(Знам, че всичко това може да изглежда абсолютно ламерски, профански за някои колеги, но винаги съм смятал, че човек не може да бъде пенкилер във всякакви посоки, а да оставя на Професионалистите важните, живото-заплашващи възли...)
...Около 10-тина дни бях оставил в покой моя Голф-3 (двигател 1,4 l; 1995 г.... Преди ПОРОИЩЕТО в столицата, та до вчера...
1) Като примерен водач винаги оставям колата на задвижена ръчна спирачка, която при мен си беше съвсем стабилна;
2)Голфът е с оригиналните задни барабанни спирачки, челюстите са сменявани преди 2 години, не е навъртян значителен километраж...
(3)Вчера, мислейки си, че имам кола в движение, паля Голфарата, слягам си колана, отпускам ръчната, давам мигач...
С по-яка газ успявам да се провлека 5-6 метра под виковете на колеги-шофьори, че май съм забравил Ръчната...
... Де да беше така!!!
=======================
Дойде ми като гръм от ясно небе... Провлякох се още 10-тина метра напред, колкото да се припаркирам по-близо до тротоара... и дотук...
...След няколкократното повдигане и сваляне на Ръчната се достигна до момент да прещраква само 1-2 зъба, т.е. - няма ход... което ме навежда на мисълта, че вероятно въжетата са напълно ЗАПЕКЛИ...
...Лошото е, че по тази улица има стабилен трафик през деня. Ясно ми е, че трябва да се опитам да освободя въжетата на Ръчната или да повдигна по някакъв начин задницата и да отворя задните колела...
... Но като не съм отварял колело на Голф никога!?! На московец и стара хонда със задни барабанни спирачни челюсти (1985-год.) съм го правил, но за Голф-3 имам едно руско калпаво издание с размазани снимки и едно пак руско, интернетско ПДФ-наръчниче, което също не е много стока...
==============
Та МОЛБАТА ми е - дайте Съвет как е най-разумно да се постъпи в този случай!

и пробваш кога ще охлаби.