Моля за съвет - блокирала задница!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
viktor vox
Автомобил:
Двигател:

Моля за съвет - блокирала задница!

Мнениеот viktor vox » Пон 10 авг 2009 15:43

:banghead: :banghead:
(Знам, че всичко това може да изглежда абсолютно ламерски, профански за някои колеги, но винаги съм смятал, че човек не може да бъде пенкилер във всякакви посоки, а да оставя на Професионалистите важните, живото-заплашващи възли...)

...Около 10-тина дни бях оставил в покой моя Голф-3 (двигател 1,4 l; 1995 г.... Преди ПОРОИЩЕТО в столицата, та до вчера...
1) Като примерен водач винаги оставям колата на задвижена ръчна спирачка, която при мен си беше съвсем стабилна;
2)Голфът е с оригиналните задни барабанни спирачки, челюстите са сменявани преди 2 години, не е навъртян значителен километраж...

(3)Вчера, мислейки си, че имам кола в движение, паля Голфарата, слягам си колана, отпускам ръчната, давам мигач...
:roll: :roll: :roll: ... Пълен, ама тотален "гипс"... Задните колела - напълно блокирани!!!
С по-яка газ успявам да се провлека 5-6 метра под виковете на колеги-шофьори, че май съм забравил Ръчната...
... Де да беше така!!! :banghead:
=======================
Дойде ми като гръм от ясно небе... Провлякох се още 10-тина метра напред, колкото да се припаркирам по-близо до тротоара... и дотук...
...След няколкократното повдигане и сваляне на Ръчната се достигна до момент да прещраква само 1-2 зъба, т.е. - няма ход... което ме навежда на мисълта, че вероятно въжетата са напълно ЗАПЕКЛИ...
...Лошото е, че по тази улица има стабилен трафик през деня. Ясно ми е, че трябва да се опитам да освободя въжетата на Ръчната или да повдигна по някакъв начин задницата и да отворя задните колела...
... Но като не съм отварял колело на Голф никога!?! На московец и стара хонда със задни барабанни спирачни челюсти (1985-год.) съм го правил, но за Голф-3 имам едно руско калпаво издание с размазани снимки и едно пак руско, интернетско ПДФ-наръчниче, което също не е много стока...
==============
Та МОЛБАТА ми е - дайте Съвет как е най-разумно да се постъпи в този случай!

:banghead: :banghead:

Потребителски аватар
koby
DarkSidE of The WorlD
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Моля за съвет - блокирала задница!

Мнениеот koby » Пон 10 авг 2009 16:05

първо няма да можеш да свалиш барабаните щом ръчната ти е запекла защото накладките държът барабана и при опит да свалиш барабана може да изпаднат накладките и съответно да се счупи чашка или прожина който държът накладките.Пробвай друго виж дали отзад на ламарината дали няма 2-ве гумени тапи ако има ги махни и с отверка се опитай да върнеш накладките ако ги има и се получи с връщането тогава предприемай сваляне на барабаните :beer

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Пон 10 авг 2009 16:08

на мен така ми се бяха закопчили в замята и блокирали предните колела. :oops: първа газ -не, задна газ -не.за въртене на волана да не говорим, замириса на феродо и нема вадене. после с един лост около гумата :oops: голям смех беше :mrgreen: .

на пръво време пробвах да раздвижиш като сецаш напред назад и с гумен или малък чук почукваш нарабана. всепак разумно заради лагарите :!:
пробвай и да раздвижиш жилото като при свалена ръчна теглиш бронята от към барабана и ако подаде ведната ще освободи.(там където влиза жилото в ламарината на берабана, с клещи или отверка някаква.)

ако вариант да го освободиш е невъзможен, затова боли не боли режи жилата и така. кофти е 30 и няколко лв е едно жило ама....

