6-та скорост?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
GodLike
Автомобил: VW Touran
Двигател: CRKB 7DSG Highline
Контакти:

Re: 6-та скорост?

Мнениеот GodLike » Чет 17 сеп 2009 7:06

rocky написа:всеки сам си избира стила на каране, но това "малко над 100км/ч и на 6-та" е пълна глупост... днес го пробвах и моментния и средния разход от борда бяха на едно мнение на 5 до към 130 и 6-та след това...поне с такова впечатление оставам, на 6-та с 120-130 си е мъка за двигателя поне аз така го осещам :wink:
:banghead:

Баси колко глупости изписахте само за тая пуста 6-та скотост :shock Ми не включвай на шеста изобщо пък! Карай си на 5-та нали е по-икономично :lol: Като решиш да вдигаш повече от 200 вече тогава може да се замислиш за 6-та :!: Даже виж дали може да смениш скоростите с 5 степенна, че ти 6-та и без тва не я ползваш, ще и вземеш добри пари :lol:

Потребителски аватар
kok12
Автомобил: Golf 4
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот kok12 » Чет 17 сеп 2009 9:30

Много грешиш в безмисленото си изказване.
Незнам ти с коя тип ск.кутия си, но от това което казваш и пишеш става дума, че си далеко от истината за 6-та предавка.
Не го приемай лично, просто е обяснено мн. подробно и мисля, че вече е безмислено.

Колегите rocky и theraven 20 пъти написаха едно и също,но никой невдяна.

П.П. heavy metal zork тая стана хит

:lock:

Потребителски аватар
GodLike
Контакти:

Мнениеот GodLike » Чет 17 сеп 2009 12:23

Прочети всичко, което съм написал в темата и помисли пак! Ще стигнеш до извода, че над 100км/ч на 6-та си в максималния въртящ момент на мотора. Кое не разбра? heavy metal zork

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Чет 17 сеп 2009 12:50

Я кажете колеги на 6-та на 3000 оборота на колко км/час сте? Аз досега колкото коли съм имал на дълъг път им бия с малко заводските данни за разхода по книжка, явно стилът ми на шофиране е правилен. Не си спомнам някога да съм се влачил на най-висока предавка с малко газ и скорости под 90 км/час по километраж. Ако си на 100 км в час и тръгнеш да испреварваш на 6-та ще отиде малко повече гориво отколкото ако ускориш на 5-та до 130 и тогава включиш 6-та. Обаче ако не ускоряваш ами просто на 100 включиш 6 та и си продължиш със 100 км в час ще изразходиш по-малко гориво отколкото ако си караш на 5-та.

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Чет 17 сеп 2009 12:55

GodLike написа:Прочети всичко, което съм написал в темата и помисли пак! Ще стигнеш до извода, че над 100км/ч на 6-та си в максималния въртящ момент на мотора. Кое не разбра? heavy metal zork

Много ама страшно много грешиш

Ето прочети мнението по-долу, ако ли не, ела се качи да се увериш, че някъде бъркаш в изказванията си. Не ми се спори напразно, след като всеки ден карам този автомобил.

На 6-та предавка с 3000 оборота съм на около 160км/h

поздрави

Потребителски аватар
GodLike
Контакти:

Мнениеот GodLike » Чет 17 сеп 2009 13:14

Максималния въртящ момент на мотора ти (както и на моя) е при 1900 оборота. Следователно на 6-та предавка при тези обороти колата би трябвало да си върви нормално и да е икономична. Къде виждаш грешка?

SACHO7803
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SACHO7803 » Чет 17 сеп 2009 13:38

GodLike написа:Максималния въртящ момент на мотора ти (както и на моя) е при 1900 оборота. Следователно на 6-та предавка при тези обороти колата би трябвало да си върви нормално и да е икономична. Къде виждаш грешка?
според мен "златните" обороти при които колата върви идеално и всъщото време икономично е по-средата ....между обороти-макс.въртящ момент и обороти макс.мощност.т.е. по средата между 1900 и 4000. :wink: :wink: апък вкрая на краищата всеки да си кара както му е кеф :lol: аз лично на 2000 убий ме немога...нещо не ми е кеф :lol: :roll:

Потребителски аватар
stenly_m
Автомобил: GOLF 4 TDI
Двигател: ASV
Контакти:

Мнениеот stenly_m » Чет 17 сеп 2009 17:45

mladeja написа:"Ауто билд" преди време четох за един Голф който е учебна кола дизел та тествали хората, че най икономична била когато се кара на ръба на изгасването.

