Подобряване/преработване на спирачна система Голф 3 ABS мото

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
wizardone
Автомобил:
Двигател:

Подобряване/преработване на спирачна система Голф 3 ABS мото

Мнениеот wizardone » Нед 16 авг 2009 19:31

След пътуване до морето и обратно, мисля че вече окончателно ми писна тази кола да не спира. Може би е по-добре да кажа, че не спира достатъчно добре. Отпред съм със стандартните дискове за модела(239 мм би трябвало), а отзад с доста умрели барабани. След смяна на дискове+ накладки(доста скъпи като за кола 93 година) положението ми не се подобри особено и искам да направя нещо по въпроса(спирачна помпа и течност също са сменяни). Преди година също сменях дискове и накладки и не бях очарован от спирането.
Тъй като във форума информацията е разпръсната на много места след доста четене стигнах до няколко извода и много въпроси.
От това, което прочетох в най-общи линии имам 2 варианта: смяна на заден мост(минаване към дискове) или смяна на предните дискове с по-големи или комбинация от 2-та варианта. Естествено всеки, който е правил подобни интервенции е добре дошъл да сподели какъв е ефектът от тях, но моите питания са няколко:
1. Относно смяната на предните дискове какви мога да сложа? 256мм дискове + апарати ще се поберат ли(информацията е много противоречива) и ако да, какви дискове(вентилирани + по-тънки накладки или плътни + нормални накладки)? Като резултат от евентуално такова действие ще се наложи ли да слагам по-големи джанти(с 14" съм в момента).
2. При смяна на заден мост мога ли да мина с напълно оборудван такъв от GTI 8V примерно или от някой подобен голф ГТ изпълнение, да речем? Или отделно да си купя необходимите неща и да съм сигурен, че ще са нови и хубави?

Това са ми питанията засега. Не ми се рискува с нещо толкова важно като спирачната система и съм готов да дам парици, само и само да съм сигурен в колата си. Надявам се да получа необходимата информация и съвети. Благодаря ви!
:обичам ви

Потребителски аватар
ahhi
Автомобил:
Двигател:

Re: Подобряване/преработване на спирачна система Голф 3 ABS мото

Мнениеот ahhi » Нед 16 авг 2009 20:16

ако не ти се сменят мн неща и джанти, смени на 256мм ЛУКАС вентилирани, отзаде слагай 226 диск и си пич :) най-просто казано :))

Потребителски аватар
wizardone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wizardone » Нед 16 авг 2009 21:01

Предполагам за тези 256мм дискове ще ми трябват нови накладки, за да се вместят или греша? А апаратите?

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 16 авг 2009 21:14

1.Отпред: за да минеш на 256 мм вентилиран диск (20мм) от GT ти трябват шенкели,апарати,дискове,накладки.Джантата трябва да е минимум 14 цола.На 13'' не влизат апратите.
2.Отзад: да,можеш да вземеш цял мост, на моето GT, 1.6 100 к.с. отзад мостът е с щанга отвътре и по-тежък от стандартния.

П.С.Хубаво си сменил накладки и дискове,а спирачните маркучи? А течността?
Проблемите може би са от тези компоненти.

Потребителски аватар
ahhi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ahhi » Нед 16 авг 2009 21:40

може и без целия мост :) , но иначе колега е прав мъркучи помпи, ако не са наред от там ти е проблема, нормално и др накладки трябват

Потребителски аватар
wizardone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wizardone » Пон 17 авг 2009 8:18

andro_ написа:1.Отпред: за да минеш на 256 мм вентилиран диск (20мм) от GT ти трябват шенкели,апарати,дискове,накладки.Джантата трябва да е минимум 14 цола.На 13'' не влизат апратите.
2.Отзад: да,можеш да вземеш цял мост, на моето GT, 1.6 100 к.с. отзад мостът е с щанга отвътре и по-тежък от стандартния.

П.С.Хубаво си сменил накладки и дискове,а спирачните маркучи? А течността?
Проблемите може би са от тези компоненти.

Благодаря за отговора :)
И течност и маркучета са сменяни. Джантите ми са 14 цола, така че май ще мина. Като цяло се насочих първо към смяна на предните спирачки. В последствие ще сменявам и задния мост.

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Пон 17 авг 2009 19:40

колега най-добрият и балансиран ценово вериант е да сложиш дискове отзад. Ако всичко друго ти е наред и пак не спира както ти се иска това е начина,аз така направих и съм доволен.
ето нагледно резултата при мен http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=157122
можеш и по-големи дискове отпред да сложиш но мисля че не е необходимо да набиваш толкова пари

Потребителски аватар
wizardone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wizardone » Вто 18 авг 2009 7:51

Благодаря и за твоето мнение :) В крайна сметка смени ли и помпата?

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Вто 18 авг 2009 12:35

wizardone написа:Благодаря и за твоето мнение :) В крайна сметка смени ли и помпата?

ами не нямам излишни 100 лв :oops: .Доста се оръсих по задницата :( . нямам проблеми спирам си но празния ход е по-голям, както се казва свиква се. ако забележа нередности по спирачките ще я сменям, засега няма проблем.

Потребителски аватар
wizardone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wizardone » Вто 18 авг 2009 16:01

Май за момента се насочих към смяна на заден мост и се зачудих защо ми е да го сменям целия? Ще мога ли просто да демонтирам барабаните и да поставя дисковете както е описано в тази тема http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=81085 ?

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Вто 18 авг 2009 19:01

wizardone написа:Май за момента се насочих към смяна на заден мост и се зачудих защо ми е да го сменям целия? Ще мога ли просто да демонтирам барабаните и да поставя дисковете както е описано в тази тема http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=81085 ?

Може да се сменят барабаните с дискове без смяна на моста. Идеята на смяна на моста е ако си намериш мост със стабилизираща щанга :wink:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”