Лети джанти + зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Re: Лети джанти + зимни гуми

Мнениеот Haralampi » Съб 19 сеп 2009 22:18

Да, когато температурите трайно паднат до поне под 15 можеш да слагаш, но аз лично чакам да си паднат до поне около 10, тъй като хладно време не е толкова вредно за летните гуми, колкото топло за зимните...

Мен друг въпрос в тая връзка ми хрумна - как е добре да се съхраняват гумите (при положение, че са си на джанти) - дали трябва да се спадат малко или така както си ги сваляме?

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 24 сеп 2009 16:01

Haralampi написа:Мен друг въпрос в тая връзка ми хрумна - как е добре да се съхраняват гумите (при положение, че са си на джанти) - дали трябва да се спадат малко или така както си ги сваляме?

Според каквото съм чел онлайн (колко е вярно не знам) - ако са с джанти трябва да се изпуснат макар и не докрай и да се слагат хоризонтално. В краен случай, ако е вертикално, през някакъв разумен период трябва да ги завърташ. За предпочитане в мазе, на хладно и сухо, ако има възможност всяка гума в отделна, добре затворена найлонова торба. И преди това да се измият и да се махнат боклуците между грайферите.

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Чет 24 сеп 2009 19:05

Ти още малко ще искаш и климатик да им се пусне да не се разсърдят.

Последна промяна от Pichaga на Пет 25 сеп 2009 12:09, променено общо 1 път.
Причина: има и ЛС за такива смислени постове

Потребителски аватар
lozan67
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lozan67 » Пет 02 окт 2009 4:59

Миналата зима карах за първи път с лети джанти. Миналата седмица ги извадих за преглед и баланс и се оказаха и 4-те спаднали. Наложи се демонтаж зачистване на мястото, което ляга гумата. Много беще шупнал алуминя, иначе на лака нищо му няма. Та все едно си платих смяна, но кеф цена няма.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Съб 03 окт 2009 15:42

Ето причините според мен:

- Зимата ако караш редовно колата е кочина. Колкото и да я миенш сипят ли лугата - вечно е кална. Едни железни джанти ще са последното което ще загрозява вида. Освен това летите джанти малко или много се драскат от цялата тая пумия.

- Втори комплект джанти с гуми е несравнимо удобство. Монтираш ги веднъж и три години си караш. Сменяш зимни с летни когато ти е кеф. Нито скапваш гуми, нито джанти. Чувал съм че гумите след 2-3 монтажа/демонтажа започват да спадат. А 4 железни джанти са под 100лв. Летите са 2-3 пъти по-скъпи.

- Както други колеги казаха, за зимата е оферта високи гуми. Не се кара бързо, че да ти пука как се държи в завои с 200, но пък има много неравности и след снеговете асфалта е като след бомбардировки.

За тесни/широки гуми доста четох по нета. Общо взето гума блокира поради две причини. Претоварване (яко спиране, газ до ламарината и т.н) и недостатъчен натиск. Зимата причината е предимно второто, а тесните гуми имат по-голям натиск върху асфалта, защото теглото на колата се разпределя върху по-малка площ. Обаче това е в рамките на препоръчаните размери - ако за моя голф дават гуми от 175 до 195, то е удачно да сложа най-тесната от тях, а не някаква съвсем тесна.

Потребителски аватар
pacoboy
Автомобил: passat b7 4motion
Двигател: CFGB
Контакти:

Мнениеот pacoboy » Съб 03 окт 2009 19:20

Под 10 градуса със сняг или без е хубаво да се слагат вече железерките.
При ниска температура алуминия става по чуплив, еластичността пада.
Зимата има повече неравности по пътя (сняг,тръпчинки) с ниски гуми и ал. джанти ще им е...е майката на джапанките, вследствие-балони, криви джанти и най-лошо пукната джанта.
Аз вече имам по два комплекта джанти 14-ки жел. и 15-ки. ал. с гуми и сам си ги сменям когато му дойде времето.
Като гледам хората най-често слагат само отпред железни джанти, а отзад с алуминките, по голяма глупост няма !!!Ами нали като качиш 3 човека отзад и в кофти време им отнемаш от фацата и всичкото, ама нали си на кирия ко ти пука ...

theultimate

Мнениеот theultimate » Съб 03 окт 2009 22:51

Мда.....масово е отзад да си седят летните гуми с летите джанти и да псуваме по Бат Бойко, че не чисти снега и затова се въртим :mrgreen:

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Нед 04 окт 2009 1:13

тя колата ако тръгне да върти задница и с летни и с зимни гуми да си ,все тая

theultimate

Мнениеот theultimate » Нед 04 окт 2009 12:11

Само дето със зимни вероятността това да стане е в пъти по-малка.

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Нед 04 окт 2009 13:11

hitman0013 написа:тя колата ако тръгне да върти задница и с летни и с зимни гуми да си ,все тая

въобще не е все тая - и аз съм живял със заблудата, че зимни трябват само отпред да теглят по-добре, но след 3-4 завъртания си направих изводите

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”