е. схема която да не задейства елекромагнита му над 1500об/мин.
.
Колега какво имаш в предвид, че нещо не зацепвам?
И аз съм не неосведомен за моя климатик, какво трябва да имам в на предвид за да го предпазя от мен си?
Препоръчаха ми: "климатика да се включва при ниски обороти(не повече от 1500) на двигателя. Иначе в най-добрия случай електромагнитният съединител дава фира , а при по-високи обороти(над 4000) може и компресора да се пръсне".
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”