Смятам да се доверя на ауто билда и при условие, че и аз като сменям така скоростите е най-икономична, а това при 1900 оборота е оптимално съотношение разход-скорост, при по-голямо вече разхода се вдига...в крайна сметка колкото и да спорите има списания, програми, страници където хората са го изчислили с цифри, а не "аз тъй правя - значи така гори най-малко".

Ако поддържаш дадена скорост - най-високата предавка...това е

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Чет 17 сеп 2009 18:44

Аз това дето пишат германците съм го тествал за да публикувам тука.При не чак толкова икономично каране/ климатик, изрязвания до 140 преминаване на големи градове/ разхода ми падна на 4л. на 100 км. пробег!!!! - може да се каже извън града.Така, че разхода споменат в книжката 3,8 си е напълно достижим, че може и надолу да пада.В общи линии съм се старал да не вдигам често 1800-1900 об.
За това и споменах - стил на каране.Нека всеки да пробва.Съжалявам, че нямам 6 предавка.
А и бордкомпа какъв разход дава? моментен или среден?С други думи като стъпиш с двата крака на газта до колко се качва показанието му?Аз нямам борд комп. но карах автомобил дето има - сравнително висок клас,спортен модел-в началото когато стъпвах на газта показанието за разход се менеше доста често но след 500 км. пробег без доливане на гориво заспа на 7,3л. бензин и колкото и да настъпвах разхода си остана такъв до прибирането.Значи усреднява разхода.

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Чет 17 сеп 2009 19:21

Имайте предвид, че максималната скорост по аутобаните в цяла Европа е 130 км в час и производителите не са сложили 6 степенна скоростна кутия да включваш на 6 та чак на 130 км в час, а за да върви по-икономично колата при 120 примерно пък и във всички режими предвид по-късите предавки. На 5 степенната кутия 3000 оборота са на 140 км в час и пак си е доста дългичка като се има в предвид разликата във големината на въртящия момент. Така, че отчитайки и съпротивлението на въздуха при висока скорост на 6-та, мотора 1.9 131 к.с. изобщо не се мъчи при 90 - 100 км в час и е икономичен. Ако се изпреварва или се качва Витиня примерно е по-добре да се превключи на 5-та.

Потребителски аватар
rocky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rocky » Чет 17 сеп 2009 20:59

mhihi чудно ми е защо тия германци правят коли с по 500 коня като повече от 130 не могат да дигат по аутобаните?

п.п. не искам да споря кога и как да се кара на 6-та, просто казвам какво показва борда... пътя от Благоевград до София не е от най-равнинните и 6-та не е може би удачна...затова и реших да пусна тема и да споделите как я ползвате вие... :beer love.vw

Последна промяна от rocky на Чет 17 сеп 2009 21:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Чет 17 сеп 2009 21:04

rocky написа:mhihi чудно ми е защо тия германци правят коли с по 500 коня като повече от 130 не могат да дигат по аутобаните?

:lol: :applause:

катинара

SACHO7803
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SACHO7803 » Чет 17 сеп 2009 21:17

мисля че тая тема стана една каша.всмисъл такъв че никога няма да се стигне до консенсус поради простата причина че всеки има различен стил на шофиране.един гони икономия втори спортен стил на каране трети.....нам си кво.и стига с тоя въртящ момент...ТОВА НЕ ЗНАЧИ МАКС.МОЩНОСТ.мнооого хора се вманиачиха и почнаха да бъркат понятията.туй че мотора се е развъртял при 1900 об.незначи че харчи малко и върви много.пробвайте...да изпреварите примерно от 1900об. или от 2500-3000об.с пълна газ.едно че при втория случай мотора си дръпва яко особено в баир второ че се товари мноооого по-малко и за икономистите :lol: --моментно изгаря по-малко за разлика ако го стъпиш от 1900об.една кола не я ли усещаш с "гъзъ"си било то при завой или при избор на съответна предавка...............то наръчници списания съвети та дори и господ няма ти помогне да караш оптимално спортно или.....икономично.а най ми е тъпо като момчета млади с що годе хубави колци почнат да търсят икономията от половин литър на 100км :063: тди-то е направено да се кара "мръсно"а не като баба с 2000об. :lol: :lol: :lol: колкото повече движиш оборотомера в целия му диапазон толкова повече ще ти се отблагодари колата.а специално за 6-та................да естествено че ще дава по-голям моментен разход.всмисъл....има по-голямо съпротивление и оттам натоварване на мотора.6-та просто тряяяя да знаеш кога къде и как да я използваш.усещай го......с "ГЪЗЪ"си. :idea:а тия дето търсят икономия да си хващат автобуса :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
stenly_m
Автомобил: GOLF 4 TDI
Двигател: ASV
Контакти:

