Смених си маслото и реших да сменя ганетурата на капка на главата, доста изненадах останах. По капака имаше доста нагар, с щатула го чистих, поне се изчисти, притеснява ме този по главата. Маслото е сменяно редовно 10/40 тексако 3 сменяния карам с тази марка... сега сложих лики моли, та нормален ли е този нагар? ]
Не само е прегряван ами е имало и водица / антифриз де /, пък и май не си бързал с ремонта? Ако мръсотията е дебела, не използвай миещи масла, че се отлепват едри парчета и тръгват по маслените магистрали и понякога запушват по-тесните каналчета и инфаркт!
абе вие всичките дотука май нещо не сте на ценър... когато колата се кара на къси разстояния, не загрява нормално-тоя налеп е повече от нормален. мие се с преходи от по няколкохиляди километра редовно. после се поддържа с редовни смени и дълги разстояния. поне по 20-30 км на палене! най малко. иначе се наблюдава пак. колко мотора съм отворил досега-всички ли са прегрявани да ви питам колеги капацитети? а към автора-ако си нямаш проблеми-недей си създава!
Нормално си е...все пак маслото колкото и да е отделя някакви сажди и налепи...отвори и картера да видиш....капачките на биелните и основните лагери че и целия блок отдолу и коляновия вал са същия цвят...баси това масло като работи нали се грее и има изпарения...нормално е да има и налепи из целия мотор и сажди.Моя мотор след ремонта го лъснаха идеално (там,където павих главата имам в предвид)...след няма 10к км беше същия понеже се кара на къси разстояния и рядко на дълги...това не е налеп,който да може да се разпадне сам и да ти прецака мотора...огледай се около себе си и виж колко много двигатели работят безгрижно така .Събери си мотора и не се занимавай с този нагар...първото което е не ти пречи,второто което е пак ще се появи и третото което е няма как да го изчистиш на място доататъчно добре без да направиш 1000 други поразии.
Затворих го вече,налх му новото масло, като стане за смяна ще му мисля.Преди карах с кастрол 10/40, при смяната му беше доста по тъмно от последното, явно е имало някакви миещи своиства.Ще преглътна цената и ще минавам пак на него.