успех

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Пон 10 авг 2009 16:10

няма да можеш да свалиш диска а и не е необходимо.
като отлабиш ръчната ще отпуснат,

viktor vox
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viktor vox » Пон 10 авг 2009 16:13

KOBY, ZDRAVKO-555 -
КОЛЕГИ, БЛАГОДАРЯ ВИ! за ценните съвети! ...Не знаех, че има подобен достъп до вътрешността...
СЪРДЕЧНО благодаря!
:D :D

Последна промяна от viktor vox на Пон 10 авг 2009 16:16, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
koby
DarkSidE of The WorlD
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот koby » Пон 10 авг 2009 16:14

zdravko555 написа:няма да можеш да свалиш диска а и не е необходимо.
като отлабиш ръчната ще отпуснат,

тук се говори за барабанна спирачна уредба

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Пон 10 авг 2009 16:23

извинявайте :oops: аз защото съм вече от една седмица с дискове отзад :oops:
но всичко по-горе съм имал в предвид за барабани :wink:

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mania » Пон 10 авг 2009 16:39

Колега, за съжаление не мога да ти дам съвет по конкретния проблем, но мога един по-общ: ръчната НЕ СЕ ДЪРПА. Дърпа се при много висок наклон или при някоя рискова ситуация, защото както знаем двигателите на VW изпускат... дори и големите. Иначекато паркирарш навиваш кормилото към бордура и вкл на първа или задна в зависимост от посоката, в която би искал да тръгне - ако е наклонена напред вкл задна и обратно. Пожелавам ти успех и бързо оправяне :да:

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Пон 10 авг 2009 19:05

Би ли обяснил логиката на това като е наклон на пред да включваш задна!Кое пък техническо изправно ФаУве ще изпусне по наклон?Моето РП не изпуска :roll:

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Пон 10 авг 2009 19:16

логиката е че дори и да тръгне по надолното колата да не запали(двигателя ще върти наобратно). друг е въпроса как ще стане това без да си дал контакт.
съвета който дава колегата mania е че не е необходимо използването на ръчната при всяко паркиране, пък да не говорим през зимата.
относно изпускането не мога да взема страна, всеки сам си преценява ако има наклон да си натегне ръчната спирачка.

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mania » Пон 10 авг 2009 19:43

Бях чел някъде из форума, че изпускат, а и на мен ми се потвърди. Наистина срамно, но на няколко пъти превъртя леко, когато беше оставен под силен наклон. Не мога да дам техническо обяснение, но е така. При по-новите не мога да твърдя, разбира се ;), опитът ми е с Г3

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Пон 10 авг 2009 19:47

Просто си драпнал много ръчната и вътре нещо е заяло ако не си оправил проблема-сваляш колелото и почваш да удряш с един чук по барабана ама не като хамалин е може и някои по силен удър mhihi и пробваш кога ще охлаби.

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Пон 10 авг 2009 19:49

Моят също превърта няколко зъба - 1.8 двигател. По темата, колегата май се е оправил? Аз нямам какво да добавя към вече казаното.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 10 авг 2009 20:16

При интензивно използване на спирачки и особено при намокрянето им след това се образува стабилен слой ръждичка (влага + нагрят метал =..... )
Резултата е, че накладките залепват за барабана :(
След едно разглабяне на задно колело в една студена зимна утрин и аз вече не дърпам ръчни mhihi
Барабан или диск- свалянето на колело и раздвижването на спирачки при -10-15* НЕ Е ПРИЯТНО ЗАНИМАНИЕ! mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Пон 10 авг 2009 20:17

относно превъртането Архимед какво казал? - Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост и ще преместя Земята. всичко е физика,при достатъчно голям наклон дори и на най-бавната предавка е възможно да се превърти двигателя. и какво от това ще помръдне една педя докато друг цилиндър влезе в такт сгъстеване и ще окаже съпротивление.
уловката е че при такова бавно въртене не се създава достатъчно сгъстяване и цилиндъра и по лесно се преодолява съпротивлението.
като за край ще добавя че най-сигурното подсигуряване е камък пред гумата :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”