Мнениеот stenly_m » Чет 17 сеп 2009 21:45

Приятелю...употрябяваш една дума "гъза си", спри да я ползваш, защото гъза ти нищо не усеща цялата тяга я усещаш с гърди глава и ръце, а "гъза ти" си седи мирен на седалката и освен схващане от много седене там нищо друго не усеща...за мен икономията=на спокойствие...ходил съм от бургас-софия за 3 и 20 мин със средна скорост 120 км/ч, също съм ходил и с ограничението и разликата знаеш ли колко е ?!? точно 30 минути и като стигнах не бях нито толкова натоварен нито нищо, а разликата в разхода беше 1,5 литра на 100 км...от тогава си казах хем си имам книжка, хем не давам подкупи, хем си карам икономично. Само не можах да разбера ти толкова голям баровец ли си, че говориш с такова пренебрежние към тези, който по една или друга причина са решили да си карат спокойно - респективно икономично?!? Защото в двете посоки разликата е 1 час сумарно, 50 лв по-малко за гориво и вероятност за акт, който е най-малко 50 лв е равна на 0, както и инфарктните ситуаций също са кът...и както аз пътувам по 1000 км горе-долу всяка седмица в двете посоки, сметни колко съм си спестил и дали има смисъл да си карам икномично ТДИ-то или не...хайде жив и здрав и темата не беше за "гъза" на някого, а за това кога пича да си ползва 6-та...

И само да вметна на аутобаните в германия няма ограничение...т.е. има отсечки дето са с ограничение, но това което са ми казвали мои приятели, че си карат колкото могат...даже лично и аз съм гледал на топ геар как в германия на аутобана тестват макс скорост на един автомобил, ако имаше ограничение, едва ли щяха да го показват по телевизията и да кажат аутобана в германия

SACHO7803
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SACHO7803 » Чет 17 сеп 2009 23:14

stenly_m написа:Приятелю...употрябяваш една дума "гъза си", спри да я ползваш, защото гъза ти нищо не усеща цялата тяга я усещаш с гърди глава и ръце, а "гъза ти" си седи мирен на седалката и освен схващане от много седене там нищо друго не усеща...за мен икономията=на спокойствие...ходил съм от бургас-софия за 3 и 20 мин със средна скорост 120 км/ч, също съм ходил и с ограничението и разликата знаеш ли колко е ?!? точно 30 минути и като стигнах не бях нито толкова натоварен нито нищо, а разликата в разхода беше 1,5 литра на 100 км...от тогава си казах хем си имам книжка, хем не давам подкупи, хем си карам икономично. Само не можах да разбера ти толкова голям баровец ли си, че говориш с такова пренебрежние към тези, който по една или друга причина са решили да си карат спокойно - респективно икономично?!? Защото в двете посоки разликата е 1 час сумарно, 50 лв по-малко за гориво и вероятност за акт, който е най-малко 50 лв е равна на 0, както и инфарктните ситуаций също са кът...и както аз пътувам по 1000 км горе-долу всяка седмица в двете посоки, сметни колко съм си спестил и дали има смисъл да си карам икномично ТДИ-то или не...хайде жив и здрав и темата не беше за "гъза" на някого, а за това кога пича да си ползва 6-та...

И само да вметна на аутобаните в германия няма ограничение...т.е. има отсечки дето са с ограничение, но това което са ми казвали мои приятели, че си карат колкото могат...даже лично и аз съм гледал на топ геар как в германия на аутобана тестват макс скорост на един автомобил, ако имаше ограничение, едва ли щяха да го показват по телевизията и да кажат аутобана в германия
стенли батка извинявай но ти не си си взел подходящата кола.тоя твоя стил на каране не е за TDI.уверявам те и те моля когато си продадеш тая колица следващата си я вземи пак голф но 5 с мотор SDI.гарантирам ти че разхода ти ще падне с поне още минимум литър на 100.добре че нямаш и 6-та ск.че чак на мен ми се плачи за тоя мотор.и аз съм ЗА спазване на ограниченията и нормалното каране.ама туй да карам на 4-та с 40 и на 5-та с 60 :roll: :roll: :lol: :lol: стига ве човек......а за "гъзъ"явно само ти не го разбра щото твоя се е схванал от това че вкарваш 5-та и забравяш че караш :lol: :lol: то автора на темата мнооооооооооогооооо правилно казва момчето и много правилно се е ориентирало ама такива ....като тебе се опитват да му мътят мозъка с въртящия момент и спящата луна :lol: :lol: ииии да ти кажа...не съм никъв баровец и не говоря с никво пренебрежение към тези които карат бавно.....напротив....аз карам по-бавно :lol: но.....качествено а не ......таксиджийската :roll: :roll: :roll: :lol: :lol:

Върни се в “Дизелови агрегати”