Силно свистене на празен ход и по време на движение.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Saviola
Автомобил:
Двигател:

Силно свистене на празен ход и по време на движение.

Мнениеот Saviola » Чет 08 окт 2009 22:53

Здравейте, колеги!

Днес се сблъсках със странен проблем. По време на движение с нормална скорост - да речем 40-50 километра (дори и по-малко, за съжаление не мога да кажа дали има такъв ефект при висока скорост, защото започна да свисти малко преди да се прибера) се чува доста силно постоянно свистене подобно на това след смяна на феродо. Само, че свистенето е постоянно, а не само при спиране както е с феродото. Всъщност получава се точно обратното - като натисна спирачката свистенето спира, след като я отпусна пак започва. Същото се получава когато съм на място на празен ход, но не винаги. Свистенето не е слабо, а доста оглушително. Може би е важно да кажа, че колата вече беше загряла - бях карал да речем двадесетина минути. Колата е Голф 3 1994-та, 1.8 моно, 90 конски сили.

Някой може ли да ми подскаже какъв може да е проблема или поне предположения? Нивото на спирачната течност е добре. Карам колата от две години, около 30 000 съм минал. Когато я купих беше с чисто нови накладки.

Предварително благодаря!

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Re: Силно свистене на празен ход и по време на движение.

Мнениеот hooligan_sk » Пет 09 окт 2009 9:00

Отвори капака и виж от къде идва. Щом и на място се появява според мен е от ролките и пистовия ремък

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Пет 09 окт 2009 20:29

Дигай капака и слушай.Вляво(като стоиш пред колата) се намират 2 ремъка-пистов за генератора и клинов за хидравликата на волана.Може за КРАТКО време да свалиш пистовия и за по-дълго клиновия.Не е препоръчително да караш обаче без тях.От пистовия ти зависи охлаждането.Изобщо-опитай да локализираш звука

Saviola
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Saviola » Пон 12 окт 2009 9:25

Благодаря за отговорите въпреки неясно описания проблем!

Вече минах около 600 километра и подобно нещо не се повтори. Много рядко при спиране за съвсем кратко се чува това "тънко" изсвирване, но в никакъв случай го няма онова постоянно свистене.

Иначе спирачките ми започнаха да спират много зле при рязко натискане (последно спрях на 20 метра след полицаите :shock ), но това е от около месец :oops: . Свалих дясната предна гума и се оказа, че накладката е износена доста неравномерно - по външния контур на диска имаше около 6-7 мм докато слизайки към вътрешния ставаше все по-малко и най-отдолу вече нямаше нищо. Даже се беше търкало метал в метал. Освен това самият диск на пипане е като на бразди. Знам, че съм за бой - добре че не съм пребил някого или да убия себе си като знам по какви баири се качвам и слизам. Сега ще отида да сменя дискове и накладки.

Иначе предишният параграф не се отнася до проблема със свистенето, но все пак ще помоля майстора да погледне дали пистовият ремък е хлабав и да го натегне, ако трябва. Аз не знам от къде се натяга, а и нямам предства колко трябва да се натегне. Ако някой подскаже може и сам да си го направя.

Ще пиша след смяната и разговора с майстора, за да кажа дали сте познали за ремъка и какъв въобще е бил проблема.

Saviola
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Saviola » Вто 13 окт 2009 8:36

Здравейте, колеги!

Вчера ходих на сервиз и между другото помолих човека там да погледне дали пистовият ремък е хлабав. Оказа се, че е добре натегнат.

Описаният проблем в първия пост остава отворен - от къде е бил този шум и каква е причината. Ако пак се повтори и успея да разбера каква е причината (както и евентуалното решение) ще се постарая да пиша тук.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”